Sigur nu știai asta! Cerbilor le cresc coarnele imense în doar șase luni. Câștigă trei centimetri în lungime în fiecare zi!

Cerbul este un animal impunător și extrem de apreciat datorită coanelor sale uriașe pe care le poartă asemenea regilor și împăraților de pe vremuri. Puțini sunt cei care știu că cerbul își schimbă coarnele în fiecare an și că procesul lor de creștere durează doar șase luni. Foarte interesant este faptul că în perioada de creștere a coarnelor, zilnic acestea câștigă câte trei centimetrii în lungime și în ciuda tuturor miturilor ele sunt intens vascularizate.
Gabriela Bucătaru
30 ian. 2023, 21:16
Sigur nu știai asta! Cerbilor le cresc coarnele imense în doar șase luni. Câștigă trei centimetri în lungime în fiecare zi!

Cerbilor le cresc coarnele imense în doar șase luni. Cerbul este un mamifer erbivor care face parte din familia Cervidae. Aceasta cuprinde aproximativ 45 de specii printre care se numără și renul, elanul, dar și căprioara.

Citește și 40 de cerbi lopătari vor popula o pădure de lângă municipiul Alba Iulia. Primăria asigură finanțarea din bugetul local

Cerbilor le cresc coarnele imense în doar șase luni

Cervidae este o familie total diferită față de alte erbivore sau rumegătoare și asta datorită coarnelor deosebite care nu se aseamănă deloc cu cele ale oilor, vacilor sau a caprelor.

Acestea sunt alcătuite din keratină, aceiași substanță pe care o au oamenii în unghii și păr. Ele sunt caudice, adică cresc și cad, după un ciclu anual extrem de stabil.

Coarnele cerbilor cresc pe cilindrii frontali care se dezvoltă încă din primele luni de viață. Prima pereche de coarne începe să crească când cerbul are vârsta de un an. Iar ciclul anual de creștere este direct influențat de fotoperioadă, adică de alternanța zi-noapte.

Concret, creierul cerbului are un fel de mecanism ce măsoară perioada de lumină și întuneric, acesta îl ajută să controleze producţia hormonului masculin de reproducere, adică testosteronul care este extrem de important deoarece controlează creşterea coarnelor.

De regulă, ciclul de creștere al coarnelor începe imediat după topirea zăpezii, odată cu creștere zilei. Ciclul de creștere al coarnelor cerbilor este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai rapide creșteri de țesut la mamifere și asta pentru că datorită luminii solare, zilnic coarnele câștigă trei centimetrii.

Astfel, într-o lună de zile ramura ochiului deja se va dezvolta pe prăjină. Peste încă o lună, ramura de gheţuri va fi vizibilă şi ea, iar în șase luni coarnele sunt dezvoltate complet.

Pe toată durata verii atunci când procesul de creştere al coarnelor este în plină desfășurare cerbii trăiesc în grupuri separate sau solitari și își limitează foarte mult călătoriile. În această perioadă, coarnele sunt pline de nervi adică sunt  puternic vascularizate şi sunt acoperite cu o piele păroasă cu aspect catifelat.

Daniel Stoica administratorul Fermei de cerbi și ciute din Poiana Neamțului explică pe larg cum se desfășoară procesul de creștere al coarnelor unui cerb.

”Dacă am spus că cerbii își schimbă coarnele în fiecare an, practic o pereche de coarne are un ciclu de viață de un an de zile e logic, nu? Acest an trebuie să îl împărțim în două etape relativ egale, respectiv șase luni de zile regenerare completă de la 0 la 100%. În șase luni de zile îi cresc coarnele la loc și în șase luni de zile le poartă la stadiul acesta de solid. Întregul ciclu începe și se încheie primăvara, când se topesc zăpezile, toți cerbii din specia cerbului comun leapădă coarnele. Efectiv le cad de pe așa-numitele rozete și din același loc le cresc o pereche nouă”, a explicat Daniel Stoica, administratorul Fermei de cerbi și ciute din Poiana Neamțului.

@revista.ferma 🦌Evoluția coarnelor unui Cerb! Locație: Ferma de Cerbi din Poiana Neamțului. Prezentare realizată de Daniel Stoica #ciute #cerbi #caprioare #cerblopatar #revistaFERMA #ferma #vanatoare ♬ original sound – revista.ferma

Ca să înțelegem mai bine cum cresc coarnele unui cerb, Daniel Stoica a făcut o cronologie a întregului proces de regenerare cu ajutorul lui Wili, masculul dominant şi cel mai mare din turma de cerbi și ciute din poiana Neamțului.

