Sistemul informatic al cardului de sănătate, FUNCŢIONAL din nou. Medicii de familie cer DEMITEREA responsabililor pentru probleme

După trei zile în care sistemul informatic al cardului naţional de sănătate a fost blocat, joi funcţionează din nou. Declaraţia a fost făcută de preşedintele CNAS, Radu Țibichi. Cu toate acestea, în contextul numeroaselor blocaje la cardul de sănătate, Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) solicită "demiterea celor responsabili pentru dezastrul informatic".

13 oct. 2016, 08:51
Sistemul informatic al cardului de sănătate, FUNCŢIONAL din nou. Medicii de familie cer DEMITEREA responsabililor pentru probleme

Sistemul cardului naţional de asigurări de sănătate a fost blocat de luni, 10 octombrie, de la ora 10:00. CNAS a încercat să explice prin două comunicate de presă care au fost problemele, dar nu și când se vor remedia. Miercuri, CNAS a anunțat că, pe perioada în care sistemul cardului naţional de asigurări de sănătate nu funcţionează în parametri normali, furnizorii de servicii medicale aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate pot acorda asiguraţilor servicii offline.

După trei zile, cardul de sănătate funcționează din nou și poate fi utilizat de medicii care vor să elibereze trimiteri la specialişti sau reţete gratuite şi compensate.

„Sistemul cardului naţional de asigurări de sănătate a fost readus în stare de funcţionare, începând cu data de 13 octombrie 2016, orele 11.00, iar în continuare se efectuează măsuri tehnice de consolidare a acestuia. Astfel, dacă în data de 12 octombrie 2016, pe parcursul întregii zile, s-au prescris 19.000 de reţete on-line şi s-au eliberat medicamentele pentru 16.000 dintre acestea, în ziua de 13 octombrie 2016, până la orele 12.00, s-au prescris 145.000 de reţete on-line şi s-au eliberat medicamentele pentru 129.000 dintre acestea. Totodată, dacă numărul serviciilor medicale raportate şi validate on-line în întreaga ţară au fost de 300.000 pe tot parcursul zilei de 12 octombrie 2016, în data de 13 octombrie 2016, până la orele 12.00, s-au raportat şi validat on-line 797.000 de servicii medicale. Totodată, pentru a evita ca incidentele de funcţionare a uneia din componentele Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) să perturbe activitatea furnizorilor de servicii medicale aflaţi în contract cu sistemul asigurărilor sociale de sănătate, Ministerul Sănătăţii şi CNAS lucrează în regim de urgenţă la elaborarea proiectului unei Hotărâri de Guvern care să permită relaxarea regimului de raportare şi validare a serviciilor efectuate în intervalul de timp de la apariţia incidentului şi până la soluţionarea acestuia”, se arată în comunicatul de presă al CNAS.

Citeşte şi Vlad Voiculescu: Dacă nu putem repara sistemul informatic al cardului, găsim alte soluţii

Mai mult, decât atât, Radu Ţibichi, preşedintele CNAS, a declarat la Realitatea TV că se discută asigurarea unui nou contract de mentenanță.

Sunt în discuţii în acest moment pentru asigurarea unui nou contract de mentenanţă. În maxim 30 de zile sperăm să fie semnat şi să nu mai existe niciun fel de probleme pe viitor„, a declarat Radu Ţibichi.

CNAS a atribuit contractul pentru servicii privind soluţia informatică de implementare a cardului naţional de asigurări sociale de sănătate asocierii de firme HP şi Novensys Corporation. Este vorba despre un contract de peste 87,63 de milioane de lei, fără TVA, adică peste 19,47 milioane de euro, fără TVA.

Contractul prevede servicii de dezvoltare software, servicii IT de consultanţă, dezvoltare de software, internet şi asistenţă, servicii de programare şi de consultanţă software, servicii de programare de sisteme informatice şi software utilitare, servicii de analiză şi de programare de sisteme.

SNMF: Solicităm demiterea celor responsabili pentru dezastrul informatic

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), organizații reprezentative ale medicilor de familie din România, în numele celor pe care îi reprezintă, acuză CNAS de lipsă totală de transparență și iresponsabilitate în asigurarea sănătății pacienților, prin proasta gestionare a Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate din Romania, dar și a modului greoi în care se desfășoară prescripția medicamentelor în România.

