Siria îşi declară ARSENALUL chimic. Cât va dura programul de distrugere a armelor

Siria face paşi importanţi spre soluţionarea paşnică a crizei. Ţara arabă a trimis deja Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice o listă cu arsenalul pe care îl deţine. Inspectorii se aşteaptă ca procesul de distrugere a acestuia să înceapă cel târziu până în noiembrie.

RomaniaTV.net
20 sept. 2013, 20:18
Siria îşi declară ARSENALUL chimic. Cât va dura programul de distrugere a armelor

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a anunţat vineri că a primit din partea Siriei o primă listă cu arsenalul chimic, în cadrul programului de distrugere.

„OIAC a primit din partea Guvernului sirian o primă listă referitoare la programul de arme chimice”, a precizat OIAC.

„Lista este pe cale să fie examinată de secretariatul tehnic al organizaţiei”, explică OIAC.

Trimiterea acestei liste este un prim pas în aplicarea acordului ruso-american privind neutralizarea arsenalului chimic sirian. Totuşi, într-un interviu acordat unei televiziuni americane, Bashar al-Assad a avertizat că programul va dura cel puţin un an şi va costa în jur de un miliard de dolari. În acelasi timp vor fi dezasamblate şi instalaţiile de producere a acestor gaze toxice.

CITEŞTE ŞI: Imagini CUTREMURĂTOARE din SIRIA, declasificate. Copii, femei şi bătrâni, în AGONIE din cauza armelor chimice

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice se va reuni duminică pentru a studia începerea programului de distrugere a arsenalului chimic sirian şi cererea Siriei de aderare la Convenţia din 1993 privind interzicerea armamentului chimic.

Statele Unite şi Rusia au ajuns la un acord în privinţa planului de plasare sub control internaţional şi de distrugere a arsenalului chimic sirian, regimul de la Damasc având la dispoziţie o săptămână pentru prezentarea listei cu arme neconvenţionale care ar urma să fie distruse, sub supravegherea Naţiunilor Unite, până la jumătatea anului 2014.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi un conflict militar între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilanţul violenţelor este, potrivit estimărilor ONU, de peste 100.000 de morţi.