Sindicaliştii: Peste 1,2 milioane de salariaţi nu sunt protejaţi de un contract colectiv de muncă

Peste 1,2 milioane de salariaţi din România nu sunt protejaţi de un contract colectiv de muncă, au declarat miercuri, la Deva, reprezentanţii confederaţiilor sindicale Cartel Alfa, BNS şi CNSLR Frăţia din judeţul Hunedoara, prezenţi la o întâlnire cu ministrul delegat pentru dialog social, Aurelia Cristea, sindicaliştii solicitându-i să ia în considerare modificarea Legii dialogului social, despre care au spus că este în defavoarea angajaţilor, transmite Agerpres.

22 oct. 2014, 15:13
Sindicaliştii: Peste 1,2 milioane de salariaţi nu sunt protejaţi de un contract colectiv de muncă

„În anul 2011, Guvernul Boc a modificat Legea dialogului social fără ca sindicatele şi patru dintre cele cinci confederaţii patronale să solicite acest lucru. (…) Efectele pentru salariaţii din România au fost catastrofale. De exemplu, anularea contractului colectiv de muncă la nivel naţional a făcut ca 1,2 milioane de salariaţi să nu mai fie protejaţi de un asemenea act normativ legal”, a afirmat preşedintele Cartel Alfa Hunedoara, Petru Vaidoş.

El a susţinut că legea actuală a dialogului social încalcă prevederile din Codul Muncii în sensul că în firmele mici, sub 20 de angajaţi, nu mai este nevoie de un contract colectiv de muncă, iar unii salariaţi sunt lipsiţi de toate drepturile, deşi lucrează în condiţii grele, fiind plătiţi doar cu salariul minim pe economie. De asemenea, liderul sindical a cerut să fie redefinită reprezentativitatea în cadrul negocierilor, menţionând că pragul ar trebui scăzut şi că sunt necesare clarificări în ceea ce priveşte îndeplinirea acestuia.

Preşedintele CNSLR Frăţia Hunedoara, Lacrima Bolca, a solicitat o redefinire a sectoarelor de activitate, în perspectiva negocierii unor contracte colective de muncă sectoriale, dar şi încheierea unui contract colectiv de muncă la nivel naţional.

„Noi ne lovim zilnic de situaţii sociale pe care le gestionăm cu greu. Am devenit chiar şi mediatori între sindicatele dintr-o firmă şi patronatul de acolo. Este necesară grăbirea definirii sectoarelor de activitate, pentru că fără acest act normativ nu mai putem funcţiona. Este necesar şi un contract colectiv de muncă la nivel naţional pentru că el îl apără pe muncitorul de jos”, a afirmat liderul CNSLR Frăţia Hunedoara.

Ministrul delegat pentru dialog social a spus, în timpul discuţiilor cu sindicatele, că există o dezbatere în ceea ce priveşte scăderea pragului de reprezentativitate sindicală la 35%, faţă de 50% acum, apreciind, în acest context, că trebuie studiate şi consecinţele legislative ce decurg din adoptarea unei asemenea măsuri.

„Definirea sectoarelor de activitate va rezolva unul dintre aspectele care stau la baza stării conflictuale din acest moment. Sectoarele de activitate le-am transmis partenerilor sociali încă din august, au fost de acord ambii parteneri – patronate şi sindicate – că trebuie modificate”, a declarat Aurelia Cristea, referindu-se la definirea sectoarelor de activitate din economie.

Ea a anunţat că patronatele şi sindicatele au convenit pe data de 15 octombrie, în şedinţa Consiliului Naţional Tripartit, ca în termen de 60 de zile să-şi pună de acord opiniile referitoare la modificarea Legii dialogului social, acestea urmând să fie aduse la cunoştinţa ministerului de resort.