Sindromul bradului de Crăciun, ce este și cum se manifestă. Detaliul pe care nu-l știai despre brad

Ce este sindromul bradului de Crăciun și cum te poate îmbolnăvi. Deatliul șocant scos la iveală de medici la care trebuie să fii atent.

11 dec. 2023, 18:57
Sindromul bradului de Crăciun, ce este și cum se manifestă. Detaliul pe care nu-l știai despre brad
Ce este sindromul bradului de Crăciun

Sărbătorile de iarnă și-au intrat pe deplin în drepturi, iar casele oamenilor sunt împodobite deja cu lumânări, ornamente și tradiționalul brad de Crăciun. Însă, șefa Serviciilor Clinice la Opticienii Leightons, Kiki Soteri, a avertizat că dacă te confrunți cu ochi iritați, tuse, strănut sau chiar atacuri de astm, te-ai putea confrunta cu sindromul bradului de Crăciun.

Citește și: Cadouri Crăciun 2023. Românii dau 1.000 de lei pentru a-şi bucura familia de Sărbători. Jucăriile şi animalele de companie, în topul dorinţelor

Aceasta avertizează că unul dintre primele lucruri pe care le-ai putea observa dacă ai acest sindrom este senzația de ochi iritați.

„Simptomele sunt similare cu alergiile sezoniere, cum ar fi febra fânului, incluzând strănutul, tusea, nasul curgător, lacrimarea ochilor și disconfortul ocular”, a spus Soteri, potrivit Express.

Alergiile pot fi declanșate de mucegaiul și polenul de pe brazii naturali de Crăciun. În mod similar, acarienii pot declanșa frecvent alergii respiratorii și pot fi aduși în casă pe brazi naturali sau se pot acumula pe cei artificiali, dar și pe luminile și ornamentele acestora.

Simptomele sunt similiare cu alte reacții alergice, dar pot fi confundate și cu o boală de tip gripal. Acestea includ: nas înfundat, scurgeri nazale, ochi iritați, strănut, gât iritat și tuse. Reacția alergică poate fi foarte neplăcută dacă aveți probleme de sănătate subiacente, cum ar fi astmul.

„Persoanele cu astm pot suferi de o exacerbare a simptomelor sau de o criză în care căile respiratorii se strâng, ceea ce ar putea duce la dificultăți în respirație și șuierături. Cu toate acestea, nu toți cei care au o reacție alergică în preajma bradurilor de Crăciun au astm. Similar, nu toți cei cu astm vor experimenta o reacție alergică”, a declarat Dr. Bhavini Shah, un medic generalist la LloydsPharmacy Online Doctor, potrivit IFL Science.

Citește și: Cele mai instagramabile locuri din București. Unde să te pozezi de Crăciun pentru mii de aprecieri

Cum previi sindromul bradului de Crăciun

Ce trebuie să faci dacă observi astfel de simptome. Șapte sfaturi despre cum să rămâi în siguranță:

Pentru bradul artificiali, curăță-l înainte de a-l monta, pentru a îndepărta orice praf sau alergeni prezenți pe el.

Pentru bradul natural, scutură praful și clătește-l cu un furtun sau șterge-l și asigură-te că se usucă bine înainte de a-l băga în casă.

Pjne bradul într-o cameră cu temepratură reglementată, astfel încât să nu fie prea cald sau prea rece.

Poartă mănuși și mâneci lungi atunci când împodobești bradul și spală-te pe mâini după ce l-ai atins. Dacă apar reacții alergice imediate, folosește antihistaminice și evită contactul cu bradul.

Curăță lentilele de contact în mod corespunzător pentru a preveni iritațiile oculare cauzate de alergeni. Lentilele de contact zilnice reprezintă o opțiune bună pentru cei care suferă de alegii.

Ține bradul în casă cât mai puțin timp, pentru a reduce sporii de mucegai. Ia în considerare să îl montezi mai târziu și să îl demontezi cât de repede se poate.

Substanțe chimice – Dacă bradul a fost tratat cu substanțe chimice, acesrea ar putea reprezenta un risc pentru sănătate. Asigură-te că alegi un brad care a fost tratat în mod corespunzător și care nu reprezintă riscuri pentru sănătate.

Brazii de Crăciun sunt plini de potențiali alergeni, inclusiv polen, acarieni și mucegai. Un singur brad poate găzdui mai mult de 50 de specii de mucegai, toate producând spori acarieni care ar putea irita sistemul imunitar.

„Sporul de mucegai poate fi prezent pe bradul de Crăciun, în special pe cele viu, precum cel de pin, brad sau molid. Brazii sunt cultivați în aer liber, unde pot captura spori de mucegai din mediul înconjurător, în special în zone umede sau umede. Atunci când brazii sunt aduși în interior și plasați într-un mediu cald și uscat, orice spori existenți pot deveni aerieni, provocând potențial simptome alergice”, a continuat Dr. Shah.