Silvergate, banca americană axată pe criptomonede își anunță lichidarea, după ce acțiunile sale au scăzut 58% într-o zi

Acțiunile celor de la Silvergate au scăzut cu 58% pe bursa de la New York în data de 2 februarie, după ce banca a transmis Comisiei pentru Valori Mobiliare și Burse că nu va putea depune raportul anual la timp și că își ”evaluează capacitatea de a supraviețui”, după implozia FTX. Coinbase, Crypto.com, Paxos, Galaxy Digital și alte exchange-uri au anunțat că nu mai acceptă plăți intermediate de Silvergate. Apoi, în data de 8 februarie, compania a anunțat că-și va înceta operațiunile.

15 mart. 2023, 14:14
Silvergate, banca americană axată pe criptomonede își anunță lichidarea, după ce acțiunile sale au scăzut 58% într-o zi

Silvergate, în calitate de membru al Rezervei Federale, este o bancă importantă din lumea crypto, care este listată la bursa din New York și care a avut mult de suferit în ultimul an, datorită declinului valorii criptomonedelor, dar și din cauza imploziei exchange-ului FTX. Mai exact, acțiunile Silvergate au scăzut cu 88% pe parcursul anului trecut.

Creditorul din California a înregistrat pierderi de aproape un miliard de dolari în Q4 din 2022, după ce investitorii au intrat în panică pe fondul prăbușirii FTX, exchange-ul fondat de Sam Bankman-Fried, care se află în centrul unei investigații federale masive de fraudă. Clienții Silvergate au retras depozite din criptomonede în valoare de 8 miliarde de dolari în prima lună a anului 2023.

Silvergate a vândut datorii în valoare de 5,2 miliarde de dolari, cu o pierdere de 718 milioane de dolari, pentru a face față retragerilor clienților și a strânge numerar. În plus, grupul a decis concedierea a 200 de angajați, ceea ce reprezintă 40% din forța de muncă avută înainte de acel moment.

Inevitabil, toate aceste evenimente au tras în jos piața criptomonedelor, care se bucurase de o perioadă pozitivă în primele două luni ale anului 2023. Bitcoin se află în acest moment la -67.5% față de ATH, valoarea maximă all-time high fiind atinsă în noiembrie 2021.

Pe lângă faptul că intrase sub controlul parlamentarilor americani, Silvergate mai are o altă problemă majoră: este vorba despre implicarea sa în cazul de spălare a $425 de milioane, care s-a efectuat pe conturile clienților săi din America de Sud, în perioada septembrie 2021 – iunie 2022.

După toate aceste evenimente, conducătorii de la Silvergate au anunțat că în curând își vor închide operațiunile: „Având în vedere evoluțiile recente din industrie și de reglementare, Silvergate consideră că o lichidare ordonată a operațiunilor băncii și o lichidare voluntară a băncii este cea mai bună cale de urmat”, a declarat compania într-un comunicat.

Creditorul american a spus că toate depozitele clienților vor fi rambursate integral, însă compania nu a precizat cum intenționează să rezolve cererile de despăgubire împotriva activității sale.