Silvio Berlusconi şi-a dat demisia de la conducerea Guvernului italian

Silvio Berlusconi şi-a dat demisia sâmbătă seara, după ce deputații italieni au adoptat definitiv măsurile promise Uniunii Europene în vederea reducerii datoriei și relansării creșterii economice.

RomaniaTV.net
12 nov. 2011, 17:41
Silvio Berlusconi şi-a dat demisia de la conducerea Guvernului italian

Il Cavaliere, în vârstă de 75 de ani, şi-a depus mandatul în fața președintelui țării, Giorgio Napolitano,potrivit unui comunicat de presă transmis de Palatul Quirinal.

Silvio Berlusconi s-a declarat sâmbătă seara profund întristat de huiduielile cu care a fost întâmpinat la încheierea ultimului său consiliu de miniștri, înainte de a se îndrepta spre reședința sa de la Roma, a anunțat agenția Ansa, citată de AFP.

„Mi-au produs multă suferință”, le-a mărturisit Il Cavaliere câtorva lideri ai partidului său reuniți la domiciliul său înainte de a merge la Palatul Quirinal, sediul președinției țării, pentru a-și prezenta demisia.

În timp ce pleca de la reședința sa privată către Quirinal, manifestanții salutau trecerea sa în mașină strigându-i „Bufonule! Bufonule!”, „Rușine!” și „S-a terminat!”.

Într-o ambianță tensionată, deputații au adoptat textul cu 380 de voturi pentru, 26 împotrivă și două abțineri. Principalul partid de opoziție, Partidul Democrat, nu a participat la vot pentru a nu împiedica adoptarea acestor măsuri cruciale.

„Astăzi cade cortina peste o pagină lungă și dureroasă din istoria noastră”, a declarat Dario Franceschini, deputat al Partidului Democrat.

Italia este „o țară care vrea să întoarcă pagina și să o ia de la zero. Mâine, vom intra într-o nouă eră: va trebui să reconstruim din cenușă economia, justiția, legea electorală…”, a continuat el.

La rândul său, Fabrizio Cicchitto, de la Poporul Libertății (PdL), partidul lui Silvio Berlusconi, a afirmat că acesta din urmă a acceptat să demisioneze „când nu era obligat să o facă”.

„El a demonstrat conștiință națională, îi mulțumim pentru acest lucru și ne exprimăm solidaritatea cu el în fața atacurilor a căror țintă este „, a adăugat el pe fondul huduielilor a numeroși deputați.

În timpul dezbaterilor, câteva sute de manifestanți s-au reunit în fața Parlamentului din Roma strigând „Demisia, demisia”. Purtând drapele italiene tricolore – verde, alb, roșu -, unii dintre ei afișau și pancarte pe care se putea citi „bye-bye Silvio!”.