Simona Gherghe, în LACRIMI în vacanţa din Franţa. „E mai dureros decât orice…”

Simona Gherghe se află în vacanţă în Franţa, alături de iubitul ei, Răzvan Săndulescu.

RomaniaTV.net
09 aug. 2015, 07:01

Simona Gherghe a ajuns într-un loc plin de istorie şi emoţie şi ochii i s-au umplut de lacrimi în faţa plajei din Normandia, unde în 1944 s-a desfăşurat o bătălie sângeroasă, crucială pentru istoria Europei. Încărcătura locului a emoţionat-o teribil pe vedeta TV, care a împărtăşit fanilor pe blog cele trăite acolo.

Îmi doream mult să ajung pe plajele debarcării. N-o să intru în detalii istorice, nu ar permite spațiul. Istoria ți-o imaginezi pe bază mărturiilor, iar uneori reconstituirile moderne te fac martor ocular la scene care pe hârtie sună sec. Am vrut mult să văd plajele pe care soldații americani și canadieni s-au luptat pentru libertatea unui continent străin, iar mulți dintre ei au rămas pentru totdeauna, îngropați, departe de casele lor. 71 de ani mai târziu, pe Omaha e liniște, oameni la plajă, turiști mulți, veniți să vadă și ei, ca și noi, începutul eliberării Europei. E o experiență emoționantă. Un loc pe care-l vizitezi în tăcere. E o liniște mai dureroasă că orice reconstituire a faptelor petrecute atunci. Satele din zona plajelor păstrează urmele luptelor, dar și ale eliberării. Sunt fotografii alb-negru peste tot pe clădiri, iar localnicii au în curtea caselor steagurile Franței, dar și ale aliaților (americani, britanici, canadieni și polonezi). Chiar și acum. Pentru că nu e familie care să nu fi pierdut pe cineva în război.

E o lecție de istorie pe viu, a unui eveniment capital, fără de care cine știe cum am fi fost azi. Cimitirul american din Omaha este copleșitor. Cruci mici, albe, aliniate perfect, uneori cu câte o floare, cât vezi cu ochii, până dai de linia mării. Cele mai multe au nume și data morții, însă mai impresionante sunt ale nefericiților necunoscuți. „Here rests în honored glory a comrade în arms known but to God”, scrie pe crucea lor. Să ajungi la un ocean distanță de casă, să mori acolo, să nu te știe nimeni în afară de Dumnezeu, asta mi se pare cel mai mare sacrificiu„, scris Simona Gherghe pe blogul ei.