Simona Halep, pusă la zid! „TAS nu a exonerat-o, ea a făcut toate lucrurile care au dus la suspendare! Şi-a învăţat lecţia şi i-au dat o pedeapsă redusă”

Într-un editorial recent publicat de Cathal Kelly în The Globe and Mail, problema dopajului în sport este adusă în prim plan, dezvăluind practici îngrijorătoare și implicând chiar și nume cunoscute precum Simona Halep. Autorul aduce în discuție faptul că această problemă persistă fără nicio remușcare, subliniind cazul româncei și decizia controversată a Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) de a-i reduce suspendarea de la patru ani la nouă luni.

14 mart. 2024, 22:24
Simona Halep, pusă la zid! „TAS nu a exonerat-o, ea a făcut toate lucrurile care au dus la suspendare! Şi-a învăţat lecţia şi i-au dat o pedeapsă redusă”
Simona Halep, pusă la zid! "TAS nu a exonerat-o, ea a făcut toate lucrurile care au dus la suspendare!"

Simona Halep, pusă la zid! „Nu cereţi prea mult şi nici nu vă îngrijoraţi prea mult. Dopingul continuă fără jenă”, este intitulat editorialul lui Cathal Kelly, care observă că, în ciuda eforturilor de combatere a dopajului, acesta continuă să fie o realitate în lumea sportului.

Autorul evidențiază cazul jucătoarei canadiene de curling Briane Harris, care a fost recent depistată pozitiv. „Ea a dispărut în mod misterios la recentul Scotties Tournament of Hearts. Acum toată lumea ştie cauza (deşi toată lumea o ghicise deja). Se pare că Harris a fost testată pozitiv la o substanţă numită Ligandrol, un întăritor muscular. Ea a fost suspendată provizoriu pentru patru ani. Miercuri, Harris a declarat pentru CBC că nu a făcut-o, dar este posibil să fi contactat substanţa prin contact corporal”.

Totodată, el subliniază că, în ciuda consecințelor grave ale dopajului asupra integrității sportului și sănătății sportivilor, abuzul de substanțe interzise rămâne o problemă persistentă. „Anul trecut, NFL a suspendat opt jucători pentru că au încălcat politica antidoping. Liga nu anunţă ce substanţe au fost depistate pozitiv de către acei jucători. În multe cazuri, se presupune că este vorba de marijuana. Niciuna dintre aceste suspendări nu a fost mai lungă de şase meciuri. Niciuna nu a ajuns la ştiri reale. Aţi urmărit vreun meci din NFL în ultima vreme? Vi se pare logic că, dintre bărbaţii de 275 de livre care aleargă precum sprinterii de competiţie, doar 0,5% dintre ei iau vreun fel de substanţă interzisă? Nu are logică. Dar NFL a descoperit o modalitate de a ocoli această problemă. Nu întrebaţi prea mult şi nimănui nu-i pasă dacă spuneţi. Hocheiul, baseball-ul, baschetul, fotbalul – toate sporturile cu bani mulţi – au stabilit regimuri similare. Alte sporturi – care ar putea fi numite sporturi olimpice – continuă să adauge un alt nivel la această mascaradă. Se testează ca şi cum le-ar păsa, dar nu trag plasa strâns. Cei care se zbat se pot elibera singuri”, scrie Cathal Kelly în The Globe and Mail.

Citeşte şi: Cât costă o noapte de cazare la hotelul Simonei Halep din Braşov. Preţurile nu sunt pentru orice român GALERIE FOTO

Acesta  pune în discuție și decizia TAS privind reducerea suspendării Simonei Halep, remarcând că, deși pedeapsa a fost redusă, acest lucru nu înseamnă că sportiva a fost exonerată complet.

„Fostul număr 1 mondial în tenis, Simona Halep, a fost suspendată patru ani. Păcatele ei – un test pozitiv pentru un stimulent ilegal şi nereguli în paşaportul ei antidoping care sugerau o manipulare. Ca oricine altcineva pus în această situaţie, Halep nu a fost doar supărată. Ea a fost revoltată. A existat vreodată vreun sportiv care, atunci când este prins, să ridice mâna şi să spună: „Mi-au dat o grămadă de pastile şi le-am luat. Aşa că cine ştie?”. Pentru că asta ar fi mult mai aproape de adevăr.

Odată prins, fiecare sportiv este mai curat decât curat. Toţi vorbesc despre cum îşi fac semnul crucii ori de câte ori trec pe lângă secţiunea „Răceală şi gripă” de la farmacia locală. Harris a mers pe această cale cu CBC, folosind ca exemplu aversiunea ei faţă de Tylenol şi Advil.

Simona Halep este steaua ei polară acum. Jucătoarea română de tenis a făcut apel. În urmă cu o săptămână, Tribunalul de Arbitraj Sportiv i-a redus pedeapsa la nouă luni – întâmplător, perioada de timp pe care o ispăşise deja. Simona Halep şi echipa ei au numit-o o victorie, dar nicăieri acolo TAS nu a exonerat-o. În schimb, TAS a decis că ea nu a vrut să consume substanţa pe care a fost prinsă că a folosit-o şi a acceptat că nu a intenţionat să concureze după ce a dat proba de sânge. Cu alte cuvinte, Simona Halep a făcut toate lucrurile care au dus la suspendarea ei. Dar cei responsabili au considerat că şi-a învăţat lecţia şi i-au dat o pedeapsă redusă.

Deci, de ce să se deranjeze să o suspende timp de patru ani în primul rând? Singura explicaţie plauzibilă este că, astfel, Halep şi toţi colegii care îi urmăresc cazul ar putea fi speriaţi. Toată lumea caută un mic avantaj – chiar şi acele avantaje care nu există. În acelaşi timp în care folosea accidental substanţe interzise, Halep se prăbuşea în clasamentul mondial”, este opinia lui Cathal Kelly despre cazul Simonei Halep.

Citeşte şi: Simona Halep cere românilor un gest de solidaritate: ”Dragii mei, este un pas important pentru România”