Sindicaliştii din transporturile feroviare ameninţă cu „grave conflicte sociale”

Federaţiile sindicale din transporturile feroviare acuză Guvernul de "gestionarea dezastruoasă a sistemului feroviar", avertizând că salariaţii nu mai pot tolera amânarea măsurilor de redresare şi că această stare poate genera "grave conflicte sociale".

21 nov. 2013, 14:02
Sindicaliştii din transporturile feroviare ameninţă cu „grave conflicte sociale”

Sindicaliştii care acuză „gestionarea dezastruoasă” a sistemului feroviar din România sub actuala guvernare sunt cei din Federaţia Naţională Feroviară Mişcare Comercial, Federaţia Mecanicilor de Locomotivă din România, Federaţia Naţională „Drum de Fier”, Federaţia Naţională Elcatel şi Federaţia Sindicatelor Ramurii Vagoane, potrivit Mediafax.

Toate solicitările şi sesizările noastre, făcute cu scopul de a determina conducerea Ministerului Transporturilor şi a Guvernului României de a rezolva corect şi rapid problemele serioase cu care se confruntă calea ferată, au avut ca rezultat numai promisiuni făcute, fără a fi ulterior fructificate prin acţiuni concrete de rezolvare a problemelor ridicate„, se arată într-un comunicat.

Sindicaliştii spun că îngheţarea salariilor – situaţie care se menţine de cinci ani -, reducerea continuă a dimensiunilor infrastructurii feroviare şi a serviciilor feroviare oferite populaţiei, procedurile profund defectuoase, netransparente şi pripite folosite la privatizarea CFR Marfă, precum şi intenţia de a concedia din nou între 5.000 şi 9.000 de salariaţi din unităţile feroviare demonstrează incapacitatea conducerii Ministerului Transporturilor şi a managementului „privat” al societăţilor, plătit din fonduri publice, de a asigura o funcţionare decentă a sistemului feroviar din România.

Bugetele de venituri şi cheltuieli propuse pentru anul 2014 instrumentează dezastrul în calea ferată prin faptul că din nou se încearcă reorganizarea societăţilor pe spinarea salariaţilor, prin reducerea locurilor de muncă şi fără a implementa nici o măsură pentru creşterea veniturilor unităţilor, pentru îndeplinirea corectă a obligaţiilor statului roman faţă de sistemul feroviar. În schimb cresc substanţial şi fără nici o logică, indemnizaţiile membrilor consiliilor de administraţie şi ai adunărilor generale ale acţionarilor la societăţile feroviare„, susţin federaţiile sindicale.

Totodată, sindicaliştii acuză conducerea Ministerului Transporturilor că nu a reuşit să rezolve nici problema refacerii drepturilor de călătorie ale personalului feroviar pe calea ferată, deşi soluţionarea acesteia nu necesita niciun efort financiar.

Salariaţii reprezentaţi de federaţiie sindicale din transporturile feroviare nu mai pot tolera amânarea la nesfârşit a unor măsuri corecte de redresare a unităţilor feroviare şi atrag atenţia Guvernului României şi Ministerului Transporturilor că această stare poate genera grave conflicte sociale în sistemul feroviar„, se mai arată în comunicat.

Guvernul şi FMI au decis ca CFR Marfă să fie restructurată „agresiv”, prin reducerea costurilor de personal, vânzarea vagoanelor învechite ca fier vechi şi oprirea de livrări către clienţii care au acumulat datorii faţă de companie.

În pofida eforturilor noastre, privatizarea CFR Marfă nu a fost finalizată înainte de expirarea termenului stabilit în hotărârea de guvern, iar compania continuă să acumuleze arierate, suferind şi o pierdere din exploatare în primele nouă luni ale anului. Pentru a asigura viabilitatea CFR Marfă, intenţionăm să restructurăm agresiv compania şi să continuăm procesul de privatizare„, se arată în scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană.

În scrisoare, privatizarea CFR Marfă este estimată să fie finalizată în mai 2015.