Şi Suedia se opune aderării României la spaţiul Schengen

Principalele forțe din Parlamentul Suediei se opun acceptării României și Bulgariei în Spațiul Schengen.

12 nov. 2022, 22:53
Şi Suedia se opune aderării României la spaţiul Schengen

Deși Guvernul Suediei susține aderarea României la Schengen, executivul nu are susținere în parlament pentru această mișcare, notează dn.se.

În cadrul reuniunii de joi a Comisiei pentru justiție, guvernul Suediei a prezentat o propunere prin care Suedia susține extinderea cooperării Schengen. Conform propunerii, Suedia ar trebui să spună da admiterii României, Bulgariei și Croației în cadrul cooperării.

„Credem că, atunci când vine vorba de extinderea spațiului Schengen, trebuie să pornim de la nevoile noastre de a controla intrările și ieșirile și să ne asigurăm că dispunem de toate instrumentele de care avem nevoie în lupta împotriva criminalității”, a declarat Ardalan Shekarabi, purtător de cuvânt pentru politica juridică.

El adaugă că este surprins că guvernul a înaintat această propunere de extindere fără să se fi consultat cu social-democrații și cu democrații din parlament. De asemenea, el subliniază că au existat probleme cu migranții UE din Bulgaria și România care au fost exploatați în Suedia.

„Aceasta nu este o problemă minoră. În practică, acest lucru ar însemna eliminarea controalelor de intrare și ieșire. Nu credem că este în interesul securității interne a Suediei să facă acest lucru”, spune Ardalan Shekarabi.

Dacian Cioloş: Dacă nu era episodul PSD-Dragnea-Ordonanţa 13, existau şanse foarte mari ca România să intre în Schengen în 2017

Chestiunea extinderii spațiului Schengen este promovată de actuala președinție a UE, cea a Republicii Cehe, care dorește ca țările UE să ia o decizie în acest sens în decembrie. Potrivit propunerii prezentate în comisia de justiție, guvernul consideră că atât Croația, cât și România și Bulgaria sunt pregătite să adere la Schengen.

Dar și partidul partener al guvernului, Democrații Suedezi, spune nu. Poziția de principiu este că dreptul fiecărei țări de a controla frontierele în Europa ar trebui consolidat.

„În cazul Bulgariei și al României, Suedia se confruntă în prezent cu probleme generalizate legate de cetățenii din aceste țări care abuzează de directiva existentă privind mobilitatea, ceea ce reprezintă o provocare pentru ordinea publică din Suedia”, scrie pentru Adam Marttinen, membru al Comisiei pentru justiție.

Olanda nu permite accesul României în Schengen, dar dă derogări de la sancţiunile Uniunii Europene navelor ruseşti pentru a intra în porturile olandeze

De asemenea, democrații își justifică poziția criticând „corupția generalizată și lipsa de acțiune împotriva crimei organizate, precum și faptul că frontiera externă Schengen ar putea fi mutată la granița cu Ucraina”.

Acordul de cooperare al Democraților Suedezi cu guvernul nu se referă la afacerile externe. Acest lucru înseamnă că democrații își pot urma propria linie în astfel de probleme și pot astfel bloca propunerile guvernului. În acord, democrații au inclus, de asemenea, un punct conform căruia noul guvern va investiga o interdicție națională a cerșetoriei în Suedia.