Sindicatele din Educaţie continuă greva generală şi ameninţă că vor ieşi masiv în stradă: „Nu avem nevoie de ajutoare sociale! Nu suntem asistaţi social!”

Profesorii continuă greva generală și amenință că vor ieși din nou în stradă, dacă Executivul nu vine cu propuneri care să soluţioneze problemele cu care aceştia se confruntă. Între timp elevii riscă să rămână cu mediile neîncheiate, iar proba de bacalaureat și evaluarea naționala să fie anulate.
Alina Costache
23 mai 2023, 08:58
Sindicatele din Educaţie continuă greva generală şi ameninţă că vor ieşi masiv în stradă:

Sindicatele din Educaţie continuă marţi greva generală şi ameninţă că vor ieşi masiv în stradă. De luni, peste 150.000 de cadre didactice şi circa 70.000 personal didactic auxiliar şi nedidactic au intrat în grevă generală.

UPDATE Marius Nistor:  ”Nu există nicio altă invitație la negocieri, deși noi suntem disponibili să participăm la orice întâlnire, la orice oră, în orice locație și dacă se poate, cu cât mai repede.

Deocamdată vedem că Premierul doar trimite mesaje și atâta tot. Mesajele nu rezolvă fondul problemei. Apelurile adresate către colegii din învățământ, să revină în sălile de clasă, șantajul emoțional că trebuie să ne gândim la cele trei milioane de elevi și a milioanelor de părinți nu rezolvă problema.

Trebuie să înțeleagă că suntem și noi părinți, avem și noi copii și copiii noștri ar trebui să intre în examen, ne-am asumat această acțiune de protest, pentru că a fost singura cale prin care să îi determinăm să înțeleagă că nu ne mai pot ignora, că trebuie să ia niște decizii urgente, pentru că au tot tergiversat de peste 18 ani luarea acestor decizii.

A fost multă indiferență din partea membrilor partidelor care formează actuala coaliție de guvernare. Ei cunoșteau problemele prezentate de noi încă din luna decembrie. În luna ianuarie, Premierul a dat dispoziție Ministerului Educației, ca împreună cu Federațiile Sindicale să vină cu o grilă de salarizare, plecând de la salariul debutantului. Noi ne-am făcut treaba.

Grila a plecat de la Minister, asumată și de el, către Ministerul Muncii, iar de acolo s-a terminat tot. Au fost numeroase întâlniri cu premierul Ciucă, cu Ciolacu, au fost pichete organizate în fața Guvernului României, a fost acel marș de protest fără precedent, a fost greva de avertisment. Au fost toate semnalele necesare pentru ei ca să poată înțelege că nemulțumirea este mare.

Cred că au văzut să vadă dacă într-adevăr colegii noștri vor ieși în stradă, dacă chiar vor participa la grevă. Totul depinde de deciziile luate de Guvernul României.

Mesajul pentru ei e unul simplu: sutem mulți, ne-ați umilit, ne-ați jignit, ne-ați desconsiderat, nu suntem masa de manevră a nimănui, nu facem jocurile nimănui, iar bătălia noastră este dreaptă și obiectivele sunt legitime. Veniți cu soluții rapide, alminteri răspundeți de viitorul acestor țări.”, a declarat Marius Nistor, președinte al Federației Spiru Haret, la Euronews

Hăncescu, FSLI, după apelul premierului Ciucă pentru ca profesorii să se întoarcă la catedră: S-ar putea să crească numărul de protestatari

Președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), a declarat după mesajul premierului Ciucă, în care le-a cerut profesorilor să se întoarcă la catedră, că ”s-ar putea să crească numărul de protestatari”.

„Oamenii vor lucruri concrete, cum își imaginează că o să intre oamenii la clasă în urma unui mesaj lansat de premierul României? Vrem lucruri concrete, asta ne cer oamenii, nu mai acceptă „promisiuni ferme”! Documente oficiale”, a spus Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.

Sindicatele din Educație au avertizat Guvernul că nu va renunța la grevă și proteste atâta timp cât guvernanații nu se implică în soluționarea problemelor semnalate de ei.

