Siria: Drapelele în bernă, în muzeele din Italia, ca omagiu adus arheologului sirian decapitat de jihadişti

Drapelele au fost coborâte în bernă joi în toate muzeele publice din Italia, în semn de omagiu adus reputatului arheolog Khaled al-Assaad, decapitat în orașul antic sirian Palmira de jihadiștii din Statul Islamic, a anunțat ministrul italian al culturii, Dario Franceschini.

20 aug. 2015, 14:27
Siria: Drapelele în bernă, în muzeele din Italia, ca omagiu adus arheologului sirian decapitat de jihadişti

În vârstă de 82 de ani, Khaled al-Assaad, șef al Antichităților din Palmira în perioada 1963-2003, a fost executat de jihadiști marți, trupul său fiind atârnat de o coloană într-o piață din centrul sitului istoric.

‘Am auzit apelul lui Piero Fassino (primarul din Torino, care a luat inițiativa în orașul său) și al ANCI (Asociația Națională a Comunelor din Italia): drapelele vor fi în bernă în toate muzeele și locurile de cultură dependente de stat pentru a-i aduce un omagiu lui Khaled al-Assaad’, a precizat ministrul italian.

În același timp, premierul italian Matteo Renzi a anunțat că toate ‘sărbătorile unității’, organizate joi seara de formațiunea sa, Partidul Democrat (PD, centru-stânga), vor fi dedicate memoriei reputatului arheolog.

‘Nu trebuie să se cedeze în fața barbariei, niciodată’, a subliniat premierul Renzi. UNESCO, Franța și SUA au condamnat miercuri asasinarea ‘barbară’ a arheologului, comisă de ‘ucigași barbari’.

„Imaginați-vă că un asemenea savant care a adus servicii memorabile locului și istoriei să fie decapitat… și trupul lui să fie agățat de una dintre coloanele antice în centrul unei piețe din Palmira”, spunea cu durere miercuri directorul general al Departamentului sirian pentru Antichități și Muzee, Maamoun Abdulkarima.

Citeşte şi Jihadiştii au decapitat un mare arheolog. Khaled al-Asaad nu a dezvăluit unde sunt comorile Siriei

Khaled al-Assaad este cunoscut pentru mai multe lucrări academice publicate în reviste arheologice internaționale cu privire la Palmira, care în antichitate a înflorit ca un nod comercial important pe Drumul Mătăsii. El a lucrat de asemenea în ultimele decenii cu misiuni de arheologi americani, francezi, germani și elvețieni la săpături și la cercetarea celebrelor ruine vechi de 2.000 de ani în Palmira, oraș înscris în Patrimoniul Mondial al UNESCO.

Gruparea Statul Islamic, care controlează vaste regiuni din Siria și Irak, a ocupat orașul Palmira în luna mai, executând mai mulți civili în timpul ofensivei lor. Capturarea orașului Palmira ‘este o rușine pentru comunitatea internațională, care a rămas cu brațele încrucișate în fața infiltrării SI în cel mai celebru oraș istoric din lume’, scria la acea vreme cotidianul sirian Al-Watan.