Sistemul Garanţie-Returnare, marea revoluţie din magazine, se amână din nou! RetuRO vrea o prelungire „strategică” de cel puțin trei luni pentru implementarea proiectului în care Ministerul Mediului investește în primă fază suma de 85 de milioane de euro

Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) care prevede plata unei garanții de 0,5 lei la achiziția unui produs ambalat în recipiente mai mici de 3 litri mai are de așteptat și asta pentru că RetuRO, compania care se ocupă implementarea proiectului cunoscut drept marea revoluție din magazinele din România a solicitat prelungirea cu cel puţin trei luni a termenului de punere în funcţiune a acestui program în care statul român va investi în primă fază suma de 85 de milioane de euro. Surse din piață afirmă că această prelungire ”strategică” face parte dintr-un joc periculos pe care RetuRO îl joacă în încercarea de a contracta firma slovacă Sensoneo, apărută în urmă cu doi ani, care vrea să implementeze un sistem IT de gestionare inteligentă a deșeurilor ce s-a dovedit a fi un eșec lamentabil în Slovacia și Ungaria. Aceleași surse afirmă că firma la care statul deține 20% din acțiuni a fost nevoită să concedieze un consilier care se afla pe statul de plată a companiei Sensoneo, dar care ar fi continuat să intermedieze afacerile obscure dintre cele două companii.
Alina Costache
13 sept. 2023, 19:13
Sistemul Garanţie-Returnare, marea revoluţie din magazine, se amână din nou! RetuRO vrea o prelungire
Sistemul Garanţie-Returnare, marea revoluţie din magazine, se amână din nou!

Sistemul Garanţie-Returnare, marea revoluţie din magazine, se amână din nou! România este departe de a deveni cu adevărat verde! RetuRO a solicitat oficial miercuri, printr-o cerere către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, o prelungire de cel puțin trei luni a termenului de punere în funcțiune a Sistemului de Garanție Returnare (SGR), menit să accelereze reciclarea și să schimbe modul în care românii vor face cumpărături.

Citește și Te duci să faci cumpărături la supermarket şi vii cu mai mulţi bani în cont. Avertismentul specialiştilor legat de sistemul de garanţie-returnare

Sistemul Garanţie-Returnare, marea revoluţie din magazine, se amână din nou!

Conform contractului semnat de RetuRO, SGR ar fi trebuit să devină funcţional începând cu data de 30 noiembrie 2023, moment de la care românii vor putea plăti o garanţie de 50 de bani când vor cumpăra o băutură îmbuteliată (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Ulterior, după golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi, iar în schimb va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi condiţionat de prezentarea bonului fiscal.

Însă acest lucru nu va fi posibil nici măcar în luna decembrie dacă Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor va aproba solicitarea companiei create de un consorţiu de trei acţionari privaţi: Asociaţia Berarii României pentru Mediu care deține 30% din acțiuni, Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate care are 30% şi Asociaţia Retailerilor pentru Mediu ce deține 20%, dar şi un acţionar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor ce deține 20% din acționariat.

Deși anul 2023 este practic echivalentul ultimelor sute de metri pe care România trebuie să le parcurgă pentru a se putea în scrie în rândul țărilor care au făcut funcțional acest parteneriat public-privat, RetuRO susține că această solicitare vine ca urmare a naturii extrem de complexe a sistemului, care necesită un interval specific de timp pentru dezvoltare și testare corespunzătoare, dar și pentru a asigura o integrare mai ușoară a tuturor părților implicate.

„Viziunea ambiţioasă a RetuRO pentru o Românie mai verde alimentează determinarea noastră de a implementa cel mai mare sistem integrat de garanţie returnare din lume, deosebit datorită complexităţii sale ridicate. Drumul nostru a fost marcat de progrese remarcabile, dar, acum, ne aflăm într-un moment critic. După o evaluare extensivă şi detaliată a ceea ce mai trebuie făcut pentru a avea un sistem funcţional şi a complexelor provocări întâlnite, suntem siguri că o lansare prematură ar putea pune în pericol încrederea consumatorilor, producătorilor şi comercianţilor, subminând sistemul de la început. Recunoaştem că aceste etape incipiente sunt extrem de dificile, dar credem că aceşti paşi concreţi pe care îi facem acum vor deschide calea pentru o implementare mai uşoară şi eficientă în fazele următoare. Perioada optimă pentru implementare, bazată pe experienţele reuşite ale altor ţări, este de 18 luni, o durată pe care acţionarii noştri au solicitat-o în mod informat în cererea noastră de acreditare. Dar, pentru că licenţa de proiect a fost acordată abia în august 2022, am avut o întârziere de trei luni. În plus, faptul că eu, ca prim membru al echipei noastre, am început activitatea în noiembrie 2022, a redus perioada de implementare completă la 12 luni”, a declarat Gemma Webb, CEO & preşedinte al Directoratului RetuRO Sistem Garanţie Returnare.

Reprezentanţii RetuRO au ținut să precizeze că în aceste momente sunt în proces de selecţie a unui partener logistic printr-un proces de licitaţie transparent şi integrat, pentru a asigura cel mai bun suport în transport.

De asemnea, foarte important de precizat este faptul că pe lista principalelor motive care stau la baza solicitării de prelungire a termenului-limită privind punerea în funcţiunea SGR se mai află şi lipsa cunoştinţelor esenţiale în înţelegerea modului de funcţionarea a sistemului din partea populaţiei.

