Sistemul cardului de sănătate NU funcţionează nici marţi. Anunţul şefului CNAS

Sistemul informatic al cardului național de sănătate nu funcționează nici marți dimineață din cauza unor probleme tehnice de comunicație între unele componente. Sistemul este nefuncţional de 24 de ore, ceea ce este cea mai gravă avarie înregistrată până acum de la implementarea lui.

11 oct. 2016, 06:34
Sistemul cardului de sănătate NU funcţionează nici marţi. Anunţul şefului CNAS

Casa Națională de Asigurări de Sănătate precizează că, până la remedierea problemelor apărute, confirmarea semnării prin cardul de sănătate a serviciilor medicale/ prescrierii rețetelor/ eliberării medicamentelor va putea fi efectuată în modul offline.

„Serviciile operate în acest interval vor trebui încărcate în PIAS în maxim trei zile lucrătoare calculate de la ora zero a zilei următoare datei prestării serviciului, conform prevederilor legale în vigoare”, precizează reprezentanții CNAS pe site-ul instituției.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Radu Ţibichi, a declarat pentru news.ro că aşteaptă un raport privind defecţiunea înregistrată la sistemul informatic al cardului naţional de sănătate. Aceasta este cea mai de durată avarie, după o alta de opt ore. Furnizori au primit, totodat, asigurări că le vor fi validate serviciile prestate în perioada avariei, pentru că această problemă nu este din vina lor.

„Din păcate, este cea mai de durată defecţiune a sistemului informatic al cardului de sănătate, iar de el sunt legate şi alte servicii. Aşteptăm remedierea defecţiunii şi apoi voi cere un raport care să ne arate cauzele ce au determinat avaria care a afectat sistemul. Marţi, la ora 10.00, s-au împlinit 24 de ore de la apariţia avariei”, a spus preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Radu Ţibichi a dat asigurări că furnizorii de servicii medicale nu vor fi penalizaţi pentru perioada în care sistemul nu funcţionează.

„Serviciile pot fi ridicate în sistem în trei zile lucrătore de la apariţia defecţiunii, adică până joi la ora 24.00, dar nimeni nu va fi penalizat dacă defecţiunea persistă şi vor apărea întârzieri, pentru că nu este vina lor, ci a sistemului”, a mai spus preşedintele CNAS.

Ţibichi a precizat că, recent, instanţa a dat câştig de cauză CNAS în contestaţia privind licitaţia pentru noul furnizor de servicii de mentenanţă necesare sistemului informatic al cardului naţional de sănătate. „Curtea de Apel a dat câştig de cauză CNAS faţă de cotestaţia HP privind noul furnizor de servicii de mentenanţă. Acum, în 30 de zile de la sentinţă, CNAS va semna contractul cu noul furnizor de servicii de mentenenţă şi suport”, a adăugat Ţibichi.