Simptomele tăcute ale atacului de cord. Cum îl recunoşti şi cum îi faci faţă

Infarctul miocardic este una dintre afecţiunile care poate fi trecută foarte uşor cu vederea, cu atât mai mult cu cât toată lumea se aşteaptă ca simptomul de bază să fie o durere puternică în zona pieptului. Anual, peste 20.000 de români suferă un atac de cord, mulţi dintre ei pierzându-şi viaţa.

RomaniaTV.net
05 feb. 2016, 10:13
Simptomele tăcute ale atacului de cord. Cum îl recunoşti şi cum îi faci faţă

Un alt studiu de specialitate arata ca o treime din pacientii care au suferit un atac de cord nu au prezentat nicio durere toracica. Majoritatea acestora sunt in varsta, de sex feminin sau diabetici.

Un atac de cord clasic are loc atunci cand cel putin una din arterele coronariene a fost treptat subtiata de o acumulare de colesterol si grasimi. Un cheag de sange se formeaza in spatiul subtiat si inchide complet sau partial circulatia sangelui.

Lipsit de hrana, o parte din muschiul inimii sufera o vatamare si incepe sa moara. Ca orice muschi vatamat, acesta semnaleaza creierului situatia in care se afla. Creierul raspunde prin fibra nervoasa care produce durerea, avand de obicei ca rezultat o senzatie de apasare in piept, scrie erd.ro.

Citeşte şi  8 simptome ale bolilor cardiovasculare. Dacă le ai, mergi imediat la medic

Medicii sustin ca a sistam la o explozie a cazurilor de infarct miocardic la tineri, iar marea problema este faptul ca pacientii ajung prea tarziu la un consult de specialitate. Si pentru ca semnalele unui infarct miocardic sunt usor de confundat, iar care sunt simptomele pe care trebuie sa le iei in calcul:

Durere toracica

Durerea in zona pieptului este, cu siguranta, unul dintre semnalele unui posibil atac de cord, insa nu este obligatoriu sa o resimti. Durerea poate fi intermitenta. Unii simt ca o presiune imensa pe piept. Din clipa declansarii acestui simptom este timp suficient pentru a ajunge la un medic.

Dureri de maini

Un alt simptom este durerea de brate. De obicei, durerea se resimte mai proeminent pe bratul stang. Uneori, durerea poate proveni din zona pieptului si se poate extind la brate. Cand acest tip de durere apare fara sa aiba la baza vreun un motiv evident, ia legatura cu un medic.

Citeşte mai mult pe ele.ro