Sindicaliştii de la Oltchim au ieşit din GREVA FOAMEI

Sindicaliştii de la Oltchim au spus că sunt nemulţumiţi de discuţia de la Guvern, pentru că au reuşit să obţină doar o nouă întâlnire, în februarie, pe tema salariilor restante, însă şapte din cei opt grevişti ai foamei au decis să renunţe la protest.

05 dec. 2013, 13:18
Sindicaliştii de la Oltchim au ieşit din GREVA FOAMEI

Liderul sindicatului Victoria Oltchim, Corneliu Cernev, a declarat, la finalul discuţiilor de la Guvern, că problema salariilor restante a rămas să fie analizată până în luna februarie, când a fost stabilită o nouă întâlnire, potrivit Mediafax.

Cernev a mai spus că a cerut Executivului ca, în cazul în care până la sfârşitul lunii februarie nu va exista o ofertă angajată din partea unui investitor şi dacă nu vor fi accesate resurse de capital pentru repornirea instalaţiilor, să reactiveze Ordonanţa 36 care prevede protecţie socială pentru personalul care doreşte să fie disponibilizat în aceste condiţii.

Am primit ca răspuns că vineri domnul Stoica (cancelarul premierului Victor Ponta, Vlad Stoica, n.r.) ne va face o informare în ce priveşte discuţiile pe care le va avea joi în Guvern cu Ministerul Finanţelor şi Ministerul Muncii, cele care sunt responsabile cu repunerea pe tapet a Ordonanţei 36„, a declarat Cercev, explicând că prin Ordonanţa 36 au mai plecat 939 de salariaţi din Oltchim, acest act normativ prevăzând o protecţie socială de un an sau doi, în funcţei de vechime, şi salarii de 1.540 de lei în primul an şi peste 1.000 de lei în cel de-al doilea an.

În cadrul discuţiilor de la Guvern s-a mai convenit ca sindicaliştii să fie informaţi săptămânal despre toate demersurile care se fac pentru accesarea de capital de lucru, cât şi pentru privatizare, astfel încât ei să poată informa toţi salariaţii cu privie la demersurile care se fac.

Ne-am dorit o întâlnire cu premierul. De fapt greviştii foamei au avut această solicitare pe lista de revendicări. Domnul Stoica, ca reprezentant al lui, ne-a promis că materialul va ajunge pe masa dânsului azi şi ne-a spus că calendarul nu i-a permis să fie pentru câteva minute cu noi. Am vorbit cu colegii mei imediat ce am terminat discuţiile şi şapte dintre ei sunt de acord să se suspende acţiunile de protest, dar colegul Morcoaşe vrea să continue„, a mai spus Cercev.

Sindicalistul care nu vrea să renunţe la protest a declarat că va continua din cauza faptului că a venit la Guvern cu speranţa că se vor putea întâlni cu premierul, lucru care nu s-a întâmplat.

Voiam să îi prezentăm unele lucruri pe care nu le are la cunoştinţă. Nu s-a concretizat nimic, nu avem garanţia că se va întâmpla ceva bun pentru această societate. De aceea, eu îmi menţin această formă de protest până la un răspuns din partea premierului României. Voi rămâne în această formă de protest până la un răspuns concret, pe hârtie, semnat de ambele părţi. Aşteptăm un răspuns pentru plăţile restante, care însumează trei luni şi jumătate, aşteptăm un răspuns vizavi de capitalul de lucru pe care societatea ar trebui să îl primească„, a spus protestatarul.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană, a declarat că întânirea „a fost bună pentru că a grupat toţi factorii interesaţi”.

Doina Pană a spus că oamenii nu mai au răbdare, pentru că aşteaptă de foarte mult timp, precizând că salariile restante despre care se discută reprezintă o restanţă mai veche.

Doina Pană a mai spus că o nouă întâlnire a fost stabilită pentru 15 februarie, până atunci urmând să se analizeze situaţia care a dus la neplata acelor salarii restante.

În ce priveşte repunerea în aplicare a Ordonanţei 36, cerută de sindicalişti, ministrul a spus că această solicitare va fi discutată în cazul în care privatizarea nu va reuşi.