”Și pentru a face procesul și mai interesant i-am făcut lui Wili un timeline: martie, aprilie, iunie, iulie, august. Și în august observăm că puful care a învălui construcția pe perioada regenerării este eliminat. E o procedură mai sângerie vă explic imediat și de ce. Să nu înțelegem că le cred oase din cap! Coarnele sunt formate din keratină, aceiași substanță pe care o avem și în unghia și părul omului, iar regenerarea coarnelor are loc sub o formă cartilaginoasă în această etapă. E un cartilaj, cum avem noi la urechi, foarte moale și foarte puternic vascularizat, circulă sângele prin aceste coarne foarte intens. Facilitează pe de o parte creșterea explozivă, coarnele cresc între 1 și 3 cm pe zi. De asemenea facilitează depunerea de keratină de la miez înspre exterior. Deci odată cu creșterea coarnelor, construcția se și consolidează, se întărește”, a mai spus administratorul Fermei de cerbi de la Poiana Neamțului.

Citește și Șacalii au atacat și au făcut ravagii în satele de pe malul râului Mureș

DailyBusiness
Guvernul anunță vouchere pentru plata facturii la electricitate pentru românii cu venituri mici. 4,5 milioane de persoane vizate
Spynews
Povestea cuplului londonez care a renunțat la carierele de succes din Marea Britanie pentru a locui pe Riviera Franceză. De ce au luat această decizie
Bzi.ro
Irina Columbeanu, dispusă să se angajeze în România! Ce a determinat-o să ia această decizie
Fanatik.ro
Horia Ivanovici – Dumitru Dragomir, schimb de replici incendiar după dezmățul de la Beach, Please: „Selly, tu dormi bine? Doar bani, bani, bani, n-ai și tu niciun pic de moralitate?” / „Derbedei! Trebuie arestați!”
Capital.ro
UE schimbă regulile. România trebuie să verifice vârsta pe internet. NU toți românii vor mai avea acces
Playtech.ro
Orașul din România care a fost capitala a trei țări. Locul era cunoscut drept „Orașul de Aur”
DailyBusiness
Andreea Bostănică a primit un cadou de lux de 300.000 de euro. Influenceriţa are doar 20 de ani FOTO
Adevarul
Cine este Iulia Sviridenko, propusă de Zelenski pentru funcția de premier. Cariera discretă a unei tehnocrate cu influență în cercul prezidențial
wowbiz.ro
Alertă maximă! A revenit CIUMA! Primul deces înregistrat în ultimii 18 ani! Autoritățile sunt ÎNGROZITE
Spynews
Geanina Ilieș, dezvăluiri din culisele interviului cu Jennifer Lopez! Ce subiecte a abordat prezentatoarea în discuția cu artista
Spynews
Polițiștii au descins la casa uneia dintre fostele iubite a lui Emil Gânj, bărbatul care ar fi ucis-o pe Anda. Când l-a văzut ultima dată. Femeia se teme pentru viața ei
Evz.ro
Românii n-au avut noroc. Majorarea TVA putea fi evitată
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
kanald.ro
Accidentul aviatic din India ar fi fost provocat intenționat de pilot. Acesta ar fi suferit după moartea mamei sale
Cancan.ro
Pilotul Air India ar fi prăbușit intenționat aeronava cu 260 de pasageri la bord. Care este motivul descoperit abia acum
Playsport.ro
Zăcământul uitat care transforma România într-o superputere. Poate salva Europa de criza...
Capital.ro
Doliu în televiziune. S-a stins cel mai iubit și celebru prezentator: Am fost uniți în jurul lui
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
stirilekanald.ro
„Inima mea nu acceptă cât te-ai chinuit pe un pat de spital” Familia tânărului ucis de un luptător K1 își strigă durerea și cere să se facă dreptate
Horoscop zilnic pentru toate zodiile – 13 iulie 2025. O zi de duminică plină de surprize
MediaFlux
O nouă lovitură pentru șoferi! Amenzi de 607 lei pentru viteză prea mică
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai îngustă mașină din lume are lățime de doar 50 cm. A fost proiectată de un mecanic din Italia