Sindicaliștii din Educație cer Guvernului să modifice OUG pentru indemnizația acordată persoanelor care dețin titlul de doctor

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater” i-au cerut premierului Marcel Ciolacu, într-o adresă trimisă marți, modificarea prin OUG a condițiilor de acordare a indemnizației pentru titlul de doctor. Sindicaliștii susțin că în forma actuală se birocratizează prea mult sistemul.

01 feb. 2024, 09:10
Sindicaliștii din Educație cer Guvernului să modifice OUG pentru indemnizația acordată persoanelor care dețin titlul de doctor
Studenţii vor avea o limitare a numărului zilnic de ore de curs la facultate. Abandonul universitar a atins un procent de aproximativ 48%

Sindicaliștii din Educație cer Guvernului să modifice OUG pentru indemnizația acordată persoanelor care dețin titlul de doctor.

„În sistemul de învățământ preuniversitar și superior există un număr semnificativ de cadre didactice care dețin titlul științific de doctor și beneficiază de indemnizația prevăzută de art. 14 alin. (1) din Legea nr. 153/2017, întrucât își desfășoară activitatea în domeniul pentru care dețin titlul. Modificarea tuturor fișelor de post (…) generează o birocratizare excesivă și nejustificată a actului educațional și a procesului de învățământ din unitățile și instituțiile de învățământ, cu atât mai mult cu cât calitatea actului de instrucție și educație și rezultatele predării nu pot fi transpuse în rezultate cuantificabile lunar”, afirmă sindicatele din educație.

Citește și: Marcel Ciolacu face ordine în salariile profesorilor: „Nu pot să accept că un profesor care are 10 olimpici să fie plătit la fel cu unul în care toată clasa nu a luat Bacalaureatul”

Sindicaliștii îi cer premierului Ciolacu ca Guvernul să emită o Ordonanță de urgență cu următorul conținut:
„Articol unic: Articolul XXXVIII din Ordonanța de urgență nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1139 din 15 decembrie 2023, se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) Personalul care deţine titlul ştiinţific de doctor beneficiază de o indemnizaţie pentru titlul ştiinţific de doctor în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care se acordă lunar numai dacă îşi desfăşoară activitatea în domeniul pentru care deţine titlul şi dacă are prevăzute în fişa postului un set de atribuţii obiective şi cuantificabile care să permită verificarea lunară a modului în care activitatea acestuia este valorificată în mod suplimentar. Pentru personalul didactic din învățământul preuniversitar și din învățământul superior, indemnizația pentru titlul științific de doctor se acordă indiferent dacă are sau nu prevăzute în fișa postului atribuții obiective și cuantificabile de natură să permită verificarea lunară a modului în care activitatea acestuia este valorificată în mod suplimentar. Cuantumul salarial al acestei indemnizaţii nu se ia în calcul la determinarea limitei sporurilor, compensaţiilor, primelor, premiilor şi indemnizaţiilor prevăzută la art. 25.” În speranța că vă veți însuși propunerile noastre, vă mulțumim și vă asigurăm de întreaga noastră stimă”.

Citește și: Ligia Deca a anunţat noile salarii ale profesorilor. Care dascăli vor primi peste 10.000 de lei brut din iunie 2024