Sindicatele cer condiţii mai bune de muncă în penitenciare. Tudorel Toader, bilanţ pe Facebook

Sorin Dumitraşcu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), a precizat vineri că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, va dispune de urgenţă dotarea angajaţilor din penitenciare cu bodycam-uri, care vor ajuta în normalizarea relaţiei cu deţinutul. Declaraţia a fost făcut-o după o întâlnire cu ministrul Tudorel Toader. Între timp, ministrul Justiţiei a făcut un bilanţ, pe Facebook, al măsurilor luate pentru modenizarea închisorilor.

09 feb. 2018, 06:46
Sindicatele cer condiţii mai bune de muncă în penitenciare. Tudorel Toader, bilanţ pe Facebook

Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor s-au prezentat vineri la sediul Ministerului Justiţiei unde au discutat cu Tudorel Toader despre condiţiile de lucru din penitenciare, deficitul de personal şi promisiunea plăţilor privind orele suplimentare.

„Am discutat despre alte chestiuni care privesc buna funcţionare a penitenciarelor, spre exemplu acele bodycam-uri (cameră video corporală – n.r.), care ajută foarte mult în normalizarea relaţiei cu deţinutul, care în această situaţie atunci când este filmat nu mai înjură, nu mai ameninţă, sigur că funcţionează în ambele direcţii acea cameră care va fi în permanenţă asupra personalului. Ministrul Justiţiei chiar acum l-a convocat pe directorul general şi va dispune ca e urgenţă acele bodycam-uri să fie achiziţionate pentru tot personalul din sistemul penitenciar care lucrează în contact direct cu deţinutul”, a declarat Sorin Dumitraşcu, citat de Agerpres.

Dumitraşcu a precizat că ar fi nevoie de 1.000 de camere pe lângă cele cumpărate deja.

„Noi am estimat că între 700 şi 1.000 fără să facem un calcul exact, dar este vorba de a asigura aceste bodycam-uri pentru fiecare angajat care intră în contact direct cu deţinutul. Cam 1.000 de angajaţi se află în contact direct cu deţinutul în sistemul penitenciar. Deci, dacă sunt 1.000 de camere, pe lângă cele care s-au cumpărat deja, cred că suntem la un nivel funcţional”, a precizat Sorin Dumitraşcu.

Potrivit preşedintelui FSANP, preţul unei astfel de camere video este între 40 şi 50 de euro.

„Nu sunt costuri exorbitante, se pot face, se puteau face de mult, nu era nevoie de incidente în penitenciare pentru a cumpăra aceste bodycam-uri. Anul trecut au fost peste 1.000 de agresiuni între deţinuţi, peste 800 la adresa personalului şi recent avem şi discuţia asta referitoare la presupusa agresiune din partea personalului la adresa unor deţinuţi”, a spus Dumitraşcu.

Sorin Dumitraşcu a afirmat că în maxim că în maxim trei luni ar putea intra în vigoare purtarea acestor camere.

„Avem unele – unele funcţionează, pentru că asta s-a făcut pe răspunderea directorului până acum, iar altele sunt ţinute în magazie. La Poarta Albă, spre exemplu, au fost ţinute până recent. Sunt penitenciare în care funcţionează – Bacău, Oradea sau Târgu Mureş”, a mai spus preşedintele FSANP.

Ministrul Tudorel Toader a prezentat vineri, pe Facebook, măsurile luate de Ministerul Justiţiei în perioada februarie-decembrie 2017 pentru dezvoltarea sistemului penitenciar, în care se precizează, printre altele, că în bugetul pe anul în curs au fost alocate fonduri pentru lucrări de investiţi în vederea creării a peste 5.000 noi locuri de detenţie în perioada 2019-2023.

Potrivit datelor prezentate de Tudorel Toader, în ceea ce priveşte infrastructura, se arată că a fost aprobată, pentru Penitenciarul Berceni, achiziţia unui studiu de fezabilitate, destinat construirii unui penitenciar cu o capacitate de 1.000 de locuri, respectiv P47-Berceni, în prezent fiind în curs de desfăşurare procedura de achiziţie a Contractului de servicii de proiectare pentru elaborarea studiului de fezabilitate pentru P47-Berceni.

