Sigur nu știai acest lucru! Ce reprezintă, de fapt, codul de pe ouăle din comerț!

Ouăle se numără printre cele mai consumate produse de la noi din țară. Cum majoritatea aleg să le cumpere din magazin, ouăle sunt codate, pentru o mai bună informare a consumatorului. Aşa îţi dai seama ce mănânci, de fapt

22 mart. 2022, 12:51
Sigur nu știai acest lucru! Ce reprezintă, de fapt, codul de pe ouăle din comerț!

Ouăle ce se găsesc pe rafturile magazinelor sunt clasificate în patru categorii, iar codul marcat pe acestea are legătură cu categoria din care aceste produse fac parte. Categoriile se definesc în funcție de mai mulți factori, începând cu modul ce creștere a găinilor, până la culoare și calitatea albumului și gălbenușului. Astfel, prima cifră a codului de pe ouă este reprezentativă pentru o categorie și calitatea lor.

CITEȘTE ȘI: Sigur nu știai asta! Cinci motive pentru care mamele japoneze renunță la cărucioare și preferă să plimbe copiii în brațe!

Prima cifră este urmată de două litere care reprezintă țara de origine. Apoi încă două litere reprezentative județului de proveniență. Iar ultimile trei cifre din cod reprezintă numărul de ordine sau identificare. Pe lângă acest cod, pe ou se mai regăsește și termenul de expirare al acestuia.

Cum sunt împărțite categoriile ouălor

CITEȘTE ȘI: Sigur nu știai asta! Ce beneficii uimitoare ascunde loboda! De ce este bine să o consumăm frecventCifra 3 – Găini crescute în baterii autorizate –

Atunci când codul de pe ou începe cu cifra 3 înseamnă că acesta provine de la găini crescute în baterii autorizate la nivel de UE. Mai exact, găinile nu sunt scoase afară și sunt crescute în cuști, fiind hrănite cu cereale și șroturi de soia.

Cifra 2- Găini trecute la sol – În cazul în care codul de pe ouă începe cu cifra 2, atunci acestea provin de la găini crescute la sol, în hale.

Cifra 1 – Găini crescute în aer liber – Atunci când pe ouă se găsește un cod care începe cu cifra 1, acestea provin de la găini crescute în aer liber, într-un spațiu minim de 4 mp. Găinile petrec întreaga zi afară, fiind băgate în hale doar pe timpul nopții. De asemenea, sunt hrănite cu mâncare certificată ecologic.

Cifra 0-Găini crescute ecologic –Acesta este cifra ideală pe care specialiștii ne recomandă să-l căutăm. Codul care începe cu cifra 0, de asemenea, arată faptul că provin de la găini crescute ecologic, hrănite ecologic, fără conservanți, aditivi sau coloranți artificiali. Păsările sunt hrănite cu iarbă netratată, astfel că sunt considerate ca fiind cele mai bune de consumat.