Încălzirea centrală în România nu va mai fi subvenţionată. Cu cât va creşte factura şi de când se va aplica măsura

În cinci ani, facturile la încălzirea centralizată vor exploda. Şi asta deoarece primăriile vor mai putea acorda subvenţii de la bugetul local doar până în vara lui 2028.

05 iun. 2023, 15:59
Încălzirea centrală în România nu va mai fi subvenţionată. Cu cât va creşte factura şi de când se va aplica măsura

Încălzirea centrală în România nu va mai fi subvenţionată! Operatorii sistemelor centralizate de încălzire vormai primi subvenţii de la primării până în 2028, timp în care preţul gigacaloriei pentru populație va fi mai mic decât costurile reale de operare a acestor sisteme.

Astfel, se are în vedere prelungirea până pe 30 iunie 2028 a schemei de ajutor de stat în baza căreia autoritățile locale pot acorda astfel de subvenții. În caz contrar, schema ar urma să expire la finalul lunii în curs, scrie profit.ro. Precedenta prelungire a fost aprobată în vara lui 2021.

Încălzirea centrală în România nu va mai fi subvenţionată!

Valoarea totală a subvențiilor ce ar urma să fie acordate în perioada 1 iulie 2023 – 30 iunie 2028 este estimată la 4,75 miliarde lei. Subvențiile sunt acordate în baza unei ordonanțe de Guvern din 2006, care prevede că, în situația în care autoritățile administrației publice locale aprobă prețuri locale ale energiei termice facturate populației mai mici decât prețul de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice livrate populației, acestea asigură din bugetele locale sumele necesare acoperirii diferenței.

Citeste si Fondurile de pensii Pilon II vor deveni al doilea cel mai mare acţionar al Hidroelectrica

Potrivit Ordonanței, dacă primăriile nu prevăd în bugetul local aceste sume sau nu efectuează plata acestor sume către furnizorii de energie termică potrivit programului aprobat prin buget, furnizorii de energie termică sesizează Ministerul Administrației și Internelor și, în baza ordinului comun al ministrului administrației și internelor și al ministrului finanțelor publice, Direcțiile Generale de Finanțe Publice alocă bugetelor locale cotele defalcate din impozitul pe venit, cuvenite acestora potrivit legii, numai pentru plata obligațiilor către furnizorii de energie termică, până la lichidarea obligațiilor respective.

Termoenergetica, datorii de peste 1 miliard de lei la ELCEN

Compania Municipală Termoenergetica, operatorul sistemului centralizat de încălzire din Capitală, cel mai mare din țară, avea la data de 22 mai datorii de peste 1 miliard de lei la producătorul de energie termică Electrocentrale București (ELCEN), din care mai mult de 800 milioane lei cu scadența depășită.

Datoriile s-au acumulat ca urmare a întârzierilor înregistrate de către Primăria Capitalei la plata subvențiilor pentru acoperirea diferenței dintre prețul reglementat practicat de Termoenergetica și cel de furnizare, redus, facturat consumatorilor.

Citeste si Un român a investit câteva mii de euro în panouri fotovoltaice, iar acum plătește cu 60% mai puțin la facturile la energie: „Este o investiție bună”