 

În cazul Penitenciarului Unguriu, prin Hotărârea de Guvern numărul 791/2017 s-a aprobarea trecerea imobilelor din administrarea Ministerului Apărării Naţionale (MAPN) în administrarea Ministerului Justiţiei, pentru ANP, în scopul transformării în penitenciar, cu o capacitate de 900 locuri, fiind încheiată procedura de preluare a acestor imobile de la MApN.

De asemenea, s-a stabilit înfiinţarea Institutului Naţional de Administraţie Penitenciară, instituţie care să asigure formarea personalului din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

În ce priveşte partea de finanţare se precizează că a fost adoptat de către Guvern, la data de 5 decembrie 2017, Memorandumul cu tema Decizie privind oportunitatea finanţării infrastructurii fizice a sistemului penitenciar român, printr-un proiect finanţat din fonduri externe rambursabile.

Un alt punct se referă la bugetul pe anul 2018, fiind alocate fonduri pentru demararea lucrărilor de investiţii în vederea creării a 5.110 noi locuri de detenţie, în perioada 2019-2023.

Cu privire la îmbunătăţirea condiţiilor de lucru, se arată că se află în dezbatere publică proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii numărul 293/2004 privind Statutul funcţionarilor publici cu statut special din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Totodată, se menţionează şi despre majorarea cu 10% a salariilor funcţionarilor publici cu statut special din sistemul penitenciar începând cu 1 octombrie 2017, suplimentarea cu 1.000 de posturi a schemei de personal pentru Administraţia Naţională a Penitenciarelor prin modificarea Hotărârii de Guvern numărul 652/2009, încadrarea a 1.756 de noi angajaţi în cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi a unităţilor subordonare (media ultimilor ani este de aproximativ 400 de noi angajaţi/an) şi utilizarea unui sistem unic de salarizare la nivelul sistemului penitenciar, începând cu luna octombrie prin implementarea unei aplicaţii dezvoltată în regie proprie de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie, se notează că au fost create 170 locuri noi de cazare (realizate prin transformarea unor spatii existente) şi au fost modernizate 200 de locuri, iar prin lucrările de reparaţii curente şi întreţinere au fost amenajate 2351 de locuri de detenţie.

De asemenea, se menţionează despre achiziţionarea a 13 noi mijloace de transport pentru transferul deţinuţilor şi construirea de spaţii socio-educative în 8 unităţi penitenciare.

Despre cooperarea şi dialogul pentru consolidarea sistemului penitenciar se arată că în cursul anului 2017 Ministrul Justiţiei a participat atât la întâlniri cu reprezentanţi ai organizaţiilor sindicale din sistemul judiciar cât şi în cadrul Comisiei mixte de dialog social, consultările vizând problematica resurselor umane, cariera şi modificările legislative privind statutul personalului din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, drepturile salariale şi condiţiile de muncă ale acestei categorii profesionale. 

 

Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor vor merge la Ministerul Justiţiei, vineri, la ora 10.00, cu o listă de revendicări pentru Tudorel Toader. Ei cer rezolvarea urgentă a problemelor legate de condiţiile de lucru improprii, de deficitul de personal şi de plata orelor suplimentare nerecuperate.

Între timp, ministrul Justiţiei a prezentat, vineri dimineaţă, pe pagina sa de Facebook, măsurile luate pentru dezvoltarea sistemului penitenciar implementate în perioada februarie -decembrie 2017:

1. INFRASTRUCTURĂ

1.1 Penitenciarul Berceni: Prin Hotărârea de Guvern nr. 626/2017 a fost aprobată achiziţia unui studiu de fezabilitate, destinat construirii unui penitenciar cu o capacitate de 1000 de locuri, respectiv P47-Berceni. În prezent, este în curs de desfăşurare procedura de achiziţie a Contractului de servicii de proiectare pentru elaborarea studiului de fezabilitate pentru P47-Berceni.
1.2 Penitenciarul Unguriu: Prin Hotărârea de Guvern nr. 791/2017, s-a aprobarea trecerea imobilelor din administrarea Ministerului Apărării Naţionale (MAPN) în administrarea Ministerului Justiţiei, pentru ANP, în scopul transformării în penitenciar, cu o capacitate de 900 locuri. A fost încheiată procedura de preluare a acestor imobile de la MApN.
1.3 Institutului Naţional de Administraţie Penitenciară: instituţie care să asigure formarea personalului din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
1.4 Finanţare – Memorandumul cu tema Decizie privind oportunitatea finanţării infrastructurii fizice a sistemului penitenciar român, printr-un proiect finanţat din fonduri externe rambursabile, a fost adoptat de Guvernul României la data de 05 Decembrie 2017..
1.5 În bugetul pentru anul 2018, au fost alocate fonduri pentru demararea lucrărilor de investiţii în vederea creării a 5.110 noi locuri de detenţie, în perioada 2019-2023.

2. MĂSURI PENTRU ÎMBUNĂTĂŢIREA CONDIŢIILOR DE LUCRU
2.1 Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 293/2004 privind Statutul funcţionarilor publici cu statut special din Administraţia Naţională a Penitenciarelor – proiectul se află în faza de dezbatere publică
2.2 Majorarea cu 10% a salariilor funcţionarilor publici cu statut special din sistemul penitenciar începând cu 1 octombrie 2017.
2.3 Suplimentarea cu 1000 de posturi a schemei de personal pentru Administraţia Naţională a Penitenciarelor prin modificarea Hotărârii de Guvern nr. 652/2009.
2.4 Încadrarea a 1.756 de noi angajaţi în cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi a unităţilor subordonare (media ultimilor ani este de aproximativ 400 de noi angajaţi/an).
2.5 Utilizarea unui sistem unic de salarizare la nivelul sistemului penitenciar, începând cu luna Octombrie prin implementarea unei aplicaţii dezvoltată în regie proprie de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

3. MĂSURI PENTRU ÎMBUNĂTĂŢIREA CONDIŢIILOR DE DETENŢIE
3.1 Au fost create 170 locuri noi de cazare (realizate prin transformarea unor spatii existente) şi au fost modernizate 200 de locuri;
3.2 Prin lucrările de reparaţii curente şi întreţinere au fost amenajate 2351 de locuri de detenţie;
3.3 Achiziţionarea a 13 noi mijloace de transport pentru transferul deţinuţilor;
3.4 Construirea de spaţii socio-educative în 8 unităţi penitenciare;

4. MĂSURI ÎN EXECUTAREA HOTĂRÂRII PILOT PRONUNŢATĂ DE CEDO LA 25 APRILIE 2017
4.1 Proiect de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.26/1994 privind drepturile de hrană;
4.2 Legea nr. 169/2017 privind modificarea şi completarea Legii nr. 254/2013, prin care s-a instituit un mecanism compensatoriu pentru acordarea unui beneficiu, însemnând 6 zile considerate ca fiind executate pentru un număr de 30 de zile de custodiere în spaţii de detenţie necorespunzătoare;
4.3 Ordinul ministrului justiţiei nr. 2772/C/2017 pentru aprobarea Normelor minime obligatorii privind condiţiile de cazare a persoanelor private de libertate;
4.4 Ordinul ministrului justiţiei nr. 2773/C/2017 pentru aprobarea situaţiei centralizate a clădirilor care sunt necorespunzătoare din punct de vedere al condiţiilor de detenţie;
4.5 Întocmirea Calendarului de măsuri 2018 – 2024 pentru soluţionarea supra-aglomerării carcerale şi a condiţiilor de detenţie, în executarea hotărârii-pilot Rezmives şi alţii împotriva României, pronunţată de CEDO la 25 Aprilie 2017.

5. COOPERARE ŞI DIALOG PENTRU CONSOLIDAREA SISTEMULUI PENITENCIAR
Consultări cu organizaţiile sindicale – În cursul anului 2017, Ministrul Justiţiei a participat atât la întâlniri cu reprezentanţi ai organizaţiilor sindicale din sistemul judiciar cât şi în cadrul Comisiei mixte de dialog social. Consultările au vizat problematica resurselor umane, cariera şi modificările legislative privind statutul personalului din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, drepturile salariale şi condiţiile de muncă ale acestei categorii profesionale.
Evaluarea condiţiilor de lucru şi de detenţie – În cursul anului 2017, Ministrul Justiţiei a efectuat 6 vizite de lucru la unităţi penitenciar din subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Vizitele a avut drept scop observarea directă atât a condiţiilor de muncă ale angajaţilor cât şi a condiţiilor detenţie în vederea pregătirii de către statul român a setului de măsuri ca urmare a hotărârii pilot pronunţată de CEDO.