Sistemul de termoficare din București ar putea fi reparat pe bani europeni. Nicușor Dan afirmă că iarna următoare va fi mai blândă: „O să fie mai bine, mult mai bine”

Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, a afirmat că rețeaua de termoficare din București ar trebui să fie reparată pe bani europeni, iar anul următor iarna va fi una cu mult mai ușoară decât aceasta. De asemenea, acesta a declarat că țintele pe care și le-a propus au fost atinse.

11 mart. 2023, 13:38
Sistemul de termoficare din București ar putea fi reparat pe bani europeni. Nicușor Dan afirmă că iarna următoare va fi mai blândă: „O să fie mai bine, mult mai bine”

Iernile viitoare vor fi mai suportabile în București, cel puțin din punct de vedere al termoficării. Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a explicat că cele mai mari probleme și pierderi apar pe rețeaua principală. De asemenea, acesta a mai afirmat că în momentul de față, există în lucru proiecte cu fonduri europene care vor duce la remedierea acestei probleme.

Citește și: Dezastrul din București în caz de cutremur. Nicușor Dan: „Noi nu am reuşit să facem nici măcar evidenţa a ce este de consolidat”

În cadrul emisiunii la care a fost invitat, Nicușor Dan, a explicat că între CET-uri şi punctele termice sunt în prezent probleme în reţeaua de termoficare din Capitală.

„Avem o reţea care are cam 1.000 km reţeaua principală şi aici sunt pierderile cele mai mari. Asta înseamnă între CET-uri şi punctele termice. După aceea avem aşa-numita reţea secundară, care este între punctele termice  şi blocuri. Aici pierderi sunt mult mai mici şi aici sunt reparaţii care se fac. Dar problema mare este pe reţeaua principală. Pe această reţea principală de 1.000 km mai noi de 30 de ani, sunt 100, deci 30 de ani, s-au făcut 100. Am solicitat datele pe ultimii şapte ani. Media Gabrielei Firea a fost undeva între 12 şi 15 kilometri pe an”, a declarat Nicuşor Dan.

Nicușor Dan și-a atins țintele

Primarul Capitalei a declarat că ținta pe care și-a propus-o pentru acest an a fost atinsă.

„Ţinta noastră a fost să facem 50 pe an. Nu ne-am atins ţinta (…) 2021 a mers cumva din inerţie. Toate lucrările erau atribuite la o companie, Energetica, compania noastră, care funcţionează, dar care nu avea capacitatea să ducă mai multe şantiere. Şi în 2021 abia am făcut achiziţiile publice şi în 2022 eram gata să începem în primăvară, numai că a venit războiul din Ucraina, s-a afectat circuitul de materiale de construcţii, mai ales pe ceea ce înseamnă conducte”, a precizat Nicuşor Dan.

Nicușor Dan a mai pus în discuție și țintele sale pentru acest mandat.

„O să fie vreo 150, aş zice eu. Poate, poate 180 de ordinul ăsta de noi (…) există un indicator câtă apă pierzi. Gabriela Firea a plecat cu un undeva pe la 28-30 la sută şi a ajuns la 37 la sută. O să vedem în 2022, că nu avem încă bilanţul. În 2021 nu a mai crescut. Deci iarna lui 2021- 2022 a fost puţin mai bună decât iarna 2020-2021. Şi iarna asta a fost sensibil mai bună”, a mai afirmat primarul general.

Acesta a fost întrebat cum va arăta iarna viitoare în București, iar acesta a dat asigurări că lucrurile vor sta cu mult mai bine.

„O să fie mai bine, mult mai bine, pentru că pleacă şi aceste proiecte care sunt finanţate cu fonduri europene. Deci, spre deosebire de anul trecut, când am avut vreo cinci şantiere mari, anul ăsta o să avem vreo 12 şantiere mari ”, a anunţat Nicuşor Dan.

Citește și: Nicuşor Dan speră ca în acest an pierderile din reţeaua de termoficare să fie reduse de la 38%, la 36%