Sistemul e-Factura dă rateu după rateu! Anunț de ultimă oră din partea ANRE și ANAF

Sistemul e-Factura are în continuare probleme! Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) au anunțat că formatul facturilor la energie electrică şi gaze este incompatibil cu sistemul.

15 feb. 2024, 15:45
Sistemul e-Factura dă rateu după rateu! Anunț de ultimă oră din partea ANRE și ANAF
Sistemul e-Factura, dă rateu după rateu!

Sistemul e-Factura, dă rateu după rateu! Încă de la finalul anului trecut, ANRE şi ANAF încearcă să rezolve problema incompatibilităţii dintre reglementările şi formatul facturilor la energie electrică şi gaze naturale şi cele ale sistemului naţional e-Factură, care a devenit obligatoriu de la începutul anului 2024.

Citește și Schimbare uriaşă pentru milioane de români. Cum scapi de factura mare la curent, decizie oficială ANRE. Se aplică din aprilie

Sistemul e-Factura, dă rateu după rateu!

Pe data de 23 noiembrie 2023, Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) şi Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) au semnalat ANRE cu privire la aceste probleme.

„Pentru ca emiterea şi transmiterea facturii în sistemul RO e-Factura către clienţii noncasnici să se poată realiza cu respectarea reglementărilor ANRE, este necesară armonizarea regulamentelor de furnizare a energiei electrice/gazelor naturale la clienţii finali, mai precis a dispoziţiilor privitoare la informaţiile din cuprinsul facturii cu legislaţia privind facturarea în sistemul RO e-Factura, întrucât numărul limitat de câmpuri/formatul câmpurilor prevăzut de portalul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) nu permite încărcarea tuturor informaţiilor obligatoriu a fi incluse în factura de energie electrică/gaze naturale şi în anexele ataşate acesteia conform reglementărilor ANRE”, au transmis reprezentanții celor două instituții.

În urma acestei solicitări, în decembrie 2023, ANRE a format un grup de lucru cu reprezentanţii furnizorilor de energie electrică/gaze naturale şi reprezentanţii ANAF care, iar în perioada decembrie 2023-ianuarie 2024, au purtat mai multe discuţii în format online, ”în vederea identificării atât a soluţiilor tehnice pentru includerea informaţiilor în formatul XML RO e-Factura, cât şi a soluţiilor de reglementare necesare pentru armonizarea prevederilor din regulamentele ANRE de furnizare privind conţinutul facturilor cu prevederile şi formatele privind facturarea în sistemul RO e-Factura”, precizează sursa citată.

La scurt timp, ANRE a elaborat un proiect de modificare a regulamentelor de furnizare a energiei şi gazelor. Concret, va fi schimbată structura informațiilor ce sunt incluse în factură, precum și cea a elementelor unde apar detaliile de facturare.

„Draftul modifică structura elementelor ce trebuie incluse în factură, pentru corelare cu câmpurile disponibile în sistemul electronic RO e-Factura, structura elementelor ce constituie detaliile de facturare, şi care se pot include în factură sau în documentele anexate facturii.

Precum şi prevederile referitoare la modalitatea de transmitere a facturii în cazul clienţilor noncasnici, având în vedere modificările introduse prin sistemul RO e-Factura”, au transmis reprezentanții ANRE.

Citește și Încălzirea centrală în România nu va mai fi subvenţionată. Cu cât va creşte factura şi de când se va aplica măsura