Sindromul Copilului-Rege din ce în ce mai prezent printre noi

Pentru orice cuplu care îşi doreşte copii, confirmarea sarcinii este o veste nemaipomenită întâmpinată cu multă emoţie. Curând, cei doi parteneri – viitori părinţi se angrenează într-un veritabil circuit de îngrijire prenatală: analize medicale, vizite regulate la medicul ginecolog, ecografii, gimnastică şi masajul gravidei, participarea la clase prenatale etc. Toate acestea sunt argumente pentru cât de mult îşi doresc ca totul să fie bine şi cât de mult preţuiesc sarcina.

RomaniaTV.net
10 dec. 2012, 07:20
Sindromul Copilului-Rege din ce în ce mai prezent printre noi

În domeniul medical, termenul de sarcină preţioasă se referă la sarcina obţinută cu mari eforturi, după multe încercări nereuşite, uneori după nenumărate avorturi spontane, la o vârstă înaintată sau în urma unor proceduri medicale specifice ca fertilizarea In-Vitro. Este ca şi cum cu cât mai greu o femeie rămâne însărcinată, cu atât mai mult preţuieşte sarcina şi mai târziu, copilul, cu atât mai mult îi este teamă să nu piardă ceea ce în sfârşit abia a reuşit să obţină. Nivelul de stres pe care îl resimt viitorii părinţi este copleşitor.

Odată cu naşterea, un făt preţios devine un copil preţios. Care sunt oare riscurile potenţiale care îl privesc pe acesta? Din punct de vedere statistic, se observă tendinţa părinţilor de a-l menaja pe acest copil de toate frustrările, chiar şi de cele minime absolut necesare dezvoltării individuale, transfomându-l rapid într-un copil-rege (King or Queen baby), căruia i se oferă totul pe tavă.

Citeşte mai mult pe sfatulparintilor.ro