Silvicultorii ies în stradă! Acuză Guvernul că vrea să vândă pădurile României, străinilor: „Totul, pentru un pumn de arginţi de la Comisia Europeană!”

Silvicultorii din România se revoltă, la început de 2023. Specialiștii din „domeniul pădurilor" merg peste premierul Nicolae Ciucă, la Guvern. 

12 ian. 2023, 08:58
Silvicultorii ies în stradă! Acuză Guvernul că vrea să vândă pădurile României, străinilor: „Totul, pentru un pumn de arginţi de la Comisia Europeană!”

Joi, 12 ianuarie, de la ora 10:00, peste 5.000 de sindicaliști ai Federației Sindicatelor din Silvicultură Silva vor protesta în fața Palatului Victoria, în cadrul unui amplu miting, pentru salvarea pădurilor prorietate publică a statului. La eveniment sunt așteptați și membri din diverse asociații profesionale și patronale din domeniu, respectiv activiști civici.

Silvicultorii cer ca pădurile României să nu fie vândute străinilor. Astfel, protestatarii cer retragerea de la Guvern a proiectului de lege pentru modificarea și completarea OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, precum și exceptarea pădurilor de la aplicarea guvernanței corporative.

 

Proteste masive în București. Acuzații grave ale silvicultorilor: „Prejudiciu de 3,1 milioane de hectare de păduri, adică o valoare ce depășește 100 de miliarde de euro”

 

Protestatarii vin cu acuzații grave. Executivul sabotează interesul național, susțin aceștia: Guvernul Nicolae Ciucă este gata să înstrăineze peste 3 milioane de hectare de păduri ale României, în baza noii legi.

„Pentru un pumn de arginţi de la Comisia Europeană, România este pe cale să pună pe tavă unor grupuri de interese cele 3,1 milioane de hectare păduri de stat, singura bogăţie şi resursă regenerabilă pe care această ţară o mai are şi a cărei valoare este una inestimabilă.

România beneficiază de o alocare de 29 miliarde euro pentru implementarea PNRR, din care granturi în valoare de 14 miliarde euro şi împrumuturi în valoare de 15 miliarde euro, iar sub presiunea unor negocieri neinspirate care au stat la baza aprobării PNRR, recunoscute public inclusiv de reprezentanţi guvernamentali şi a unor recomandări trasate de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), Guvernul României pune în pericol soarta celor 3,1 milioane hectare păduri proprietate publică de stat, care stochează în prezent un volum de aproximativ 1 miliard de metri cubi de lemn, cu o valoare ce depăşeşte 100 miliarde euro”, susţin reprezentanţii Silva.

Mitingul este programat să se încheie la ora 13:00.