Sindicaliştii din sănătate vor o nouă lege a sănătăţii: Săptămâna viitoare vom reîncepe protestele

Sindicaliştii din sănătate vor o nouă lege a sănătăţii, un statut al medicului şi o lege specială pentru salarizarea din sistemul românesc de sănătate, iar dacă negocierile vor eşua, pe 18 aprilie vor intra în grevă generală, spun sindicaliştii.

12 apr. 2016, 12:45
Sindicaliştii din sănătate vor o nouă lege a sănătăţii: Săptămâna viitoare vom reîncepe protestele

Federaţia Sindicală Hipocrate cere o nouă lege a sănătăţii, salarii mai mari pentru medici şi dacă este nevoie, chiar o lege a salarizării pentru medici. Totodată, sindicaliştii cer elaborarea unui statut al medicilor. Marţi, reprezentanţii sindicatelor au prezentat revendeicările lor în şedinţa Comisiei de Sănătate de la Camera Deputaţilor. În continuare ei ameninţă cu grevă generală în sistem, începând de săptămâna viitoare, potrivit Mediafax.

Preşedintele Federaţiei Hipocrate, Ion Cotojman, a vorbit şi despre proiectul de ordonanţă de urgenţă privind salarizările bugetarilor, care i-a scandalizat pe medici, şi care prevede, printre altele, că salariile medicilor primari vor fi între 2.832 şi 3.526 de lei, în timp ce pentru medicii stagiari indemnizaţiile vor fi cuprinse între 1.479 şi 1.842 de lei.

A apărut un proiect de OUG privind salarizarea personalului bugetar cu care noi cel puţin, Federaţia Hipocrate, nu putem fi de acord, îl respingem categoric, vom face asta oficial în faţa autorităţilor. Mai departe, la solicitarea salariaţilor pe care îi reprezentăm, săptămâna viitoare vom începe din nou protestele. Nu le-am suspendat, doar le-am amânat pentru săptămâna aceasta ţinând cont de faptul că am fost invitaţi la Comisia de Sănătate de la Camera Deputaţilor pentru prezentarea revendicărilor noastre şi pentru pentru a găsi soluţiile adecvate pentru rezolvarea problemelor nu numai a personalului din sistem, ci şi ale pacienţilor noştri„, a declarat Cotojman.

Acesta susţine că proiectul de OUG nu este bazat pe principiul muncii egale, salariu egal şi că „se menţin în continuare discriminările salariale pe acelaşi palier”.

La rândul său, Bogdan Tănase, preşedintele Alianţei Medicilor, a spus în şedinţa Comisiei, că în sistemul de Sănătate din România există în momentul de faţă trei mari probleme.

Preşedintele Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaţilor, Corneliu Florin-Buicu, i-a dat dreptate şi a spus că au fost în jur de 1.300 de modificări a legii, cel mai mare număr de modificări la un articol fiind de cinci.

Citeşte şi Întârzieri de cinci luni la emiterea cardurilor naţionale de sănătate duplicat