Sindicatele bulgare cer un audit privind subvenţiile acordate de stat Bisericii Ortodoxe

Autorităţile bulgare trebuie să verifice modul în care Biserica Ortodoxă din Bulgaria a cheltuit banii primiţi în ultimii 20 de ani, a declarat miercuri preşedintele Confederaţiei sindicale "Podkrepa", Konstantin Trenchev. Acesta a spus că, în ciuda numeroaselor informaţii privind încălcarea legii, de mulţi ani nu s-a realizat vreun audit la Biserica Ortodoxă.

RomaniaTV.net
21 dec. 2011, 18:30
Sindicatele bulgare cer un audit privind subvenţiile acordate de stat Bisericii Ortodoxe

Unele plângeri au ajuns chiar la Biroul Procurorului General de la Sofia. Sindicatele susţin că preoţii nu plătesc contribuţii la bugetul de asigurări sociale, scrie Hotnews.

Konstantin Trenchev, preşedintele Confederaţiei sindicale „Podkrepa” a insistat, de asemenea, să se dezvăluie numele preoţilor şi episcopilor care au fost colaboratori şi/sau agenţi ai fostei poliţii politice, DS.

În ultimii cinci ani, circa 1,5 milioane de leva (circa 766.000 de euro) din bugetul de stat au fost acordaţi Bisericii Ortodoxe. Alţi 700.000 de leva (358.000 de euro) au fost trimişi bisericilor din străinătate.

Municipalităţile locale au voie să acorde subvenţii instituţiilor religioase. În acelasi timp, un control realizat de Inspectoratul de Munca a descoperit faptul că în întreaga eparhie din Pleven un singur preot îşi plătise contribuţiile de asigurări sociale, iar în Vratsa doar 14 prelaţi.

Controlul realizat de Inspectoratul de Muncă a vizat mai puţin de 10% din structurile Bisericii Ortodoxe din Bulgaria, după ce Patriarhul Maxim a interzis verificările din partea oricărei instituţii de stat.

Solicitarea sindicatelor privind un audit a fost trimisă în scris vicepremierului şi ministrului de Finanţe, Simeon Djankov.

Informaţiile sindicatelor arată că singurul audit realizat până în prezent a fost făcut în 2000, la eparhia Sofia, după o reclamaţie depusă la Procuratura Generală. Controlul nu a descoperit nicio neregulă.