Jocul periculos pe care RetuRO îl face pentru contractarea companiei slovace Sensoneo

Surse din piață afirmă că această prelungire ”strategică” pe care RetuRO a solicitat-o pentru implementarea Sistemului Garanţie-Returnare, face parte dintr-un joc periculos pe care îl face în încercarea de a contracta firma slovacă Sensoneo.

Sensoneo este o companie care a fost înființată în anul 2021 în Slovacia și are ca obiect de activitate dezvoltarea și implementarea de hardware și software care permit țărilor să gestioneze inteligent deșeurile.

Conform acestor surse, în următoarele trei luni RetuRO ar vrea ca prin intermediul Sensoneo să implementeze în România un sistem IT de gestionare a deșeurilor la fel ca și cel existent deja în Slovacia și Ungaria și pe care Irlanda și-l instalează în aceste momente. Cu toate acestea, foarte puțini sunt cei care știu că aceste sisteme s-au dovedit a fi un fiasco, iar statul român riscă să pierdă zeci de milioane de euro și se va alege cu alte zeci de tone de deșeuri dacă va investi în acestea.

Conform CEO-ului RetuRo, Gemma Webb, dezvoltarea sistemului IT este cel mai important obiectiv, sistemul informatic reprezentând practic inima Sistemului de Garanție-Returnare. Întregul program se bazează pe informațiile înregistrate în platforma electronică, de la procesul de înregistrare a operatorilor economici și administrarea registrului ambalajelor SGR, până la facturarea garanțiilor rambursate de către comercianți, comisioanele de gestiune și raportarea pentru fiecare unitate administrativ-teritorială în care are loc colectarea ambalajelor. Vorbim despre un sistem extrem de complex care nu trebuie doar să gestioneze informații de la aproape 80.000 de operatori economici, ci și să coreleze datele de identificare, stoc și colectare pentru aproape 7 miliarde de ambalaje de băuturi.

„Este un proiect de o complexitate unică în România”, a declarat Gemma Webb, pentru Economica.net.

Mai mult, aceleași surse din piață afirmă că recent, RetuRO a fost nevoită să concedieze un consilier care se afla și pe statul de plată a companiei Sensoneo. În ciuda acestui incident, consilierul respectiv ar fi continuat să intermedieze afacerile dintre cele două companii.

Peste șase miliarde de ambalaje așteaptă să intre în apanajul Sistemului Garanție- Returnare în 2024

Sistemul este încă în primul an de construcție, deși acesta trebuia să fie finalizat de foarte mult timp. Din noiembrie 2022 și până în prezent s-a construit echipa, un plan de implementare viabil și s-a obținut o finanțare pentru investiții de 343 de milioane de lei (aprox. 69 de milioane de euro), acordat pe o perioadă de cinci ani și un împrumut de capital circulant de 83 de milioane de lei ( aprox. 16,7 milioane de euro), pe o perioadă de 2 ani.

Acest sistem implică crearea de către RetuRO a unor centre regionale de colectare unde ambalajele vor fi numărate, sortate și pregătite pentru reciclare.

Până la jumătatea anului viitor, RetuRO trebuie să construiască în paralel cu dezvoltarea SGR 17 centre de numărare și sortare la nivel național. Centrele regionale vor fi la București, Timișoara, Târgu Mureș, Bacău, Craiova și Ploiești. Centrele mici, unde se va face doar numărarea ambalajelor, vor fi amplasate în Oradea, Cluj, Constanța, Pitești, Suceava, Deva, Baia Mare, Galați, Miercurea-Ciuc, Brașov și Călărași.

În aceste momente, pe piață există peste șase miliarde de ambalaje care ar trebui să intre începând de anul viitor sub apanajul Sistemului Garanție- Returnare. Este vorba despre ambalaje din plastic, metal și sticlă care au volume între 0,1 și 3 litri și care sunt deja puse pe piață ca ambalaje pentru băuturi ce se pare că vor urma același traseu pe care l-au urmat și alte petrui și anume să zacă pe marginea drumurilor sau la gropile de gunoi improvizate, asta dacă Ministerul Mediului va permite RetuRO să prelungească implementarea proiectului.

Din păcate, chiar și cu Sistemul Garanție Returnare, experții de mediu consideră că România nu va atinge rata de reciclare de 55% impusă de Uniunea Europeană până în anul 2025.

În aceste momente, statisticile ne arată că ne situăm la coada clasamentului UE la capitolul reciclare, cu doar 11%. Conform planului Ministerului Mediului, acest sistem trebuia să fie funcțional pe data de 30 noiembrie 2023, însă ca și anul trecut acesta a mai fost amânat nu se știe până când.

Citește și Primeşti bani înapoi pentru sticlele de băutură. Guvernul a aprobat sistemul de garanţie

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Anunț important pentru toți cei care au contract cu PPC, Hidroelectrica, E.ON sau Engie. Care este, de fapt, „prețul corect” care trebuie să apară pe facturile românilor după 1 iulie
Capital.ro
Taxă pentru conducătorii auto în România. Șoferii, obligați să achite 2700 lei. Nu plătești, nu conduci
Playtech.ro
Stațiunea superbă din Grecia cu ape turcoaz și liniște totală, la prețuri mai mici ca pe litoralul românesc
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Alexandru Corniș s-a îmbogățit cu ajutorul unei legume. Recoltează patru tone pe săptămână
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
A intrat cu Maserati în Loft! Dani Leș a revenit de 1 Mai la mare alături de iubita lui, cea mai tunată din România!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu imens în PSD. A lovit tragedia cu 2 zile înainte de alegeri: Îi vom păstra vie amintirea!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Milioane de români primesc 292 de lei în data de 8 mai! Sumele de bani intră direct pe card sau ajung prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare