Sindicaliștii din penitenciare se revoltă. Spun că nu mai vor să facă muncă suplimentară și amenință cu proteste

Revolta continuă. Acum a venit rândul sindicaliștilor din penitenciare să blocheze sistemul. Mai mulți polițiști de penitenciare vor ieși afară și vor refuza să facă orele suplimentare.

31 mai 2023, 08:58
Sindicaliștii din penitenciare se revoltă. Spun că nu mai vor să facă muncă suplimentară și amenință cu proteste

Peste 8.000 de membri de sindicat din toate penitenciare participă miercuri la un protest prin refuz de muncă suplimentară începând de miercuri, de la ora 06.30.

Toate sindicatele afiliate PUBLISIND (Penitenciarele Satu-Mare, Iaşi, Pelendava, Brăila şi Mărgineni), Federaţia Sindicatelor din Sistemul Penitenciar FSSP şi Federaţia Poliţiştilor de Penitenciare FPP care participă la acţiunea de protest de miercuri totalizează peste 8.000 de membri de sindicat din 12.500 de salariaţi şi acoperă toate unităţile din Poliţia Penitenciară.

Citește și: Polițiștii anunță proteste în stradă săptămâna viitoare: „Infractori, bucurați-vă că profesia de polițist nu mai e atractivă”

„În cadrul unei reacţii comune la dispreţul cu care guvernanţii tratează poliţiştii de penitenciare, organizaţiile sindicale au centralizat peste 5.000 de semnături pentru încetarea activităţii prin refuzul muncii suplimentare, cu următoarele revendicări: acordarea salariilor prevăzute în Legea-cadru nr 153/2017, aplicarea legii pensiilor militare fărp modificări, actualizarea şi indexarea pensiilor militare, plata normei de hrană la valoarea actualizata, fără plafonări, plata normei de echipare la valoarea actualizată, fără plafonări, plata salariului de grad la valoarea actualizată, fără plafonări, deblocarea posturilor vacante”, au transmis sindicaliştii din penitenciare.

Numărul minim de posturi necesare în Poliţia Penitenciară este de 20.000 conform standardelor aprobate. În prezent sunt ocupate 12.500 de posturi (în scădere) din 16.050 prevăzute. Cu toate acestea, spun sindicaliştii din penitenciare, Guvernul blochează concursurile în timp ce modifică pensiile militare „ceea ce va genera un exod din întreaga structură de apărare naţională”.

Citește și: Doi ani de la atentatul cu bombă din Arad, care l-a ucis pe afaceristul Ioan Crişan. Ancheta nu a scos la iveală nici măcar o persoană suspectă

„Acţiunea de miercuri va demonstra că Poliţia Penitenciară se menţine funcţională doar pentru că salariaţii acceptă să presteze muncă suplimentară într-un volum unic în România. Simpla exercitare a dreptului legal de a refuza munca în plus, generează blocaje chiar şi pe termen scurt în special în sectorul operativ. Personalul operativ se va prezenta la serviciu dar nu va intra în unităţi. Turele operative intrate în serviciu de 12 ore nu vor putea fi schimbate, apelul deţinuţilor nu se poate realiza, iar o serie lungă de structuri şi activităţi se blochează (vizite, plimbări, puncte de lucru, prezentări la instanţe etc). Acţiunea va fi menţinută pe durata a cel puţin 4 ore. Decizia de reluare a activităţilor sau de menţinere a refuzurilor de muncă suplimentară aparţine sindicatelor organizatoare şi va reprezenta voinţa membrilor de sindicat semnatari. Acţiunea de miercuri 31 mai 2023 reprezintă un prim avertisment pentru guvernanţi precum şi dovada că suntem determinaţi să încetăm activităţile”, a mai transmis sindicatul.

Sindicaliștii din penitenciare amenință că, în luna iunie, dacă revendicările lor vor fi ignorate de autorități, va creşte blocajul de la minim 4 ore la minim 4 zile. Totodată, sindicaliști amenință cu mitinguri în faţa unităţilor Poliţiei Penitenciare.

„Guvernul va trebui să identifice soluţii alternative pentru misiunile de pază, escortare şi supraveghere din penitenciare, precum şi pentru alte misiuni”, potrivit sursei citate.