„Atenţionăm Guvernul României că, dacă în perioada imediat următoare nu se implică serios în soluţionarea problemelor care fac obiectul grevei generale din învăţământ şi nu vine cu propuneri care să fie acceptate de membrii de sindicat, salariaţii din educaţie sunt hotărâţi ca, în paralel cu greva generală, să iasă masiv în stradă”, au transmis luni membrii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi cei ai Federaţiei Naţionale Sindicală „Alma Mater”.

Citește și: Victor Ponta sprijină greva profesorilor, dar atrage atenția asupra momentului ales: ”Trebuie să vină Ciolacu la guvernare și a apărut greva”

Cele trei federaţii, în numele salariaţilor din învăţământ ale căror drepturi şi interese le reprezintă, au respins duminică „aşa-zisa ofertă a Guvernului României”.

„Nu avem nevoie de ajutoare sociale! Nu suntem asistaţi social! Avem nevoie de salarii decente! Nu am decis să facem grevă peste noapte! Nu facem jocuri politice! Este greva oamenilor şcolii, este greva celor peste 200.000 de angajaţi din învăţământ, care s-au săturat de nepăsarea guvernanţilor. Este greva celor care spun răspicat: Aşa nu se mai poate! Acum, mai mult ca oricând, este important să dăm dovadă de unitate. Le mulţumim pentru susţinere şi înţelegere părinţilor şi elevilor!”, au transmis sindicaliştii.

Reprezentanţii Guvernului au propus în întâlnirea de duminică cu liderii sindicatelor stimulente financiare pentru debutanţi şi cadrele didactice titulare din unităţile de învăţământ aflate în zone defavorizate.

Executivul şi-a menţinut totodată angajamentul de a majora salariile până la maximul grilei personalului nedidactic inclus Anexa 8, in completarea aplicării Legii salarizării nr. 153. Această măsură care vizează creşterea veniturilor va fi extinsă şi pentru celelalte categorii de salariaţi din Anexa 8.

„Guvernul îşi asumă ca Educaţia să continue a fi prioritatea numărul unu în îndeplinirea obiectivelor prin programul de guvernare şi în eliminarea inechităţilor din legea salarizării. În acest sens, va fi asumat un calendar astfel încât, până la data de 15 iulie, la nivelul Ministerului Muncii să fie finalizat proiectul noii legi a salarizării, pentru a putea demara dialogul cu partenerii sociali, astfel încât, la 1 septembrie să poată fi înaintat Parlamentului României pentru aprobare”, se preciza în comunicatul transmis duminică de Executiv.

Citește și: Ligia Deca, anunț de ultimă oră pentru profesori: ”Cadrele didactice care ocupă un post în zonele defavorizate vor avea o primă de instalare egală cu cinci salarii minime”

În acelaşi context, ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat luni că liderii coaliţiei sunt dispuşi să se vadă „oricând, acum şi imediat” cu profesorii care sunt în grevă pentru soluţionarea problemelor şi reluarea cursurilor, menţionând că ordonanţă de urgenţă care pune în practică ceea ce Guvernul a anunţat duminică la negocierea cu liderii din Educaţie este finalizată şi va fi pusă în transparenţă publică luni seara sau marţi dimineaţa.

„Acea ordonanţa de urgenţă este gata deja şi probabil până diseară sau mâine dimineaţă, cel târziu, va fi pusă în transparenţă publică. Trebuie să respect avizarea internă, este o procedură legislativă, nu pot posta în transparenţă decizională până nu am avizarea internă din minister. Aşa cum s-a discutat Anexa opt va fi închisă, privitoare la Legea salarizării. Ce s-a discutat despre acele persoane din Educaţie care sunt personal auxiliar şi nedidactic sunt cuprinse în Anexa 8 şi vor primi acele majorări până la concurenţa sumei din închiderea pe final de 2022 a Legii salarizării. (…)”, a mai spus ministrul Muncii.

În ceea ce priveşte Legea salarizării unitare, ministrul Muncii a afirmat că aceasta este aferentă cererii de plată numărul patru din PNRR, însă liderii coaliţiei au hotărât ca până la 15 iulie 2023 să fie gata analiza cu Banca Mondială, respectiv să fie finalizat şi proiectul. În perioada 15 iulie – 31 august vor avea loc dezbaterile cu toate sindicatele pe această lege, după care va fi depusă în Parlament la 1 septembrie.

De ce fac profesorii grevă în 2023. Revendicările sindicatelor din educație:

  • Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
  • Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
  • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
  • Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
  • Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
  • Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației“

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!