Singura biserică din România cu izvor ce ţâşneşte de sub altar. De sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, lăcașul de cult devine loc de pelerinaj

An de an, de Izvorul Tămăduirii, Biserica Greacă din Brăila devine loc de pelerinaj pentru credincioşii din toată ţara. Este singura biserică din România care are un izvor ce curge sub altar, izvor a cărui apă se spune că este făcătoare de minuni.
Oana Anghel
10 mai 2024, 06:24
Singura biserică din România cu izvor ce ţâşneşte de sub altar. De sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, lăcașul de cult devine loc de pelerinaj

Biserica Greacă din Brăila, cu hramul „Bunei Vestiri”, este o construcţie impresionantă, ce îmbină stilul bizantin cu cel gotic renascentist. Piatra de temelie a lăcaşului de cult a fost pusă în anul 1863, construcţia edificiului fiind posibilă graţie ajutorului dat de comunitatea elenă din Brăila, care a obţinut aprobare de la domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

Biserica Greacă din Brăila

Biserica Greacă din Brăila, singura biserică din România cu izvor ce ţâşneşte de sub altar

Cu ocazia săpăturilor fundaţiei, în partea stângă a Sfântului Altar, cu intrarea din curte, a fost descoperit un izvor, a cărui apă este considerată făcătoare de minuni. Mai exact, unul dintre ctitori a avut un vis care a dus la descoperirea acestui izvor cu proprietăţi vindecătoare. Visul a fost considerat ca semn divin, iar izvorul a fost închis într-o fântână. Deasupra lui s-a construit Sfântul Altar.

Citeste si Izvorul Tămăduirii 2024. Ce activităţi este obligatoriu să eviţi ca să nu ai parte de necazuri. Cum este recomandat să foloseşti agheasma tămăduitoare care se ia în această zi de la biserică

Tot de atunci datează credinţa că apa izvorului se transformă în aghiasmă o singură zi pe an, de sărbătoarea Izvorului Tămăduirii.

Până în anul 2000, apa din izvor se scotea cu o ciutură. Un credincios din Germania a donat bani pentru reamenajarea şi reconstruirea fântânii, cumpărându-se o pompă electrică de scoatere a apei.

Biserica Greacă din Brăila

Foto: Arhiepiscopia Dunării de Jos

Construcţia, pictarea şi decorarea bisericii, o muncă uriaşă întinsă pe aproape opt decenii

Planul bisericii a fost realizat de către arhitectul Avraam Ioanidis din Brussa, lucrările fiind executate de către meşteri italieni, potrivit muzeulbrailei.ro

La intrarea în biserică, privirea îţi pică rapid pe un candelabru imens de cristal adus de corăbierii greci de la Murano. În interior, mai există alte cinci candelabre de dimensiuni mai mici realizate din cristal de Bohemia.

Biserica Greacă din Brăila

Cupola centrală se sprijină pe patru coloane din marmură albă, la care se adaugă încă opt coloane ce susţin biserica. Corul bisericii cântă într-un balcon de dimensiuni generoase.

Biserica are trei altare. Altarul central și este ridicat în cinstea Bunei Vestiri. Deasupra Sfintei Mese, se află baldachinul care are șase coloane înalte, sculptate cu nenumărate dantelării. Alt altar se află în partea de sud a bisericii și i-a fost dedicat Sfântului Nicolae. Cel de-al treilea altar este poziționat în partea de nord și a fost construit în cinstea Sfântului Gherasim din Kefalonia. Chiar sub acest altar există izvorul cu apa făcătoare de minuni.

Biserica Greacă din Brăila

Foto: Arhiepiscopia Dunării de Jos

Interiorul bisericii a fost decorat de către pictorul italian Fernando Iacevoli (capiteluri, frize, arhitrave), de ucenicul său Gioachimo Brolca (placarea cu marmură a coloanelor) şi de Rolf Schumann (amvonul şi pardoseala).

