Sindicaliştii din Sănătate: Sporurile sunt prioritare. Plafonul de 30% pentru spitale trebuie negociat

Sindicaliştii din Sănătate au avut, luni, prima întâlnire cu ministrul Sănătăţii pentru a discuta regulamentul de sporuri, precizând că trebui negociate nişte aspecte, în special, pentru spitale, acolo unde sporurile cumulate nu trebuie să depăşească plafonul de 30% stipulat în lege.

12 feb. 2018, 18:27
Sindicaliştii din Sănătate: Sporurile sunt prioritare. Plafonul de 30% pentru spitale trebuie negociat

„Regulamentul de sporuri este pioritar pentru că este important şi avem ca termen foarte apropiat 1 martie. Legea 153 ne-a creat ceva probleme, mai ales în teritoriu, pentru că acolo oamenii au fost mai prost reprezentanţi în ceea ce priveşte salarizarea. Sunt spitale foarte mari, judeţene, centre universitare, unde, de exemplu, sporul de la UPU va coborâ de la 100% la 80% . În acelaşi spital, mai există şi secţie de infecţiose, psihiatrie, deci, vă daţi seama că toate aceste sporuri coroborate depăşesc plafonul de 30% din articolul 38”, a declarat preşedintele Federaţiei Sanitas.

Concret, conform noii legi, spitalele nu trebuie să depăşească un plafon de 30%, chiar dacă unele secţii primesc sporuri foarte mari, de până la 100%. De asemenea, sindicaliştii din sistemul de ambulanţă spun că vor să negocieze un spor unitar, cu un procent fix.

„Aş vrea să liniştesc personalul din ambulanţă, care s-a agitat foarte mult în aceste zile în care s-a vorbit despre tăieri de salarii, să-i asigur că după ce am discutat cu doamna ministru, nu se pune problema unor scăderi. Proiectul care ni s-a pus la dispoziţie este unul pozitiv. Dar trebuie să stabilim pentru serviciile de ambulanţă un procent fix, adică unitar în toată România. Nu putem lăsa să fie între două sporuri, va trebui să stabilim, de comun acord, un procent pentru condiţiile deosebit de periculoase, să nu mai fie interpretabil de la un judeţ la altul. Noi suntem raţionali şi ne dorim să păstrăm cele 75% pe care le-am avut până în prezent”, a explicat, preşedintele Federaţiei Sindicale Ambulanţa, Gheorghe Chiş.

Marţi, sindicatele se vor întâlni, din nou, cu ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, pentru a discuta detaliile noului regulamet de sporuri.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, joi, că personalul medical din sistemul de sănătate va avea creşteri de la 70 la 170%, astfel un medic primar va ajunge să câştige net, de la 1 martie, peste 9.000 de lei, în timp ce medicii legişti vor primi chiar şi 4.000 de euro.

De asemenea, vor fi şi scăderi pentru 3% dintre angajaţii din sistem, fiind vorba despre cei care lucrează în aparatul central.

Citeşte şi Incident grav în timpul negocierilor de la Ministerul Sănătăţii. Un sindicalist a intrat în stop cardio-respirator