Citeşte şi Sistemul online al cardului de sănătate, BLOCAT. CNAS: Lucrăm la rezolvarea problemelor. Nu putem face o estimare exactă

„Ceea ce se întâmplă în sistemul de sănătate de câțiva ani încoace și s-a acutizat în ultimele zile nu mai poate fi tolerat!

Conform Legii sănătății, Art. 270, (1) Atribuţiile CNAS sunt următoarele:

b) elaborează, implementează şi gestionează procedurile şi formularele unitare, avizate de Ministerul Sănătăţii Publice, pentru administrarea sistemului de asigurări sociale de sănătate;(…) k) asigură organizarea sistemului informatic şi informaţional unic integrat pentru înregistrarea asiguraţilor şi pentru gestionarea şi administrarea fondului. Considerăm că în acest moment, CNAS încalcă această lege!

Așa cum am mai atras atenția public, în Contractul-cadru, pe baza căruia se contractează întreaga activitate din sistemul de sănătate, există nenumărate obligații, sancțiuni și imputări pentru furnizorii de servicii medicale referitoare la sistemul informatic, dar CNAS nu are nici obligații, nici sancțiuni în privința nefuncționării sistemelor informatice. Legiuitorii nu au prevăzut și nu au acceptat proceduri sau soluții de rezervă de validare și raportare în condițiile în care PIAS nu funcționează. Această situație nu mai poate fi tolerată!

Nu mai acceptam să ne asumăm riscul de a lucra offline când sistemele nu funcționează, deoarece riscăm imputarea unor sume impresionante. Serviciile efectuate în afara prevederilor contractuale sunt imputabile medicilor, inclusiv costurile derivate din acestea(retete, trimiteri etc). Pacienții noștri sunt cei care au cel mai mult de suferit de pe urma acestor grave disfuncționalități, iar noi suntem nevoiți să fim părtași la un atac la dreptul bolnavilor de a-și primi medicamentele de care au nevoie! Accesul le este îngrădit suplimentar la acestea din cauza unor protocoale adesea ridicole pentru a limita prescrierile. Medicii nu pot prescrie medicamente banale, pacienții sunt puși pe drumuri după scrisori medicale, listele de medicamente au ajuns enciclopedii codificate, pline de restricții și piedici.

Acestora li se adaugă și piedicile administrative impuse tot de CNAS (calitatea de asigurat, valoarea pensiei, semnaturi și declarații, desele avarii ale PIAS șamd). Nu mai practicăm o profesie liberală, iar pacientul nu mai este de mult în centrul atenției și siguranța lui este discutabillă, prin ingradirea accesului la îngrijiri și terapie. Medicii sunt șantajați cu controale abuzive și interpretări excesive ale unor prevederi legale și primesc sancțiuni care îi deprofesionalizează. Umilințele au atins cote maxime în aceste ultime zile, în care a trebuit să pierdem nopți pentru a nu risca imputari si a incerca validarea muncii noastre de peste zi.

Solicităm tratarea cauzei si nu a efectului acestor anomalii, demiterea celor responsabili, cercetarea modului în care a fost conceput și achiziționat Sistemul informatic, pedepsirea vinovaților și găsirea unei soluții de urgență pentru funcționarea sistemului de sănătate la parametri optimi”, se arată în comunicatul de presă al SNMF.

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) este o organizaţie profesională, ştiinţifică, nonguvernamentală, apolitică, de drept privat, cu personalitate juridică, constituită din organizaţii judeţene, cu personalitate juridică, ale medicilor de familie din judeţele României şi a municipiului Bucureşti.

Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) este o federație patronală care reunește organizații patronale ale medicilor de familie. Federația are caracter non profit, apolitic și neguvernamental. Scopul FNPMF este reprezentarea, susținerea ăi aprobarea intereselor membrilor săi în relațiile cu autoritățile publice, cu sindicatele și cu alte persoane juridice și fizice.

Citeşte şi Probleme la cardul de sănătate. Precizările CNAS pe perioada acordării serviciilor offline