Sigur nu ştiai asta! De ce aprindem candele înaintea icoanelor?

Aprinderea candelelor sau a lumânărilor înaintea icoanelor este una dintre practicile des întâlnite în lumea creştină. Acest obicei este săvârşit atât de preoţi în biserică, cât şi de monahi, monahii sau simpli credincioşii în casele lor.
Alina Costache
15 feb. 2015, 20:22
Sigur nu ştiai asta! De ce aprindem candele înaintea icoanelor?

Mulţi creştini se întreabă adeseori de ce trebuie să aprindem candele înaintea icoanelor. Iată câteva motive pentru acest ritual:

În primul rând, a noastră credinţa este lumina, iar lumina este Hristos. Deci, în centrul rugăciunii pe care noi o facem în faţa icoanelor luminate de blândă flacără a candelei este Hristos.

Pe de altă parte, candela aprinsă luminează chipul sfântului reprezentat în ea, pentru că sfinţii sunt numiţi fii ai luminii.

În al treilea rând, lumina candelei ne aminteşte de faptele noastre cele întunecate, de gândurile noastre viclene şi rele, vădindu-le şi mustrându-ne pentru acestea. Totodată, ne dă râvnă pentru a împlini porunca lui Hristos: aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, ca să vadă lucrurile voastre cele bune.

Al patrulea motiv este acela că, prin lumina candelei, noi aducem o mică jertfă lui Dumnezeu, Care s-a jertfit pentru noi. Este un semn de recunoştinţă pentru toate binefacerile revărsate asupra vieţii noastre.

Mai departe, ni se aduce la cunoştinţă că fiii întunericului urăsc Lumină, iar noi aprindem candela tocmai pentru a îndepărta orice umbră de frică şi gânduri care ne abat de la ruga. 

Al şaselea motiv ne aminteşte de untdelemnul şi fitilul care ard în candela, arătând că viaţa noastră trebuie închinata lui Dumnezeu, arzând de dragoste pentru El şi mistuind prin rugăciune şi smerenie toate patimile.

În ultimul rând, candela materialnică nu poate fi aprinsă fără mâna noastră. Aşa şi candela lăuntrică nu poate să se aprindă fără harul lui Dumnezeu şi fără rugăciune şi stăruinţa pentru iertarea păcatelor noastre.

În fiecare casă trebuie să existe cel puţin o candelă, cu ulei şi fitil. Nu este potrivit să se folosească beculeţe, sau leduri, pentru că adevărata candela, ca şi lumânarea, trebuie să folosească spre ardere ulei curat sau ceară curată. Beculeţul este de frumuseţe. Candelă nu este pentru frumuseţe, ci pentru lucrare.

Creştinul aprinde lumânarea sau candela ori de câte ori, în vreun fel anume, merge să se întâlnească cu Dumnezeu. Candelă aprinsă este semn al nădejdii pe care noi ne-o punem în Dumnezeu, că El să fie ocrotitorul nostru şi al casei noastre.

Cine nu poate păstra candela mereu aprinsă, este bine să o aprindă seara, sau ori de câte ori se roagă. De asemenea, aprindem candela în zilele de sărbătoare, începând de seară din ajunul sărbătorii respective. Bătrânii, mai ales, ţin candela aprinsă, pentru că nu cumva să le vină ceasul sfârşitului pe neaşteptate şi să moară fără lumină, să meargă la Hristos fără lumină.

Lumina este semn al alegerii noastre pentru Dumnezeu şi pentru Împărăţia luminii. Alegem lumina pentru că lumina este semnul că vrem să ajungem la Dumnezeu.

Se mai obişnuieşte să se pună o candelă în bucătărie, acolo unde gospodină îşi petrece foarte mult timp şi chiar familia întreagă. Aceasta însoţire a luminii candelei în jurul nostru este foarte frumoasă şi ne păstrează sau ne duce gândul la Dumnezeu, aducându-ne aminte de rugăciune, scrie Ziarul Lumina, citat de observator.tv.

DailyBusiness
Atenționare urgentă pentru români. Suedia reintroduce controale stricte la frontiere, suspendând parțial Schengen!
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca este hotărâtă să rupă normele! Vrea să dea lovitura pe scena de la Untold
Fanatik.ro
Proiect gigant de infrastructură într-un mare oraș din România: 23 de km drum principal, 5 tuneluri, 14 noduri rutiere și peste 30 km de piste de biciclete
Capital.ro
Călin Georgescu a luat decizia. Anunț pentru toată România înainte de alegeri: Am tăcut pentru că....
Playtech.ro
Blackout în Londra. Panică la metrou, trenurile au rămas blocate: „Luminile s-au stins, pur și simplu”
DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Adevarul
Soțul vicepreședintei Curții de Apel București s-a răsturnat cu bolidul de lux. Aurelian Pencea a ieșit pozitiv la drugtest
wowbiz.ro
De ce s-a spânzurat de fapt judecătoarea Georgeta Ciungan! Breaking news
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Diferența dintre George Simion și Nicușor Dan s-a redus. Care sunt procentele anunțate de sociologul Mirel Palada
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Judecătoarea Georgeta Ciungan a fost găsită moartă în propria casă! Aceasta a fost o figură emblematică în sportul românesc
Cancan.ro
Ce afecțiunea avea judecătoarea Georgeta Ciungan, care s-ar fi sinucis în Bihor. A fost internată la începutul anului, dar…
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Guvern PSD-AUR cu Călin Georgescu prim-ministru. Nicușor Dan a făcut anunțul serii
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Un copil de 3 ani și o femeie, morți după ce au căzut din căruță. Cei doi au fost loviți în plin de un camion
Nicușor Dan răstoarnă toate calculele. La asta nu se aștepta nimeni
MediaFlux
Modificare la pensie! Stagiul de cotizare și perioadele de contributivitate se calculează altfel
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orbán a băgat hârtia igienică la rație: când statul îți numără sulurile, e clar – vine ”deranjul” sistemic