Şi tu simţi gheara în piept? Cum se tratează angina, cea mai frecventă durere de inimă

Angina este numele dat durerii în piept care apare atunci când mușchiul inimii nu primește suficient sânge oxigenat. Acest tip de durere este resimțit diferit de pacienți, de la o simplă presiune sau apăsare, până la senzația de gheară în piept. Durerea poate apărea și în umeri, brațe, gât, maxilar sau spate. Uneori, angina poate fi confundată cu o probleme digestive sau crize biliare.

RomaniaTV.net
27 ian. 2020, 11:31
Şi tu simţi gheara în piept? Cum se tratează angina, cea mai frecventă durere de inimă

Angina nu este o boală ci un simptom al unei afecțiuni cardiace, de cele mai multe ori boala coronariană. Există mai multe tipuri de angina – dar, în general ne referim la angina stabilă și angina instabilă, angina variabilă și angina microvasculară, care apare mai ales la femei”, spune dr Iulian Călin, medic cardiolog la ARES.

Angina apare atunci când arterele coronare, vasele de sânge care transportă sângele către inimă, sunt îngustate și mușchiul cardiac nu mai primește suficient sânge cu oxigen. Acest fenomen se numește ischemie miocardică sau boala cardiacă ischemică.

Hipertensiunea arterială și fumatul, printre factorii de risc

Factorii de risc pentru boala cardiacă ischemică, ce are ca simptom angina pectoralăsunt aceiași cu cei pentru bolile de inimă. Printre aceștia, cei mai importanți sunt fumatul, nivelul mare de colesterol din sânge, hipertensiunea arterială, diabetul, obezitatea și sindromul metabolic. Odată cu înaintarea în vârstă, după 45 de ani, în cazul bărbaților și după 55, în cazul femeilor, riscul apariției anginei crește.

Un alt factor important de risc este istoricul familial: în cazul persoanelor care au în familie rude care suferă de afecțiuni cardiace.

Coronarografia – cea mai eficientă metodă de diagnostic

Persoanele care suferă de dureri în piept ar trebui să consulte un medic cardiolog. Acesta va stabili dacă este vorba despre angină. În acest caz, medicul va recomanda efectuarea unei coronarografii, pentru a se vedea starea arterelor coronare. Dacă angina este instabilă este recomandat tratamentul de urgență, pentru a preveni un infarct miocardic acut. Cea mai eficientă metodă de diagnostic este angiografia coronariană sau coronarografia. Aceasta se realizează într-un centru de angiografie, cu ajutorul razlelor X. Pacientul este anesteziat iar medicul îi introduce în artera de la picior sau de la mână o teacă foarte subșire prin care înaintează un cateter până la nivelul arterelor care alimentează inima. Prin acest cateter se injectează o substanță de contrast care pune în evidență punctele unde arterele coronare sunt îngustate. Dacă aceste îngustări sunt severe, medicul cardiolog poate decide deschiderea saudilatarea arterelor cu ajutorul unor baloane sau stenturi. Această procedură se numește angioplastie coronariană.

Pacienților care suferă de angină pectorală li se recomandă controlul la medicul cardiolog de două ori pe an. La ARES se efectuează proceduri de diagnostic prin coronarografie în București, Cluj, Constanța și Pitești.