Şi tu simţi gheara în piept? Cum se tratează angina, cea mai frecventă durere de inimă

Angina este numele dat durerii în piept care apare atunci când mușchiul inimii nu primește suficient sânge oxigenat. Acest tip de durere este resimțit diferit de pacienți, de la o simplă presiune sau apăsare, până la senzația de gheară în piept. Durerea poate apărea și în umeri, brațe, gât, maxilar sau spate. Uneori, angina poate fi confundată cu o probleme digestive sau crize biliare.
Romania TV
27 ian. 2020, 11:31
Şi tu simţi gheara în piept? Cum se tratează angina, cea mai frecventă durere de inimă

Angina nu este o boală ci un simptom al unei afecțiuni cardiace, de cele mai multe ori boala coronariană. Există mai multe tipuri de angina – dar, în general ne referim la angina stabilă și angina instabilă, angina variabilă și angina microvasculară, care apare mai ales la femei”, spune dr Iulian Călin, medic cardiolog la ARES.

Angina apare atunci când arterele coronare, vasele de sânge care transportă sângele către inimă, sunt îngustate și mușchiul cardiac nu mai primește suficient sânge cu oxigen. Acest fenomen se numește ischemie miocardică sau boala cardiacă ischemică.

Hipertensiunea arterială și fumatul, printre factorii de risc

Factorii de risc pentru boala cardiacă ischemică, ce are ca simptom angina pectoralăsunt aceiași cu cei pentru bolile de inimă. Printre aceștia, cei mai importanți sunt fumatul, nivelul mare de colesterol din sânge, hipertensiunea arterială, diabetul, obezitatea și sindromul metabolic. Odată cu înaintarea în vârstă, după 45 de ani, în cazul bărbaților și după 55, în cazul femeilor, riscul apariției anginei crește.

Un alt factor important de risc este istoricul familial: în cazul persoanelor care au în familie rude care suferă de afecțiuni cardiace.

Coronarografia – cea mai eficientă metodă de diagnostic

Persoanele care suferă de dureri în piept ar trebui să consulte un medic cardiolog. Acesta va stabili dacă este vorba despre angină. În acest caz, medicul va recomanda efectuarea unei coronarografii, pentru a se vedea starea arterelor coronare. Dacă angina este instabilă este recomandat tratamentul de urgență, pentru a preveni un infarct miocardic acut. Cea mai eficientă metodă de diagnostic este angiografia coronariană sau coronarografia. Aceasta se realizează într-un centru de angiografie, cu ajutorul razlelor X. Pacientul este anesteziat iar medicul îi introduce în artera de la picior sau de la mână o teacă foarte subșire prin care înaintează un cateter până la nivelul arterelor care alimentează inima. Prin acest cateter se injectează o substanță de contrast care pune în evidență punctele unde arterele coronare sunt îngustate. Dacă aceste îngustări sunt severe, medicul cardiolog poate decide deschiderea saudilatarea arterelor cu ajutorul unor baloane sau stenturi. Această procedură se numește angioplastie coronariană.

Pacienților care suferă de angină pectorală li se recomandă controlul la medicul cardiolog de două ori pe an. La ARES se efectuează proceduri de diagnostic prin coronarografie în București, Cluj, Constanța și Pitești.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
INNA și Alexandra Stan, mai mult dezbrăcate pe scenă, la Amsterdam! Publicul a fost în extaz! – GALERIE FOTO / VIDEO
Fanatik.ro
Ce s-a întâmplat cu câteva minute înainte să iasă fum alb pe coșul de la Vatican. Mulți spun că a fost un semn
Capital.ro
Vestea cea mare despre Călin Georgescu. Bomba pe care o pregătește George Simion
Playtech.ro
Papa Leon nu şi-a putut stăpâni emoţiile! Ce a făcut la balconul Vaticanului. Foto
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
„Veți ajunge la Canal”. Actorul Mihai Mălaimare, mesaj amenințător pentru cei care nu au vrut „turul II înapoi”
wowbiz.ro
Amantlâcul anului: Soția lui Dan Alexa, surprinsă noaptea în vila lui Alex Bodi! Avem imaginile bombă ale momentului | VIDEO EXCLUSIV
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Zodiile cu noroc, reușite și oportunități. Perioadă de vis
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Cine este cardinalul Robert Prevost și ce nume va primi noul Suveran Pontif
Cancan.ro
Mai rar așa ceva! Câte limbi cunoaște Papa Leon al XIV-lea
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Schimbare totală la plata cu cardul. Decizie pentru clienții băncilor care au renunțat la numerar: Să fim pregătiți!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Doi părinți, tineri români, în vârstă de 19 și 23 de ani, au fost găsiți morți în casă, în Germania: "Au fost împreună în baie, mult timp". Au plecat la muncă în străinătate cu doar câteva zile înainte de tragedie
Primul sondaj pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale. Ce procente au Nicușor Dan și George Simion: între ei e o diferență destul de mare
MediaFlux
Românii care pot ieși mai devreme la pensie. Anunțul Casei de Pensii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Premieră în România: autostradă cu hub de mare putere pentru vehicule electrice. Stațiile, mai performante decât cele din Germania