Citeste si EXCLUSIV Părintele Calistrat Chifan îndreaptă un deget acuzator către părinţii care îşi împing copiii pe calea pierzaniei: „Părinţii îi strică. La 14 ani, ei ştiu de femei, băutură, cluburi de fiţe. Sunt cazuri pierdute”

Pictura bisericii a fost executată în trei etape de pictori diferiţi. Gheorghe Tăttărescu i-a pictat, în 1880, pe Iisus Pantocrator şi cei patru evanghelişti; a urmat pictorul grec Constantinos Livadas Liochis, care, între 1900 şi 1902, a pictat Sfântul Altar, cu o parte din naos, arcada cea mare dinspre răsărit şi arcadele mari din nord şi sud; cel de-al treilea, pictorul Belizarie, a realizat, între anii 1945 şi 1946, pronaosul şi partea finală a naosului.

Biserica Greacă din Brăila

Catapeteasma bisericii este realizată din foiţă de aur de specialiştii aduşi din Constantinopol. Picturile de pe catapeteasmă au fost realizate de trei artişti: Matache Orăşeanu, între 1876 şi 1877, un număr de 26 de picturi, apoi Ioan Abescu, o pictură în 1913 şi Vasile Robea – trei picturi tot în anul 1913.

Personalităţi care au trecut pragul Bisericii „Buna Vestire” din Brăila

Pragul Bisericii Greceşti din Brăila a fost călcat de personalităţi importante de-a lungul timpului: Majestatea Sa Regele Mihai şi Regina Ana au venit aici în data de 19 iunie 1988. De asemenea, ambasadorul Statelor Unite ale Americii din timpul administraţiei Clinton, James Rosapepe, cu soţia lui au vizitat biserica în data de 24 februarie 1999.

Spynews
Ce se știe despre criminalul din Sibiu, tânărul care și-a ucis iubita de 21 de ani! Bărbatul consuma substanțe interzise
Bzi.ro
Este vestea momentului despre marele maestru: Medicii au explicat care este starea lui Florin Piersic
Fanatik.ro
La ce program să nu speli niciodată prosoapele. Greșeala care îți poate distruge mașina de spălat
Capital.ro
Ungurii ne umilesc din nou. Ungaria dă lecții României. Este o rușine fără margini
Playtech.ro
Delia, ţinută transparentă prin care s-a văzut absolut tot! Aşa nu a mai fost văzută niciodată. A avut mare curaj!
DailyBusiness
MApN scoate 5.000 de posturi la concurs! Cât vor câștiga românii care vor intra în armată?
Adevarul
Platforma de comerț Temu, acuzată de manipularea clienților. Psiholog: Se bazează pe cei care fac acele cumpărături din impuls
Spynews
Marius Elisei, absent total din viața fiicei sale! Ce spune Oana Roman despre relația dintre Isabela și tatăl ei / FOTO
Spynews
Anunț ANM! Cod galben de ceață densă în România. Care sunt județele afectate
Evz.ro
Oana Zăvoranu, decizie bombă. L-a concediat în 2 secunde
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
Unde s-a refugiat și ce s-a ales de Maria, femeia de care a divorțat Mihai Neșu, după ce a fost părăsită de fostul fotbalist!
wowbiz.ro
Nimeni nu mai știe nimic de Riana. Cum a fost filmată înainte să dispară fără urmă
Cancan.ro
Anca Dumitra se retrage din Las Fierbinți! 'Nu o interesează acest aspect'
Playsport.ro
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
kanald.ro
Patrocle este în continuare de negăsit! Cățelul dispărut în luna martie este căutat în tot Bucureștiul: Recompensa a fost mărită la 6.000 de lei
Capital.ro
Putin a dat ordin de la Kremlin. Armata rusă e pregătită
StirileBZI
Începe „Litoralul pentru toţi” în 31 mai! Tarifele încep de la 35 de lei pe noapte
Prosport.ro
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată impecabil la 66 de ani
stirilekanald.ro
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
substantial.ro
Căsătorie în secret pentru celebra mezzosoprană Andreea Ilie: S-a unit în taină cu iubitul ei, Virginio Dell Uomo!
MediaFlux
REGULĂ NOUĂ la BANCOMATE! Cum se EXTRAG BANII din CONTURILE ROMÂNEȘTI
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'