Silaghi, la ieşirea de la DNA: Iordache nu putea fi „atât de naiv” să ofere bani pentru un contract reziliat

Fostul ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi a declarat vineri la ieşirea de la DNA că a susţinut în faţa procurorilor că Nelu Iordache nu putea fi "atât de naiv" încât să ofere bani pentru un contract deja reziliat.

RomaniaTV.net
27 sept. 2013, 11:25
Silaghi, la ieşirea de la DNA: Iordache nu putea fi „atât de naiv” să ofere bani pentru un contract reziliat

„Am rediscutat aceleaşi probleme care s-au mai ridicat, i-am subliniat caracterul absolut neserios al acuzaţiei cum că aş fi putut avea beneficii personale de pe urma unor zboruri efectuate pe Aeroportul Satu Mare (…) şi, de asemenea, am subliniat faptul că mi se pare ciudat să fie domnul Iordache atât de idiot încât să ofere bani pentru un contract care era deja reziliat la momentul la care el spune că îmi oferea bani să reziliez acel contract. Ştia foarte bine că avea la bază o cercetare a Corpului de Control al Primului-ministru, o sesizare făcută de la Bruxelles, deci nu era dânsul chiar atât de naiv să creadă că se poate desrezilia un contract”, a afirmat Ovidiu Silaghi, care a stat în sediul DNA peste două ore.

El a subliniat că nu se poate reveni asupra unui contract reziliat.

Întrebat dacă are înregistrările de la domiciliul său, Silaghi a spus că nu, că acestea se şterg după şase luni.

Fostul adjunct al inspectorului general al Poliţiei de Frontieră Remus Şpan a fost audiat pe 18 septembrie de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în dosarul în care este cercetat alături de Ovidiu Silaghi. Remus Şpan le-ar fi declarat anchetatorilor că a fost prezent la momentul vizitei omului de afaceri Nelu Iordache la domiciliul lui Ovidiu Silaghi, dar că nu s-ar fi oferit niciun ban.

În 5 septembrie, DNA a anunţat că procurorii au dispus începerea urmăririi penale faţă de Remus Şpan pentru complicitate la trafic de influenţă în formă continuată. El este acuzat că a intermediat întâlniri între fostul ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi şi Nelu Iordache, în condiţiile în care lucrase în grupul de firme controlat de omul de afaceri şi cunoştea problemele pe care le întâmpina SC Romstrade SRL în derularea contractelor cu CNADNR.

Potrivit DNA, există date şi indicii temeinice că, în perioada mai – noiembrie 2012, în mod repetat, învinuitul Remus Şpan i-a acordat sprijin lui Ovidiu Silaghi, ministru al Transporturilor la acea dată, pentru a pretinde şi primi bani şi foloase necuvenite de la administratorul firmei Romstrade SRL, Nelu Iordache.

Într-un comunicat transmis la acea dată, DNA a arătat că sprijinul acordat de Remus Şpan ar fi constat în intermedierea de întâlniri între Nelu Iordache şi Ovidiu Silaghi.

DNA a precizat că Remus Şpan a intermediat şi primirea de către Ovidiu Silaghi de la Nelu Iordache a 200.000 euro şi efectuarea de curse aeriene între Satu Mare şi oraşe din Europa pentru susţinerea campaniei electorale a unei persoane apropiate ministrului, în condiţiile în care învinuitul cunoştea că societatea Romstrade SRL înregistra pierderi pe care nu avea posibilitatea să le suporte, precum şi problemele reale ale acesteia în derularea contractelor, probleme care îndreptăţeau CNADNR să dispună anumite măsuri de reziliere a unor contracte.

Conform sursei citate, Remus Şpan l-a convins pe Nelu Iordache că ministrul Silaghi este dispus să îl susţină şi să influenţeze deciziile conducerii CNADNR pentru a sprijini interesele firmei.

Fostul ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi s-a prezentat vineri la DNA, fiind citat pentru audieri în dosarul în care este urmărit penal pentru trafic de influenţă. Silaghi a fost pus sub acuzare la începutul lunii de procurorii DNA, pentru trafic de influenţă, în formă continuată, fiind acuzat că a primit 200.000 de euro de la omul de afaceri Nelu Iordache.