Simona Halep aşteaptă să-şi reia locul cuvenit în clasamentul WTA. Nu ar mai avea nevoie de wild-card-uri pentru a juca la cele mai puternice turnee

În urma reducerii de către TAS a supendării Simonei Halep, de la 4 ani la 9 luni, ceea ce înseamnă că jucătoarea româncă a ispăşit o pedeapsă cu 8 luni mai lungă, aceasta ar trebui repusă în drepturi, ceea ce ar aduce-o pe o poziţie extrem de bună în clasamentul WTA.

07 mart. 2024, 16:46
Simona Halep aşteaptă să-şi reia locul cuvenit în clasamentul WTA. Nu ar mai avea nevoie de wild-card-uri pentru a juca la cele mai puternice turnee

Simona Halep ar trebui, conform calculelor după 9 luni de suspendare, să revină în clasamentul WTA pe locul 54, ceea ce i-ar permite participarea la cele mai puternice turnee, fără să mai aibă nevoie de wild-card-uri din partea organizatorilor.

Chiar dacă nu există momentan o regulă care să specifice repunerea unui jucător în clasamentul WTA, în cazul în care ispășește o suspendare mai mare decât cea dictată de TAS, fanii Simonei Halep speră că Asociația Tenisului Feminin (WTA) va face dreptate.

Halep s-a aflat în stare de suspendare 17 luni, dar românca trebuia să stea pe bară doar 9 luni, conform deciziei TAS. Astfel, sportia noastră ar fi rămas în jurul locului 50 WTA.

Simona Halep și-a pierdut toate punctele din cauza suspendării incorecte dictată de ITIA, apoi de Tribunalul Sport Resolutions! După ce TAS a făcut dreptate și i-a redus suspendarea la 9 luni, Halep ar putea obține o derogare din partea WTA, pentru a fi repusă pe locul 54 WTA – poziție ocupată în iulie 2023, atunci când trebuie să se încheie suspendarea.

Dacă se va întâmpla acest lucru, Simona Halep nu ar mai avea nevoie de wild carduri pentru a se înscrie la turneele importante din circuit! Constănțeanca va fi acceptată pe tablourile principale pe baza locului pe care l-ar ocupa în ierarhia mondială.

Simona Halep beneficiază de susţinerea lui Novak Djokovic

Fost lider mondial, Simona Halep se afla pe poziția 9 WTA, în luna octombrie 2022, atunci când ITIA a suspendat-o provizoriu pentru dopaj. Cu toate că nu a mai jucat niciun meci până în luna iulie 2023, Halep nu părăsise Top 100, ci se afla pe 54 WTA la acel moment.

Asociația fondată de Novak Djokovic, PTPA, a transmis deja că va continua sprijinul pentru Halep: „Conform principiilor noastre, PTPA sprijină cu fermitate toți jucătorii pentru a avea parte de un proces echitabil, dreptul de apel și accesul la un sistem de dopaj echitabil și logic.

Decizia TAS de a reduce suspendarea Simonei Halep de la patru ani la 9 luni subliniază nevoia de reformare a unui sistem injust, care nu reușește să protejeze aceste drepturi. Simona a ispășit deja 17 luni de suspendare provizorie, și-a pierdut clasamentul, premiile, reputația, suferind pagube ireparabile.

PTPA a colaborat cu Simona Halep și echipa ei în ultimul an și îi vom sprijini în continuare pentru a reveni în competiții. Rămânem hotărâți să colaborăm cu ITIA și să milităm pentru schimbări logice și creșterea responsabilității în cadrul unui proces care continuă să își arate lacunele. Un sistem mult mai logic și corect trebuie să fie implementat, spre beneficiul tuturor”, se arată în comunicatul PTPA, potrivit Prosport.

Citeşte şi: Dănuţ Lupu, eliberat condiţionat. Fostul fotbalist a executat cinci luni de închisoare, din pedeapsa totală de şapte luni şi 10 zile