Sikorski retrage afirmaţiile despre propunerea lui Putin de împărţire a Ucrainei

După ce a declarat într-un interviu că preşedintele rus Vladimir Putin i-a sugerat fostului premier polonez Donald Tusk, în timpul unei întrevederi la Moscova în anul 2008, ca Rusia şi Polonia să-şi împartă Ucraina, fostul ministru polonez de externe Radoslaw Sikorski a revenit marţi seară asupra acestor afirmaţii susţinând că l-a lăsat memoria, transmite agenţia Reuters.

21 oct. 2014, 18:48
Sikorski retrage afirmaţiile despre propunerea lui Putin de împărţire a Ucrainei

După ce a declarat într-un interviu că Putin i-a sugerat fostului premier polonez Donald Tusk ca Rusia şi Polonia să-şi împartă Ucraina, fostul ministru polonez de externe Radoslaw Sikorski a revenit marţi seară asupra acestor afirmaţii susţinând că l-a lăsat memoria.

‘A fost o interpretare excesivă a textului şi m-a lăsat memoria, pentru că după o verificare mi-am dat seama că nu a existat o astfel de întâlnire la Moscova între Tusk şi Putin’, a spus el la o conferinţă de presă. ‘Este normal pentru o fiinţă umană să greşească uneori şi este ceea ce s-a întâmplat’, s-a justificat în continuare fostul şef al diplomaţiei poloneze, în prezent preşedinte al Seimului (camera inferioară a parlamentului de la Varşovia).

Într-un interviu publicat de revista americană Politico, Sikorski a declarat că preşedintele Putin i-a spus premierului Tusk, într-o discuţie purtată la Moscova în 2008, că Ucraina este o ‘ţară artificială’, amintindu-i în acelaşi timp că localitatea Lvov (din Ucraina) a fost un oraş polonez, iar în final liderul de la Kremlin i-ar fi sugerat premierului polonez ca Rusia şi Polonia să tranşeze problema împreună, adică să participe la o împărţire a Ucrainei.

Fostul ministru polonez de externe a adăugat că premierul Tusk nu a reacţionat la sugestia lui Putin, întrucât ştia că discuţia era înregistrată. Dar el a ţinut să precizeze în interviu că ţara sa nu a fost niciodată interesată să se alăture Moscovei într-o astfel de operaţiune.