Siegfried Mureşan cere Guvernului să spună public dacă a supus la vot numirea procurorului european în reuniunea ambasadorilor la UE

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan cere Guvernului să spună public dacă a supus la vot numirea procurorului european în reuniunea ambasadorilor la UE care a avut loc miercuri. Potrivit unor surse guvernamentale citate de G4Media.ro, reprezentanţii celor 22 state membre care fac parte din structura Parchetului European l-au votat azi pe candidatul francez, Jean-Francois Bohnert (şeful Parchetului din oraşul Reims), pe primul loc, urmat de Laura Codruţa Kovesi şi candidatul german Andres Ritter. După acest vot din Consiliul UE urmează votul din Parlamentul European şi o negociere între parlament şi statele membre (Consiliul UE).
Romania TV
20 feb. 2019, 17:51
Siegfried Mureşan cere Guvernului să spună public dacă a supus la vot numirea procurorului european în reuniunea ambasadorilor la UE

„Cer Guvernului României să ne spună public dacă a supus la vot numirea Procurorului European astăzi în Reuniunea ambasadorilor la Uniunea Europeană din statele membre. În agenda oficială a reuniunii scria „procesul de pregătire în cadrul Consiliului”. Cer sa ne spună ce s-a votat astăzi şi ce rol are votul dat astăzi în procedura de selecţie a Procurorului European”, a scris Siegfried Mureşan pe pagina sa de Facebook.

El precizează că Parlamentul European a fost mereu extrem de transparent: „Am comunicat din timp că va avea loc audierea celor 3 candidaţi în data de 26 februarie în Comisia pentru libertăţi civile şi în Comisia pentru control bugetar din Parlamentul European”.

„Cer, de asemenea, Guvernului României, să spună public ce mandat a avut România in şedinţa Consiliului, mai exact, cum a votat delegaţia României care a condus reuniunea de astăzi. Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene este a poporului român, iar Guvernul României trebuie să facă politica oamenilor, nu doar a lui Liviu Dragnea şi Tudorel Toader. Guvernul are obligaţia să fie transparent”, subliniază Mureşan.

Citeşte şi: Surse: Kovesi, locul 2 la votul din Consiliul UE, după candidatul francez şi la egalitate cu cel german

Potrivit G4Media.ro, clasamentul din Consiliul UE (formatul numit Coreper 2) s-a stabilit în felul următor: fiecare dintre cele 22 state a venit cu propriul clasament, iar la final s-a făcut media punctajelor. Votul din Consiliul UE a fost organizat după ce comitetul de selecţie a transmis Consiliului scrisoarea de motivare.
 
Monica Macovei, europarlamentarul român care a coordonat raportul actului normativ de înfiinţare a Parchetului European, a declarat, însă, pentru HotNews.ro, că votul de miercuri din COREPER a fost doar unul indicativ, iar votul final ar urma să fie dat în urma unor negocieri suplimentare.
 
„A fost un vot indicativ, pentru a vedea care sunt curentele de opinie în Consiliul CIREPER, adică nu este final. Urmează negocieri, candidaţii nu au fost audiaţi în COREPER, dar ar trebui să fie”, a spus Macovei.
 
Pe 27 februarie Consiliul COREPER are o nouă reuniune programată.
 
Laura Codruţa Kovesi s-a clasat pe primul loc în clasamentul realizat de comitetul independent de selecţie.
 
Pe 26 februarie va avea loc audieri în Comisia LIBE şi Comisia de control bugetar din Parlamentul European. Potrivit lui Cristian Preda, cele două comisii vor vota apoi separat pe cine desemnează. Numele unui singur procuror va fi trimis conferinţei preşedinţilor de grupuri politice din Parlamentul European. Apoi, un reprezentant al Parlamentul European va negocia cu ambasadorii din statele-membre, decizia luându-se cu majoritate absolută, nu cu unanimitate. Numele agreat în aceste discuţii va fi supus votului secret al membrilor Parlamentului European.

DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Produsul ieftin care te scapă de bătături și de călcâie crăpate. Mulți români îl au în baie, dar puțini știu că face minuni pentru picioare
Capital.ro
George Simion e gata să-și dea demisia. Călin Georgescu îi ia locul: Toate scenariile sunt pe masă
Playtech.ro
Acte necesare leasing auto 2025. Cât este rata dacă vrei o maşină de 25.000 de euro
DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Adevarul
SUA sau UE? Cum se poziționeaza candidații la președinția României. "Noi facem deja parte dintr-o arhitecturǎ de securitate"
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Catastrofă economică pentru România. Explozie în buzunare
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Fenomen meteo rar surprins în România! Meteorologii au anunțat zonele vizate
Cancan.ro
Gabriela Firea, decizie de ultimă oră! Ce va face dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale de pe 18 mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cine va fi viitorul președinte al României? Date oficiale: Alegerea înțeleaptă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Simion susține că va concedia 500.000 de bugetari, dacă ajunge președinte
MediaFlux
Se dau 200 de euro din partea statului: Românii trebuie să depună documentele cât mai repede
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Făgăduieli obligatorii pentru turul doi: ce-au uitat să promită Nicușor și Georgică înainte de marea finală