Siria: Cel puţin 25 de civili au murit în atacuri separate ale coaliţiei internaţionale şi ale regimului (OSDO)

Cel puţin 25 civili, între care şapte copii, au fost ucişi în atacuri aeriene care au vizat ultima redută a grupării Statul Islamic (SI) în estul Siriei, a anunţat luni Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Organizaţia a transmis, de asemenea, că 10 civili au murit în noi raiduri aeriene şi tiruri cu rachetă ale forţelor regimului în provincia Ghouta de Est, în apropiere de capitala Damasc şi ultim bastion al rebelilor, în ciuda unui armistiţiu cerut de ONU, scrie AFP, preluată de Agerpres.

RomaniaTV.net
26 feb. 2018, 09:10
Siria: Cel puţin 25 de civili au murit în atacuri separate ale coaliţiei internaţionale şi ale regimului (OSDO)

Printre victimele din Ghouta de Est se numără nouă membri ai aceleiaşi familii, între care trei copii, ucişi în atacuri ale regimului care au vizat în cursul nopţii oraşul Douma.

Civilii din estul Siriei au murit în atacuri care au vizat toată ziua de duminică localitatea Al-Shaafah şi împrejurimile sale deşertice, „în ultimul bastion al SI în provincia Deir Ezzor”, conform OSDO.

Directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane, a imputat aceste raiduri coaliţiei internaţionale anti-SI condusă de Washington, care sprijină în Siria o forţă formată din combatanţi kurzi şi arabi angajaţi în provincia Deir Ezzor.

Coaliţia nu a reacţionat deocamdată.

După ce şi-a sporit cu rapiditate puterea în 2014 şi a cucerit teritorii vaste în Siria şi Irak, gruparea Statul Islamic a fost învinsă de forţele guvernului de la Bagdad, iar acum s-a retras în ultime redute în Siria, sub multiple lovituri ofensive.

Localitatea Al-Shaafah este situată pe malul estic al Eufratului, la nord de fostul bastion jihadist Al-Bukamal, în apropiere de frontiera cu Irakul.

OSDO a relatat încă de joi despre moartea în cursul lunii februarie a cel puţin 82 de persoane, majoritatea apropiaţi ai combatanţilor SI, în atacuri aeriene ale coaliţiei internaţionale asupra acestei ultime redute jihadiste din estul Siriei.

Această zonă de la est de Eufrat este scena unor operaţiuni ale Forţelor Democratice Siriene (FDS), coaliţia de combatanţi kurzi şi arabi susţinută de Washington.

Sprijinite de aviaţia rusă, forţele regimului condus de Bashar al-Assad sunt staţionate în partea de vest a fluviului.

Statul Islamic controlează acum mai puţin de 3% din teritoriul sirian, conform OSDO.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat sâmbătă în unanimitate o rezoluţie care cere o încetare a focului în Siria pentru o perioadă de cel puţin 30 de zile, pentru a permite acordarea ajutorului umanitar şi evacuările medicale. 

Suspiciuni privind noi atacuri chimice în Siria: Rusia se teme că se va folosi forţa împotriva Damascului

Moscova şi-a exprimat luni preocuparea în legătură cu ameninţările formulate de mai multe ţări occidentale, inclusiv SUA, privind posibila utilizare a forţei împotriva Damascului, avertizând că aceasta contravine Rezoluţiei nr. 2401 a Consiliului de Securitate al ONU, conform unei declaraţii făcute de ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov, citat de TASS, pe fondul unor noi suspiciuni privind utilizarea armei chimice de către Damasc împotriva populaţiei civile.

Numeroase persoane au relevat simptome care apar la expunerea la clor duminică în regiunea Ghouta orientală, un fief al rebelilor dintr-o suburbie a Damascului, iar un copil a decedat, au indicat autorităţile sanitare din acest sector controlat de opoziţie şi asediat de armata siriană.

”Suntem extrem de îngrijoraţi în legătură cu informaţiile că la Washington se fac auzite din nou ameninţări privind utilizarea forţei împotriva regimului sirian, pe fondul amplificării generale a retoricii împotriva Damascului şi a Rusiei”, a declarat Riabkov, adăugând că pentru aceasta se caută pretexte, în contradicţie totală cu sensul şi conţinutul Rezoluţiei nr. 2401 a Consiliului de Securitate al ONU.

Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO) a confirmat că un copil a murit prin sufocare în Ghouta orientală, dar a specificat că nu este în măsură să afirme dacă au fost folosite gaze toxice, potrivit AFP.

Victimele, şoferi de ambulanţă şi altele, au simţit un miros de clor după o ”uriaşă explozie’, în zona al-Shaifounia, situată în estul Ghoutei, a informat agenţia franceză de presă, citând un comunicat al serviciilor sanitare ale opoziţiei siriene.

”Cel puţin 18 persoane au avut nevoie de îngrijire cu măşti de oxigen”, se mai spune în acelaşi comunicat.

Armata siriană nu a reacţionat la aceste informaţii. Guvernul sirian a negat întotdeauna folosirea armelor chimice în războiul său împotriva opoziţiei, care va intra în martie în al optulea an.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat sâmbătă o rezoluţie prin care a solicitat un armistiţiu de 30 de zile în Siria. OSDO a raportat 14 persoane ucise duminică în estul Ghoutei, mai puţin decât în zilele precedente, având în vedere scăderea intensităţii bombardamentelor.

Recent, preşedintele francez Emmanuel Macron a avertizat că Franţa ”va lovi” în Siria dacă va avea dovezi clare că regimul din Siria foloseşte arme chimice interzise împotriva civililor sirieni.