Şi Franţa creşte TVA, până la un nivel record

Preşedintele Franţei, Nicholas Sarkozy, va anunţa duminică o creştere a taxei pe valoare adăugată, de 1,6 puncte procentuale, potrivit Le Monde.

RomaniaTV.net
28 ian. 2012, 15:12
Şi Franţa creşte TVA, până la un nivel record

Sarkozy va anunţa o creştere a cotei standard a TVA de 1,6 puncte, potrivit mai multor surse citate de publicaţia franceză. Majorarea va duce nivelul acestei taxe la 21,2%, nivel care nu a mai fost atins până acum în Franţa. Majorarea, de o amploare mai mică decât se prevăzuse, va intra în vigoare în acest an. Cotele reduse de TVA rămân neschimbate.

În schimb, nu va mai fi majorat nivelul contribuţiilor sociale.

Preşedintele francez va mai anunţa şi introducerea unei taxe generalizate pe câştigurile de capital, momentan nefiind disponibile detalii referitoare la modalitatea de aplicare a acesteia.

Confruntate cu constrângeri bugetare, tot mai multe guverne europene au crescut TVA în ultimii ani, aceasta fiind una dintre taxele cele mai uşor de administrat, cu efecte directe asupra veniturilor bugetare. Printre ţările care au recurs la o majorare a TVA se numără Grecia, Ungaria, Marea Britanie, Finlanda, Portugalia, România, Italia.