Simona Halep, decizie de ultimă oră. Un expert elveţian aruncă în aer cazul de dopaj

Halep a fost suspendată provizoriu din octombrie 2022, după testul său pozitiv la US Open, românca negând categoric că ar fi luat conştient substanţa interzisă.
Filip Stan
21 iul. 2023, 08:40
Simona Halep, decizie de ultimă oră. Un expert elveţian aruncă în aer cazul de dopaj

Substanţa roxadustat, la care a fost testată pozitiv jucătoarea română de tenis Simona Halep, anul trecut la US Open, este un medicament antianemie care face şi mai dificilă lupta împotriva dopajului în sport, a afirmat, joi, un expert elveţian.

Raphael Faiss, cercetătorul şef al Centrului de Cercetare şi Expertiză în ştiinţele antidoping la Universitatea din Lausanne, a afirmat că substanţa interzisă roxadustat reprezintă o problemă pentru autorităţile antidoping, scrie Agerpres.

”(Roxadustatul) nu este nou, a existat de la începutul anilor 2010, dar a fost disponibil doar în Asia”, a precizat Faiss pentru Reuters.

”Stimulează corpul ca şi cum ar fi la altitudine şi stimulează urcarea celulelor roşii, producând eritropoetină endogenă”, a explicat expertul elveţian.

Veste de ultimă oră primită de Simona Halep în scandalul de dopaj. Anunţ oficial după ce a fost inclusă pe tabloul de la US Open 2023

Roxadustatul, care este detectabil la testele antidoping din 2017, are o durată de eliminare din corp de 10-16 ore, făcând dificil pentru ofiţerii de control antidoping să îi prindă pe eventualii trişori.

Simona Halep a fost suspendată provizoriu din octombrie 2022, după testul său pozitiv la US Open, românca negând categoric că ar fi luat conştient substanţa interzisă.

Simona Halep a fost audiată luna aceasta de Agenţia Internaţionale de Integritate a Tenisului (ITIA) la Londra, iar în perioada următoare ar urma să fie făcut un anunţ în acest caz. Iubitorii tenisului s-au inflamat după ce Halep a apărut pe o listă provizorie cu jucătoarele participante la US Open.

Faiss a precizat că sportivii care se antrenează în mod repetat la altitudine pentru doar câteva zile ridică suspiciuni, având în vedere că sunt greu de testat.

Potrivit regulamentului Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA), legat de localizare, sportivii trebuie să comunice un interval de 6-0 de minute pentru fiecare zi în care sunt disponibili şi accesibili pentru testare. De asemenea, trebuie să furnizeze autorităţilor adresa personală şi locaţiile şi perioadele de antrenament.

”Este dificil să testezi sportivii care se antrenează la altitudine, unele locuri fiind disponibile doar cu telecabine, care nu circulă noaptea”, a subliniat Faiss.

Agenţia Internaţională de Testare (ITA), care se ocupă de testările antidoping din ciclism din 2021, are 60 de ofiţeri de control doping care lucrează tot anul cu un grup de circa 1.000 de ciclişti.

Testerii lucrează nonstop în Turul Franţei, liderul danez Jonas Vingegaard fiind vizat de suspiciuni de dopaj în trecut, după evoluţii remarcabile. Vingegaard a salutat controalele la care este supus şi a subliniat că nu a luat niciodată o substanţă interzisă.

Olivier Banuls, şeful unităţii de ciclism din ITA, a declarat pentru Reuters că performanţa este unul dintre criteriile adoptate pentru testarea sportivilor. ”Folosim o varietate de criterii. Performanţa este unul dintre ele şi evident performanţa lui Vingegaard este un criteriu pentru noi, aşa că este vizat în particular”, a recunoscut Banuls, care a adăugat că alte criterii utilizate sunt paşapoartele biologice sau informaţii furnizate de unitatea de investigaţii a ITA.

Banuls a precizat că Vingegaard, care a început joi etapa a 18-a a Turului Franţei cu un avans de 7 min 35 sec faţă de slovenul Tadej Pogacar, cel mai mare între primii doi clasaţi în această fază a cursei începând din 1981, a fost testat de 18 ori în acest Tur al Franţei. Paisprezece teste nu au fost întâmplătoare, având în vedere că purtătorul tricoului galben este testat în fiecare zi. El a fost testat de opt ori în iunie, în competiţie şi în afara ei.

”Reuşim să testăm 95-96% dintre cicliştii pe care ne programăm să-i testăm”, a adăugat Banuls. Dacă un sportiv nu este disponibil, în afara intervalului dat de 60 de minute, nu va fi considerat imediat absent nemotivat, dar va fi semnalat departamentului juridic al Uniunii Cicliste Internaţionale (UCI).

”Primim notificarea şi îi oferim sportivului şansa de a da o explicaţie şi de a oferi o probă a locului în care a fost, un notă de plată de la un restaurant, spre exemplu”, a menţionat Simon Geinoz, consilier juridic la UCI.

”Dacă nu suntem mulţumiţi de explicaţie, atunci va fi înregistrat ca localizare nereuşită”, a explicat oficialul.

