Sigur nu știai asta! Aportul caloric al oului se schimbă în funcție de modul de preparare.

Un ou are aproximativ 70 de calorii, aproape cu jumătate mai puțin decât o felie de pâine, dar acest număr poate varia, în funcție de mărimea oului și de modul de preparare.

25 feb. 2022, 13:50
Sigur nu știai asta! Aportul caloric al oului se schimbă în funcție de modul de preparare.

Află câte calorii are un ou în funcție de mărime și de modul în care alegi să îl gătești. Un ou fiert are un număr diferit de calorii, în funcție de dimensiune. Astef că, un ou mic de 28 de grame are de 54 de calorii. Un ou mediu de 44 de grame are 63 de calorii.Un ou mare de 50 de grame are 72 de calorii, iar un nou foarte mare de 56 de grame are 80 de calorii.

CITEȘTE ȘI: Tot ce trebuie să știi despre oul de găină! Care este diferența dintre cele albe și cele maro

Câte calorii are omleta?

O omletă simplă din 2 ouă, fără ulei, are un număr caloric care variază în funcție de mărimea ouălor. Dacă vorbim despre 2 ouă mari, de 50 de grame fiecare, asta înseamnă un total de 144 de calorii, iar dacă vorbim despre o omletă „îmbunătățită” cu 20 de grame de brânză cheddar rasă, se ajunge la un total de aproximativ 230 de calorii. Dacă vorbim de o omletă care conține și cubulețe de bacon, atunci numărul caloric depășește cu lejeritate 300.

Câte calorii are gălbenușul și câte albușul?

Tot mai multe persoane aleg să dea deoparte gălbenușul pe motiv că ar crește colesterolul. Lucru complet fals. Ouăle cresc de fapt colesterolul HDL – cel considerat bun – din sânge, nu pe cel LDL – cel considerat rău. Numărul caloriilor diferă. Asfel că, gălbenușul unui ou mare are 55 de calorii, pe când albușul, 16-17.

CITEȘTE ȘI: Cât de bun este oul de prepeliță. Beneficiile sunt umitoare și ține la distanță alergiile!

Beneficiile consumului de ouă!

Oul furnizează toți aminoacizii esențiali de care are nevoie organismul. Mia mult decât atât, este o sursă excelentă de proteine de calitate, minerale – fier, seleniu, fosfor, calciu, zinc -, vitamine – A, B2, B6, B9, B12, D, E, K – și grăsimi sănătoase, acizi grași Omega 3.

Oul conține cea mai bună proteină pe care o poți găsi în natură, respectiv albumina. Toate celelalte tipuri de proteine se raportează la aceasta, în primul rând pentru că are o valoare biologică ridicată  și, în al doilea rând, conține toți aminoacizii de care corpul nostru are nevoie, în cantitățile perfecte.

Ouăle sunt foarte importante în alimentația unui sportiv, dar nu trebuie să lipsească nici din meniul persoanelor active. În plus, oul are un indice glicemic foarte scăzut, deci este recomandat fără probleme și pacienților cu diabet.