Sindicatele din educaţie se plâng de politizarea învăţământului şi cer să se pună capăt flagelului

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ consideră că a sosit momentul să se pună capăt acestui flagel care a adus mult rău educației și anume, politizarea funcțiilor de conducere”, susține mișcarea sindicală condusă de Simion Hăncescu. Într-un mesaj remis presei la împlinirea a 161 de ani de la Unirea Moldovei cu Țara Românească, FSLI – unul dintre marile sindicate din educația preuniversitară – acuză că „politicul a căpușat sistemul public, lovind chiar în zone de interes național, cum ar fi sistemul de învățământ”.

RomaniaTV.net
24 ian. 2020, 19:45
Sindicatele din educaţie se plâng de politizarea învăţământului şi cer să se pună capăt flagelului

„Reforma în educație trebuie să înceapă de la modul în care sunt numiți directorii unităților de învățământ și inspectorii școlari generali. Este imperios necesar ca aceste funcții de conducere să fie ocupate de oameni care se remarcă prin calități profesionale și manageriale și nu prin simpla apartenență la un partid politic”, susține FSLI.

Amintim că legea educației din 2011 prevedea descentralizarea sistemului școlar și impunea noi concursuri pentru angajarea directorilor. Directorii de școli ar fi trebuit să fie aleși de Consiliul de Administrație al școlii, pe bază de concurs organizat de școală, nu de inspectoratul școlar județean. Însă o Ordonanță de Urgență promovată în 2014 de Guvernul Ponta a readus angajarea directorilor și a profesorilor de către sistemul de educație.

Este bine de știut de asemenea că ultima acțiune de amploare a tuturor celor trei mari sindicate din educație a fost încheierea unui acord cu Guvernul Dăncilă, în cadrul unei ședințe extraordinare care s-a desfășurat la Alba Iulia, cu ocazia Centenarului, în 2018.

Acordul semnat pe 29 noiembrie 2018 nu conține nicio revendicare explicită cu privire la depolitizarea educației. Majoritatea punctelor cerute de sindicate se refereau la salarizare.

Depolitizarea învățământului nu s-a numărat nici printre subiectele pe care marile sindicate să le anunțe după primele întâlniri cu Guvernul Orban.

Iată textul comunicatului FSLI:

„Federația Sindicatelor Libere din Învățământ consideră că a sosit momentul să se pună capăt acestui flagel care a adus mult rău educației și anume, politizarea funcțiilor de conducere”, susține mișcarea sindicală condusă de Simion Hăncescu. Într-un mesaj remis presei la împlinirea a 161 de ani de la Unirea Moldovei cu Țara Românească, FSLI – unul dintre marile sindicate din educația preuniversitară – acuză că „politicul a căpușat sistemul public, lovind chiar în zone de interes național, cum ar fi sistemul de învățământ.

Lecția istoriei este folosită cel mult demagogic, la evenimente care au ca scop doar atragerea capitalului de imagine. Ceea ce a uitat clasa politică a României în ultimii treizeci de ani este faptul că atunci când ești la cârma unei țări, ai obligația morală să aperi cu demnitate binele poporului pe care îl reprezinți. Oare ce vor învăța, peste ani, copiii noștri din cărțile de istorie, despre ce s-a întâmplă în România, de la evenimentele din 1989 și până în prezent? Realitatea demonstrează că politicul a căpușat sistemul public, lovind chiar în zone de interes național, cum ar fi sistemul de învățământ.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ consideră că a sosit momentul să se pună capăt acestui flagel care a adus mult rău educației și anume, politizarea funcțiilor de conducere.

Reforma în educație trebuie să înceapă de la modul în care sunt numiți directorii unităților de învățământ și inspectorii școlari generali. Este imperios necesar ca aceste funcții de conducere să fie ocupate de oameni care se remarcă prin calități profesionale și manageriale și nu prin simpla apartenență la un partid politic. Depolitizarea sistemului de învățământ este obligatorie, pentru că am scăpa practic de modul defectuos în care este gestionat sistemul de educație.

Considerăm că educația trebuie să fie în atenția tuturor celor care conduc această țară, iar cei care se vor opune depolitizării nu fac decât să își asume eșecul unei reforme, victimele fiind elevii acestei țări!

Preşedinte FSLI,

Simion HANCESCU”

Citește și

Sindicatele din Învăţământ cer ca personalul din educaţie să beneficieze de vaccinare gratuită