Sindicaliştii din finanţe ameninţă cu greva. Reducerea a 4.000 de posturi, subiect de conflict cu ministrul Teodorovici

Biroul Executiv al Federației Naționale a Sindicatelor din Finanțe solicită renunțarea la proiectul de hotărâre privind reducerea posturilor vacante la nivelul Ministerului Finanțelor Publice și unităților subordonate, amenințînd cu acțiuni de protest.

22 nov. 2018, 18:25
Sindicaliştii din finanţe ameninţă cu greva. Reducerea a 4.000 de posturi, subiect de conflict cu ministrul Teodorovici

Sindicaliștii invocă, într-un comunicat, faptul că în Parlamentul României, la Camera Deputaților, există un proiect de lege pentru modificarea structurii organizatorice a Agenției Naționale de Administrare Fiscală, iar reducerea posturilor vacante înaintea adoptării acestei legi ar produce perturbări majore ale activității de colectare a veniturilor la bugetul statului. Ministerul Finanțelor Publice nu s-a pronunțat încă cu privire la textul proiectului de lege privind reorganizarea ANAF, în consecință nu s-a făcut nicio analiză serioasă referitoare la efectele acestei măsuri și în privința posturilor necesare pentru buna funcționare a instituției.

Biroul Executiv al Federației Naționale a Sindicatelor din Finanțe condamnă amatorismul cu care Ministerul Finanțelor Publice își tratează proprii angajați. Sindicaliștii mai spun că acordul pe care conducerea Federației Naționale a Sindicatelor din Finanțe l-a făcut cu ministrul finanțelor publice, Eugen Teodorovici, nu a vizat nicidecum reorganizarea sistemului și reducerea de posturi. Acest acord presupunea: analiza necesarului de personal la nivel național, analiza plecărilor naturale din sistem (pensionare, migrări ale personalului, etc), îmbunătățirea sistemului informatic (în prezent sunt necesare 45 de minute pentru a finaliza o lucrare cu actualele calculatoare și softuri), precum și alocarea fondurilor pentru achiziționarea mijloacelor materiale necesare desfășurării activității curente.

Pe cale de consecință, Biroul Executiv a hotărât demararea procedurilor pentru declanșarea acțiunilor de protest la nivel național, cu consecințe grave în următoarea perioadă. Salariații fiscului din România nu doresc să afecteze activitățile desfășurate cu ocazia centenarului, însă un astfel de tratament din partea conducerii Ministerului Finanțelor Publice îi obligă să demareze de urgență acțiuni de protest la nivel național, care pot degenera în greve spontane, necontrolabile de către organizația noastră„, se specifică comunicatul.

Un proiect de act normativ pus în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor anunța, la jumătatea lunii, reducerea a circa 4.000 de posturi din 21 de ministere și din Agenția Națională de Administrare Fiscală. Ministerul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a explicat că nu vor fi concediați, urmând să dispară doar posturile blocate, și a spus că proiectul a fost discutat cu sindicatele și că nu vor fi probleme.