La trei localizări eronate într-un decurs de 12 luni se consideră violare a regulamentului antidoping, cu o potenţială suspendare de doi ani.

Simona Halep, la un pas de revenirea pe teren! Francezii jubilează: „O veste excelentă pentru WTA!”

Simona Halep pare să se pregătească de revenirea pe teren, chiar dacă un verdict în cazul ei de dopaj întârzie să apară. Ieri, numele româncei a apărut pe lista de înscrieri de la US Open, iar francezii de la We Love Sport au tratat imediat subiectul, exprimând încântare la gândul că sportiva noastră ar putea reveni în competiții.

Simona Halep e din ce în ce mai aproape de revenirea pe teren. Sportiva noastră încă nu a primit un verdict în cazul de dopaj, însă avocații româncei speră că pedeapsa va consta într-un avertisment. Românca a publicat de curând pe rețelele de socializare mai multe filmulețe cu ea în sala de forță și pe terenul de tenis, la doar câteva ore după ce a apărut pe lista de înscrieri la US Open.

 

Citeşte şi: Răsturnare de situaţie în dosarul de dopaj al Simonei Halep. Care este, de fapt, cauza neregulilor din paşaportul biologic: „Pot afecta markerii de sânge!”

Dacă va scăpa ușor de suspendare, atunci ea s-ar putea întoarce în circuit cât de curând. Mult așteptata revenire s-ar putea produce chiar la US Open, ultimul turneu de Grand Slam al anului, asta pentru că Simona Halep se află pe lista de înscrieri. Numele ei apare cu asterisc pentru că e suspendată provizoriu din tenis, dar dacă această suspendare se anulează, atunci ea ar putea participa la Flushing Meadows.

Simona Halep, la un pas de revenirea pe teren! Ce scriu jurnaliștii francezi

Francezii de la We Love Sport au remarcat și ei mișcările de forțe din partea româncei și au tratat cu interes subiectul, spunând cu încântare că românca ar putea reveni pe teren: „Suspendată încă provizoriu pentru dopaj, după un test pozitiv cu Roxadustat la ultimul US Open, Simona Halep se află în mod surprinzător pe lista de înscrieri pentru ediția 2023 a Grand Slam-ului de la New York, care va avea loc între 28 august și 10 septembrie.

Halep, care a reușit recent să își prezinte cazul după mai multe amânări la o audiere care a avut loc luna trecută la Londra, ar fi fost în cele din urmă autorizată să reia competiția? Dacă mai adăugăm la asta faptul că dubla câștigătoare de Grand Slam a postat recent pe contul său de Instagram un videoclip în care se antrenează în sala de forță, chiar că există motive de întrebare. În cazul în care Simona Halep ar reveni în curând pe terenuri, aceasta ar fi, evident, o veste excelentă pentru circuitul feminin, mai ales că un alt fost număr 1 mondial își va face revenirea peste câteva zile, în persoana danezei Caroline Wozniacki”.

DailyBusiness
Cum să slăbești dacă ai peste 50 de ani. Ce este și cum funcționează dieta inversă
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Vacanță de coșmar pentru Laura Cosoi! „A fost imobilizat vreo 4 zile!“
Fanatik.ro
Fosta angajată SRI, dată afară din Ministerul Fondurilor Europene. Premierul Bolojan i-a dat trei zile să-și strângă lucrurile
Capital.ro
Interzis pentru proprietarii de terenuri. NU mai poate fi folosită apa. Amendă 5.000 de lei, achitată în 15 zile
Playtech.ro
Nicușor Dan a renunţat la maşina oficială pentru a merge pe jos! A uitat şi de caniculă, cum a fost surprins în centrul Capitalei
DailyBusiness
500 de lei de la stat pentru chirie. Ce trebuie să faci ca să primeşti toţi banii
Adevarul
Smerenia ucide. La propriu. Atunci când poartă cravată oficială și refuză protocolul
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
Provocare periculoasă pe internet. Un băiat de 13 ani a ajuns la spital
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
kanald.ro
Unde a dispărut pantera neagră. Autoritățile din Bulgaria au încheiat căutările felinei
Cancan.ro
ALERTĂ medicală în România! Au explodat cazurile în zona Moldovei: Se înmulțesc de la săptămână la săptămână!
Playsport.ro
Cine scapă de plata CASS de la 1 septembrie 2025. Lista completă a persoanelor scutite
Capital.ro
Pedeapsă cruntă pentru Călin Georgescu. Nu mai scapă! Decizia luată de autorități
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cea mai frumoasă fotbalistă a României, în costum de baie la petrecerea burlăcițelor
stirilekanald.ro
Stegarul Dac, pe moarte în închisoare, la Penitenciarul Rahova! Strigătul disperat de ajutor al soției sale: „Arată și miroase a moarte”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Liste cu oamenii care vor fi dați afară! Ordin de ultimă oră de la Guvern
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum să supraviețuiești crizei economice: 7 pași simpli care îți salvează bugetul