Singurul medaliat cu aur din istoria Romaniei la FOTE a ajuns zugrav în străinătate. „M-aş întoarce în ţară, dar nu mai e nimic acolo!”

Emil Imre, singurul patinator român care a cucerit o medalie de aur la FOTE în istoria de 26 de ani a competiției, a fost nevoit să plece din țară. Sportivul care la 16 ani a cucerit, în 2013, la Festivalul Olimpic al Tineretului European, în concursul de short-track, aur la 1.000 de metri și argint la 500 de metri, a plecat din România după ce autoritățile locale nu l-au băgat în seamă, iar Federația de Patinaj a uitat că există!

01 mart. 2019, 13:51
Singurul medaliat cu aur din istoria Romaniei la FOTE a ajuns zugrav în străinătate. „M-aş întoarce în ţară, dar nu mai e nimic acolo!”

„La FOTE am realizat o mare performanță pentru România și îmi făceam tot felul de planuri pentru viitorul meu. Aveam 16 ani și pot spune că visam cu ochii deschiși pentru că iubeam ce făceam. Dar totul s-a năruit, mi s-a tăiat craca de sub picioare. După FOTE un singur sponsor ne-a ajutat pentru medaliile pe care le-am câștigat, în rest, absolut nimeni. Ce să ne dea statul român sau autoritățile locale de acolo? Nu ne-au dat nimic… Speram să fiu ajutat ca să pot să-mi fac treaba cât mai bine după acest concurs, dar din păcate, nu!”, a declarat Emil Imre pentru GSP.

„M-am angajat la Budapesta. Ce puteam să fac dacă eu nu aveam nici un ban? M-am angajat la o firmă care se ocupa cu crearea de filme și videoclipuri. Am cărat cabluri și am întins lumini! Acolo munceam și câte 16 ore pe zi. Ca să fac bani am lucrat și în construcții, zidărie! Construiam pereții la camere, mă ocupam de tencuială și vopsit!”, dezvăluie campionul născut la Miercurea Ciuc și care pe 8 martie va împlini 23 de ani.

Sportivii români de la FOTE au primit echipamente supradimensionate: „Mai pun un pantalon pe dedesubt, că sunt -10 GRADE”

Emil Imre a renunțat la patinaj: „Nu mai aveam bani ca să fac așa ceva! Am renunțat pentru că nu aveam ce face. Eu m-aș întoarce oricând în România, dar nu mai există nimic acolo! Ce să fac acasă când nu am niciun sprijn, niciun ajutor? În România mai vin când am de dat examene la facultate”.

Ungurii au aflat prin ceea ce trece Emil Imre, iar oficialii lui MTK Budapesta l-au sunat imediat și l-au angajat în club ca antrenor, dar și ca tehnician al echipei olimpice a Ungariei.

„Am câte două antrenamente pe zi timp de șase zile pe săptămână. Am un salariu bun, câștig bani și muncesc mult. Fac ceea ce-mi place! Lucrez cu echipa olimpică a Ungariei ca tehnician, dar sunt și antrenor la echipa MTK. Îmi place mult ceea ce fac pentru că patinajul a fost viața mea”, a mai spus Emil Imre.