Sirienii, torturaţi în închisori prin smulgerea unghiilor, arsuri cu acid şi şocuri electrice

Zeci de mii de persoane sunt deţinute în Siria într-un ansamblu de instalaţii carcerale în care sunt bătute, supuse la şocuri electrice şi alte rele tratamente, a denunţat marţi Human Rights Watch (HRW), care apreciază că este vorba despre un adevărat "arhipelag al torturii", relatează AFP.

RomaniaTV.net
03 iul. 2012, 14:41
Sirienii, torturaţi în închisori prin smulgerea unghiilor, arsuri cu acid şi şocuri electrice

Această organizaţie nonguvernamentală (ONG) cu sediul la New York a anunţat că a cules peste 200 de interviuri atât de la foşti deţinuţi, cât şi de la militari şi membri ai Securităţii de stat care au dezertat, de la care a aflat că există 27 de astfel de centre de detenţie, gestionate de patru dintre principalele agenţii siriene de informaţii, cunoscute sub numele de „mukhabarat”.

Aceste centre există pe lângă cele din cadrul unor baze militare, stadioane, şcoli şi spitale utilizate în acelaşi scop.

„Practic toate” aceste persoane intervievate de către HRW au declarat că au fost supuse la tortură. Ele au declarat că deţinuţii au fost „bătuţi, cu obiecte ca bastoane şi tije de fier”, încă de la începutul mişcării de contestare a regimului preşedintelui Bashar al-Assad, în urmă cu 15 luni.

Deţinuţii sunt ţinuţi „în poziţii de stres dureroase în decursul unor perioade lungi de timp, deseori cu ajutorul unor echipamente special concepute în acest sens”, continuă ONG-ul, care militează pentru apărarea drepturilor omului şi care denunţă „recurgerea la electricitate”, „arsuri provocate cu acid de la baterii de automobil”, „agresiuni şi umiliri sexuale”, „smulgerea unghiilor” şi „simulacre ale unor execuţii”.

Foşti deţinuţi care s-au întâlnit cu reprezentanţi HRW au evocat, în plus, centre de detenţie suprapopulate, o alimentaţie proastă şi refuzul sistematic al acordării de ajutor medical. Mai mulţi dintre aceşti foşti deţinuţi au declarat că au văzut persoane murind în timp ce erau torturate.