Singurele aparate electrocasnice care trebuie scoase din priză, înainte de culcare

În casa fiecărui cetățean există mai mult aparate care consumă curent când nu sunt folosite, de aceea e bine să fie oprită alimentarea pe timpul nopţii.

16 ian. 2024, 23:25
Singurele aparate electrocasnice care trebuie scoase din priză, înainte de culcare

Cu atâtea electrocasnice în locuință, nici nu este greu să treci peste consumul celor 255 de kilowaţi lunar la energie electrică. Aici este pragul impus de Guvern celor care vor să beneficieze de reducere la curent. Deși nu sunt pornite, multe electrocasnice din gospodărie consumă curent electric doar prin simplul fapt că sunt în priză. Iată aparatul care trebuie scos din priză înainte să te culci. La asta sigur nu te-ai gândit până acum!

Aparatele electrocasnice pe care e recomandat să le scoți din priză înainte de a merge la somn

Prețurile la energia electrică au crescut considerabil în ultimele luni. Specialiștii susțin faptul că anumite electrocasnice din casă consumă energie electrică doar prin simplul fapt că stau în priză. Totodată, există anumite aparate care pot fi scoase din priză imediat ce acestea au fost folosite.

Cât consumă electrocasnicele românilor. Metode utile de a economisi energie și de a le folosi mai eficient
Printre cele mai indicate se numara in primul rand electrocasnicele mici, de bucatarie, precum filtrul de cafea/cafetiera, blenderul sau robotul de bucatarie/mixerul si cuptorul cu microunde.

Încărcătorul consumă multă energie
Și încărcătoarele de telefon, tabletă sau laptop consumă foarte multă energie electrică. Așadar, dacă țineți mereu încărcătorul în priză, chiar dacă nu încărcați telefonul, ar fi bine să-l scoateți din priză, acesta consumând mult curent.

Potrivit specialiștilor în domeniu, un încărcător al unui telefon de tip iPhone consumă în jur de 130Wh pe lună, asta însemnând 1,5 KWh pe an. De asemenea, un dispozitiv destul de mic care are o putere de 1000W folosește 1 KWh pe oră, iar altul cu o putere de 100W consumă aceeași cantitate în zece ore.

Citește și: Guvernul promite facturi mici la gaze şi energie electrică şi la iarnă. Cine va plăti doar 38 de lei pe lună

De asemenea, cele mai mari consumatoare de energie atunci când nu sunt folosite sunt sistemele de divertisment, toate care au bec LED, respectiv televizorul, sistemul audio, monitorul calculatorului sau consola de jocuri.

Și chiar dacă nu este foarte la îndemână ca TV, de pildă, să fie scos din priză în fiecare seară, ei bine, e de preferat să se întâmple acest lucru măcar la plecarea în vacanță.

Ce NU trebuie scos neapărat din priză
Există și unele electrocasnie care NU trebuie neapărat scoase din priză, cum ar fi cele vechi care, cel mai probabil, nu consumă electricitate când sunt oprite.

De asemenea, puteți reduce costurile și mai mult dacă apelați la o firmă specializată de verificări autorizate PRAM.