Singurătatea de Paşte, toxică pentru sănătatea noastră. Psiholog: Persoanele singure mor mai devreme

Deşi din ce în ce mai mai multe persoane consideră căsătoria drept o “hârtie”, nenumărate studii au arătat că beneficiile fizice şi psihice ale unei relaţii de durată sunt enorme, iar singurătatea, mai ales de Sărbători, conduce la o stare avansată de depresie, care poate culmina chiar şi cu suicid.

16 apr. 2017, 03:57
Singurătatea de Paşte, toxică pentru sănătatea noastră. Psiholog: Persoanele singure mor mai devreme

Un important studiu realizat la prestigioasa Universitatea Harvard, pe o perioadă de 75 de ani, a relevat că sursa cea mai importantă de sănătate, bogăţie, longevitate şi stare de bine este un mariaj fericit şi sănătos. Mai mult decât atât, persoanele cu legături sociale mai bune cu familia, cu prietenii, comunitatea, sunt mai fericite, mai sănătoase şi trăiesc mai mult decât cei cu legături slabe.

„Experiența singurătății se pare că e toxică pentru sănătatea noastră, iar toxicitate ei este mai puternică în perioada Sărbătorilor importante. Oamenii care se izolează sunt mai nefericiţi, iar sănătatea lor se înrăutăţeşte mai repede la mijlocul vieții, capacitatea cerebrală le scade mult mai repede și trăiesc mai putin decât oamenii care nu experimentează singurătatea”, declară psihologul Gabriela Marin.

Ne putem simţi singuri chiar şi între oameni

În opinia psihologului Gabriela Marin, mulţi oameni se simt singuri chiar dacă sunt înconjuraţi de prieteni sau chiar dacă sunt căsătoriţi.

„Putem avea o relaţie de durată sau o reţea foarte mare de prieteni reali, însă dacă suntem o persoană conflictuală, găsim mereu nod în papură, riscăm să ne simţim din ce în ce mai singuri. Căsniciile în care nivelul conflictual a depăşit cu mult limitele normalului, în care afecţiunea lipseşte, se dovedesc a dăuna mult sănătății, mai mult chiar decât divorțul”, afirmă specialistul în psihologia relaţiilor de cuplu, Gabriela Marin.

La bătrâneţe, compania prietenilor ne întinereşte

Relațiile bune și apropiate par să ne protejeze chiar şi de greutățile bătrâneții.

Cele mai fericite cupluri, atât bărbații cât și femeile, au declarat, la 80–90 de ani, că în zilele în care durerile fizice erau mai mari, dispoziția lor rămânea la fel de bună. Însă cei aflați în relații nefericite, în zilele în care aveau dureri fizice mai mari, ele erau amplificate de suferința emoțională.

„Relațiile bune nu ne protejează doar corpul, ne protejează și creierul. A te afla într-o relație unită și stabilă cu cineva, la 80–90 de ani, îți oferă protecție. Oamenii în astfel de relații, care simt că se pot baza cu adevărat pe celălalt la nevoie, au memoria bună un timp mai îndelungat. Studiile sociologice au demonstrat că, oriunde pe planetă, persoanele singure mor mai devreme, au o stare de sănătate mai puțin bună, sunt mai sărace și se recuperează mai greu după diverse afecțiuni. Acest lucru este valabil mai ales în cazul bărbaților, care au o rețea de sprijin social mai slabă decât femeile. Atunci când se află într-o relație, bărbații își îmbunătățesc și capacitatea de a socializa”, conchide psihoterapeutul Gabriela Marin.