Sindicaliștii din Sănătate nu susțin planul de austeritate al Guvernului: Nu e posibil să se facă tăieri din bugetul Sănătăţii pentru că personalul medical este puţin, supraîncărcat cu sarcini. Impactul nu va fi unul pozitiv

Vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Mircea Ciocan, a afirmat că nu este posibil să se facă tăieri din bugetul Sănătăţii pentru că personalul medical este puţin şi supraîncărcat cu sarcini. El a meţionat că impactul unor astfel de măsuri nu va fi unul pozitiv asupra calităţii actului medical.

26 apr. 2023, 12:33
Sindicaliștii din Sănătate nu susțin planul de austeritate al Guvernului: Nu e posibil să se facă tăieri din bugetul Sănătăţii pentru că personalul medical este puţin, supraîncărcat cu sarcini. Impactul nu va fi unul pozitiv

Vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Mircea Ciocan, nu susține ideea tăierii bugetului pentru Sănătate, așa cum ar fi prevăzut în planul de austeritate al Guvernului.

“E o inepţie, sistemul de sănătate oricum e subfinanţat în acest moment. De fapt, a fost subfinanţat mare parte de când s-a înfiinţat Casa de Asigurări de Sănătate. Nu e posibil să se facă tăieri din bugetul Sănătăţii pentru că pe de o parte personalul medical este puţin, supraîncărcat cu sarcini, o limitare a angajărilor în sistemul de sănătate şi am avut din păcate experienţe negative în trecut cu un angajat la zece plecaţi în perioada Boc, chiar şi anul trecut au fost îngheţate angajările în sistemul de sănătate, lucruri care au dus la diminuarea numărului de personal activ, la acumularea de zile libere peste programul normal de lucru care duce la o oboseală cronică, la un stres profesional şi cu siguranţă impactul nu va fi unul pozitiv asupra calităţii actului medical”, a afirmat Mircea Ciocan.

Citește și: Sindicaliștii din Educație se tem că vor urma disponibilizări în învățământ dacă se aprobă planul de austeritate al Guvernului. Noi proteste în fața Palatului Victoria

Vicepreşedintele Federaţiei Sanitas a precizat că sindicatul pe care îl conduce a propus asigurarea finanţării fondului de salarii al personalului medical din bugetul de stat.

“Am propus atât ministrului Sănătăţii, cât şi reprezentanţilor Guvernului, trecerea sistemului de salarizare, asigurarea finanţării fondului de salarii al personalului medical din bugetul de stat. Nu este logic şi firesc ca din serviciile contractate cu Casa de Asigurări să plăteşti fondurile de salarii. Fondurile alocate îngrijirii pacienţilor trebuie să fie contractate şi să intre doar în serviciile medicale de îngrijire a pacienţilor. În acest moment se face o mare jonglerie pe numărul de cazuri pentru a putea aduce finanţarea suficientă astfel încât să poţi să plăteşti personalul medical. Este o grijă constantă a managerilor pe care nu ar trebui să o aibă pentru că personalul medical trebuie să fie acolo prompt, la datorie fără să se repercuteze în finanţarea spitalului numărul de cazuri rezolvate. Acest lucru trebuie să se regăsească doar în calitatea şi cantitatea serviciilor medicale contractate şi efectuate în raport cu Casa de Asigurări”, a explicat vicepreşedintele Federaţiei  Sanitas.

Citește și: Impozit suplimentar de 16% pentru salariile mari, din 15 mai. Guvernul pregăteşte OUG de austeritate