Sindicaliștii din Educație se tem că vor urma disponibilizări în învățământ dacă se aprobă planul de austeritate al Guvernului. Noi proteste în fața Palatului Victoria

Sindicatele din Educaţie protestează zilele acestea în fața sediului Guvernului, nemulţumite de salarizarea din sistem, dar şi de intenţiile Executivului de a plafona cheltuielile de personal la nivelul anului 2022. Liderul Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat că se așteaptă la disponibilizări în educație dacă Guvernul aproba actul normativ pregătit de Ministerul de Finanțe pentru înghețarea costurilor.

25 apr. 2023, 14:42
Sindicaliștii din Educație se tem că vor urma disponibilizări în învățământ dacă se aprobă planul de austeritate al Guvernului. Noi proteste în fața Palatului Victoria

Profesorii au ieșit din nou în stradă pentru a-și striga nemulțumirile vizavi de salarizarea din sistemul de educație. Sindicaliștii din Educație vor protesta și miercuri în Piața Victoriei, iar în data de 10 mai va fi organizat un marş de protest.

”În primul rând, constatăm că Guvernul se joacă de-a gaura. Uite gaura de 20 de miliarde, nu e gaura de 20 de miliarde! Duduie economia, dar pe de altă parte, venim cu măsuri de austeritate. Acest proiect de act normativ spune cam tot – că există o mare problemă pe partea de încasări. O prognoză destul de proastă, o previziune destul de proastă vizavi de încasările respective. Nu știu în ce măsură instituțiile statului și-au făcut datoria, pentru că nu este treaba cetățeanului de rând cum anume se realizează aceste încasări. Unii sunt plătiți pentru pentru așa ceva. Cert este că acest act normativ, care nu înseamnă altceva decât politică de austeritate, nu înseamnă numai înghețarea salariilor pentru noi, cei din învățământ, înseamnă și disponibilizări, pentru că, în conformitate cu prevederile actului normativ în cauză, cheltuielile trebuiesc menținute în anul 2023, la nivelul anului 2022.

Or în condițiile în care noi am indexat costul standard pe partea de cheltuieli cu resursa umană cu 7% iar pe partea de cheltuieli materiale cu 17,5% vă dați vă dați seama că din start trebuie să renunțăm la aceste indexări, ceea ce înseamnă disponibilizare de personal, în condițiile în care noi oricum avem o criza acută de resursă umană personal nedidactic, didactic, auxiliar și chiar didactic de predare și imposibilitatea achitării facturilor la utilități de către unitățile de învățământ preuniversitare. Cred că lucrul acesta îl pot transmite cu toate fermitatea și reprezentanții autorităților locale, pentru că o parte importantă din bugetul educației se derulează prin intermediul autorităților locale”, a declarat liderul Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor, la B1TV.

 

Sindicaliștii din Educație amenință cu greva generală înaintea examenelor Naționale

„Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater” anunţă Guvernul României şi Parlamentul că au demarat referendumul pentru strângerea de semnături în vederea declanşării grevei generale. Hotărârea de a apela la această formă extremă de protest este cu atât mai justificată cu cât, prin proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, care urmează să fie discutat în Coaliţia de Guvernare, Executivul intenţionează să ia decizii cu impact negativ suplimentar pentru angajaţii din învăţământ”, informează federaţiile sindicale într-un comunicat.

Citește și: Anul şcolar s-ar putea încheia la sfârşitul lunii mai, din cauza grevei generale a profesorilor

Potrivit sindicaliştilor din Educaţie, intenţiile Executivului sunt de a plafona cheltuielile de personal la nivelul anului 2022, imposibil de realizat în sistemul de învăţământ, deoarece salariile cadrelor didactice se majorează odată cu trecerea la un grad didactic superior/ o nouă tranşă de vechime, dar şi de a bloca atingerea de către personalul didactic auxiliar şi nedidactic a salariilor de bază din Legea 153/2017, contrar promisiunii făcute de preşedinţii PSD şi PNL în urmă cu două săptămâni.

De asemenea, sindicaliştii susţin că noile decizii ale Executivului ar accentua deficitul de personal prin: interdicţia cumulului pensiei cu salariul şi prin blocarea organizării concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante, inclusiv a activităţilor de formare profesională, esenţiale în dezvoltarea carierei didactice.

„Menţionăm că, până la momentul declanşării grevei generale, FSLI, FSE „Spiru Haret” şi FNS „Alma Mater” vor picheta, din nou, sediul Guvernului în zilele de 25 şi 26 aprilie, iar în data de 10 mai vor organiza un marş de protest la care sunt aşteptaţi peste 15.000 de membri de sindicat”, se arată în comunicat.

Reprezentanţii federaţiilor sindicale susţin că indiferent dacă acest proiect de ordonanţă de urgenţă va fi aprobat sau nu, revendicările FSLI, FSE „Spiru Haret” şi FNS „Alma Mater” rămân aceleaşi: rezolvarea problemei aplicării integrale a dispoziţiilor Legii-cadru nr. 153/2017 pentru toate categoriile de salariaţi din învăţământ, astfel încât să beneficieze de salariul de bază prevăzut de această lege; identificarea unor soluţii pentru creşterea veniturilor personalului din învăţământ; adoptarea, în regim de urgenţă, a normativelor pentru personalul nedidactic şi personalul didactic auxiliar, având în vedere că normativele care se aplică sunt din anul 1998; aplicarea regulamentelor privind acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă, întrucât salariaţii din învăţământ sunt singurele categorii de bugetari care nu beneficiază de acordarea acestor sporuri.

Citește și: Greva anunțată de profesori ar putea da peste cap anul școlar. Unii elevi s-ar putea trezi fără medii încheiate înainte de Bacalaureat și Evaluarea Națională

De asemenea, solicitările sindicaliştilor din Educaţie vizează ca, în noua lege de salarizare, grila propusă să poziţioneze personalul din învăţământ pe o treaptă net superioară celei actuale în ierarhia funcţiilor bugetare, în raport de importanţa socială a activităţii prestate, precum şi remedierea anomaliilor actuale în ceea ce priveşte salarizarea celor care ocupă funcţii de conducere, îndrumare şi control, având în vedere că, după ce veniturile acestora au rămas nemodificate în ultimii patru ani, se constată că sunt inferioare salariaţilor care ocupă funcţii de execuţie.

Nu în ultimul rând, organizaţiile sindicale cer instituirea, prin lege, a regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice cu rata inflaţiei, plata suplimentară a personalului din unităţile/instituţiile de învăţământ nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile precum şi plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic.