Simona Halep, interviu incendiar pentru presa din America. Cum a ajuns, de fapt, să se dopeze cu roxadustat: „Atât de multe lucruri nu sunt corecte”

Simona Halep contestă decizia tribunalului și a ITIA cu privire suspendarea de patru primită săptămâna trecută pentru dopaj. Românca și avocații ei spun că se așteptau la o pedeapsă minimă și că au fost șocați la comunicarea deciziei.

19 sept. 2023, 14:59
Simona Halep, interviu incendiar pentru presa din America. Cum a ajuns, de fapt, să se dopeze cu roxadustat: „Atât de multe lucruri nu sunt corecte”
Simona Halep, interviu incendiar pentru presa din America. Cum a ajuns, de fapt, să se dopeze cu roxadustat

Simona Halep, interviu incendiar pentru presa din America. „Am fost încrezătoare după audiere pentru că erau atât de multe lucruri care nu aveau sens și care nu sunt corecte”, a declarat dubla campioană de Grand Slam pentru Front Office Sports, adăugând că tribunalul a ignorat toate dovezile prezentate de avocatul ei și de experți: „Când am primit decizia, am fost complet șocată. Nu îmi venea să cred că m-au suspendat timp de patru ani deși sângele meu era total normal. Nu au găsit nimic rău în sângele meu. Este o nebunie că au luat această decizie cu tot ce a  prezentat echipa de avocați. M-au judecat pe scenarii. Nu există nicio dovadă. Este pur și simplu o nebunie!”.

Citeşte şi: Decizie radicală a avocaţilor angajaţi de Simona Halep. Totul se va decide în instanţele civile: „I-am dat în judecată!”

Suspendată patru ani pentru utilizarea de roxadustat, substanță interzisă, și pentru faptul că datele din pașaportul ei biologic au avut o evoluție suspectă, Simona Halep susține îcă nu ar fi avut niciun sens să consume acea substanță în mod intenționat, întrucât i-ar fi agravat o problemă medicală la tiroidă cu care se confruntă de multă vreme. „Nu avea niciun sens ca eu să iau substanța asta. Ar lucra împotriva mea, nu m-ar ajuta”, a afirmat Simona Halep.

Un studiu în acest sens, unul realizat de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), arată care sunt efectele Evrenzo, denumirea comercială a medicamentului care conține roxadudstat ca substanță activă: roxadustatul poate duce la scăderea funcției tiroide; roxadustatul poate duce la scăderea TSH, hormonul de stimulare a glandei tiroide; utilizatorii de roxadustat cu raportat cazuri de hipotiroidism secundar: „Aceste reacții au fost reversibile la întreruperea tratamentului cu roxadustat. Monitorizarea funcției tiroide este recomandată”.

De ce este interzisă acea substanță? În motivarea tribunalului pentru suspendarea sportivei din Constanța, este precizat că „roxadustatul este un agent de dopare a sângelui, care crește hemoglobina și producția de globule roșii (n.r. – eritrocite). Ca atare, crește oxigenul disponibil în corpul unui sportiv”.

Citeşte şi: Simona Halep, replică usturătoare pentru Serena Williams. „Jucătoarele care mă urăsc o fac pentru că le-am bătut!”