Siberia în plin dezastru natural. Incendiile au cuprins tot: “Ne sufocăm, plămânii noștri sunt otrăviți de fumul usturător”. Patrimoniu UNESCO, în flăcări VIDEO

Siberia se confruntă cu un dezastru natural, după ce 300 de incendii au izbucnit pe o suprafață de 12.140 de km pătrați, însă autoritățile pot gestiona doar jumătate dintre acestea.

14 iul. 2021, 15:41
Siberia în plin dezastru natural. Incendiile au cuprins tot: “Ne sufocăm, plămânii noștri sunt otrăviți de fumul usturător”. Patrimoniu UNESCO, în flăcări VIDEO

Siberia

se confrută cu un dezastru fără precedent  după ce aproape 300 de incendii au luat cu asalt o suprafață de 12.140 de km pătrați. Autoritățile pot gestiona doar jumătate dintre acestea pentru că reprezintă un pericol pentru oameni. Celelalte zone de incendiu nu sunt controlate. Incendiile s-au întins pe o suprafață de800.000 de hectare de pădure.

Cea mai afectată regiune a fost zona Drumul Oaselor, o șosea construită de victimele represiunii erei sovietice între Iakutsk  și portul Magadan. Iakutsk este, în mod absurd, orașul cu cele mai scăzute temperaturi din lume.

Flăcările au cuprins și Parcul Natural Stâlpii Lenei, aflat pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Zona este cunoscută pentru formațiunile unice de rocă antică și fauna și flora neatinsă de om. Scena teribilă a fost filmată de turiștii, aflați pe o ambarcațiune de croazieră de pe cel mai mare râu din regiune, Lena.

Autoritățile au recurs pentru stingerea incendiilor la declanșarea ploilor artificiale, prin utilizarea unui avion specializat Antonov-26, care folosește o tehnologie dezvoltată pe vremea Uniunii Sovietice. Prin intermediul acestui procedeu, norii au fost tratați cu un amestec chimic, care conține iodură de argint, nitrogen lichid și gheață carbonică.

Un echipaj de stingere a incendiilor, compus din aproape 2.701 de persoane și 323 de echipamente, a fost implicat în stingerea flăcărilor din regiunea Iacuției, relatează The Guardian.

Siberia: “oamenii se sufocă, păsările și animalele mor”

“Ne sufocăm, plămânii noștri sunt otrăviți de fumul usturător”, este apelul disperat al locuitorilor din Iacuția, adresat președintelui Vladimir Putin. oamenii solicită mai mult echipament și forțe pentru combaterea flăcărilor.

Regiunea centrală Chelyabinsk a fost de asemenea extrem de afectată de incendii, flăcările au ucis, în zonă, săptămâna trecută, o persoană și au distrus zeci de case rurale.

“oamenii se sufocă, păsările și animalele mor”, a declarat publicația locală, The Siberian Times.

” Nu s-ar putea ca această problemă a incendiilor să fie rezolvată în secolul 21? Este mai greu decât explorarea spațiului? Este groaznic să privești ce se întâmplă în Iacuția”, a scris pe rețelele de socializare Ksenia Sobchak, prezentatoare TV și fost candidat la prezidențiale.